HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

12 Eylül ruhuyla hazırlanan Anayasa'ya hayır

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 12 Eylül’de referanduma sunulacak Anayasa değişikliğinin 12 Eylül ruhuyla hazırlandığını belirterek, en “HAYIR’LI” oyu kararlılıkla vereceklerini açıkladı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 12 Eylül’de referanduma sunulacak Anayasa değişikliğinin 12 Eylül ruhuyla hazırlandığını belirterek, bu nedenle DİSK üyelerinin, "12 Eylül Anayasası'na meşruiyet kazandırma" anlamına gelen bu referandumda, kendileri için en “HAYIR’LI” oyu kararlılıkla vereceklerini açıkladı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin denetiminden geçmiş ve referanduma sunulan değişiklik metninin sakıncaları ve eleştirileri ortadan kaldırmadığı gibi, daha da ağırlaştırdığını savunarak, 12 Eylül Anayasası’nın en çok eleştirilen yönlerinden birisinin yürütmenin yargı üzerindeki etkinliğinin modern demokrasilere ve hukuk devletlerine göre çok fazla olduğunu belirtti. DİSK Başkanı Çelebi, sözlerine şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı’nın, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerinin neredeyse dörtte birini doğrudan ataması, YÖK gibi tartışmalı ve tamamen iktidarın etkisi altına girmiş bulunan kurumların 3 üye seçmesi, TBMM’nin basit oy çoğunluğu ile 3 üye seçmesi AYM’ni tamamen yürütmenin ve siyasi iktidarın kontrolüne, güdümüne sokacak bir düzenlemedir. Bunun Anayasa’nın kuvvetler aykırılığı ile hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı açıktır."

"Anayasa değişikliği Akp'nin siyasi ihtiyaçları baz alınarak yapıldı"

DİSK Başkanı Çelebi, Anayasa değişikliğinde toplumsal mutabakat değil AKP’nin siyasi ihtiyaçları baz alınarak yapıldığını savundu. Çelebi, Anayasanın, toplumun örgütlü ve örgütsüz tüm kesimlerinin, sürecin her aşamasında etkin katılımına olanak veren demokratik bir yöntemle hazırlanması gerektiğini belirterek, ortak beklenti ve özlemleri en geniş biçimde karşılayan, gelecekteki siyasal ve sosyal barışı sağlam temeller üzerine oturtmayı amaçlayan, olabilen en geniş uzlaşmanın ürünü niteliği taşıyan, ilerleme ve gelişmelere açık bir belge olması gerektiğini vurguladı.

"Sendikal haklarla ilgili maddeler sorunlu ve çelişkili"

Anayasa değişikliğinde, sendikal haklar için öngörülen değişikliklerin sorunlu ve çelişkili olduğunu ifade eden DİSK Başkanı Çelebi, referanduma sunulacak Anayasa’da aynı işkolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz hükmünün kaldırıldığını ancak emeklilerin, gençlerin, işsizlerin, ev kadınlarının, çiftçilerin de sendika kurmasına, sendikaya üye olmasına olanak sağlayacak bir değişiklik yapılmamasının çelişik ve sorunlu bir durum olduğuna dikkat çekti. Çelebi, AKP'nin Emekli-Sen, Genç-Sen ve Çiftçi-Sen’e karşı kapatma davaları açtığını ve bu davaları kararlı bir şekilde takip edenin iktidarın İçişleri Bakanlığı olduğunu kaydetti.

"Paket mutlak grev yasağı getiriyor"

DİSK Başkanı Çelebi, kamu çalışanlarına sözde toplu sözleşme hakkı tanındığını ancak Anayasanın 90. maddesi, ILO sözleşmelerine (87 ve 98), Avrupa Sosyal Şartı’nın zaten kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakkını kabul ettiğini belirterek, grev hakkı olmadan toplu sözleşme hakkının hiçbir anlam ifade etmeyeceğini vurguladı. DİSK Başkanı Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anayasa’nın 54. maddesinin birinci fıkrasında, grev hakkının toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması ile sınırlı tutulması, yasa koyucunun hak grevi, genel grev, dayanışma grevi vb. hakları düzenlemesinin önünde engel oluşturabilecek nitelikte bir sınırlamadır. Değişiklik, grev yasaklarını kaldırmamış, genel grev ve dayanışma grevi hakkı getirmemiş, tersine kamu çalışanları için mutlak grev yasağı getirmiştir. Diğer taraftan ise, Anayasa’nın 82. Maddesi (sendika yöneticilerinin görevleri ile birlikte milletvekili seçilememeleri) aynen muhafaza edilerek, sendikaların etkin siyaset yapmalarının önündeki engeller olduğu gibi korunmaktadır.”

"Yetmez ama evet diyenler 'hayır'cı saflarda bulanıklık yaratıyor"

Çelebi, Siyasi Partiler ve Seçim Yasası bütünüyle değiştirilmesi gerektiğini belirterek, AKP’nin hazırladığı Anayasa değişiklikleri konusunda “Yetmez ama evet” diyenlerin, “Hayır’cı” saflarda bir bulanıklık yaratmaya dönük olduğunu kaydetti. DİSK Başkanı Çelebi, referanduma sunulacak belgenin diğer sakıncalı bir yanının değişikliklerin bir bütün olarak oylamaya sunulması olduğunu belirterek, birbiriyle konu ilişkisi ve bütünlüğü olmayan, her birine farklı yanıt verilmesi gereken 26 maddenin tek bir yanıta indirgenmesinin tümüyle yanlış olduğunu ileri sürdü. DİSK 12 Eylül Anayasası’nın ortadan kaldırılarak özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik ve sosyal yeni bir Anayasa’nın hazırlanması için AİHM’de dava açtıklarını ve 12 Eylül’ün yıldönümlerinde kampanyalar düzenlediklerini hatırlattı. Çelebi bu nedenlelerle DİSK üyelerinin, "12 Eylül Anayasası'na" meşruiyet kazandırma anlamına gelen bu referandumda, kendileri için en “Hayır'lı” oyu kararlılıkla vereceklerini sözlerine ekledi.

ANKA

En Çok Aranan Haberler