HABER

12 Eylül'ün 24. yıldönümü unutulmadı

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /?>

12 Eylül'ün 24. yıl dönümünde Ankara'da binlerce kişinin katıldığı "Darbeciler Yargılansın Mitingi" gerçekleştirildi. Göstericiler,12 Eylül gecesi darbe bildirisinin okunduğu TRT Ankara Radyosu önünde bir "Demokrasi Bildirgesi" okudular.Türkiye, 24 yıl aradan sonra 12 Eylül darbecilerinin yargılanması talebini içeren ilk mitinge şahit oldu. 78'liler Vakıf Girişimi tarafından başlatılan çağrı ile örgütlenen "12 Eylül Darbecileri Yargılansın" mitingine DİSK, KESK, TMMOB, ÇHD, İHD, TİHV, Türk-İş'e bağlı sendikaların şubeleri, çok sayıda demokratik kitle ve sivil toplum örgütü ile siyasi parti destek verdi. Sabah saatlerinden itibaren Ulus'taki Ankara Garı önünde toplanmaya başlayan binlerce kişi, öğle saatlerinde Sıhhiye'ye doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca "Darbeciler halka hesap verecek",

"Faşizme karşı omuz omuza", "Gün gelecek devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek", "Darbeciler sanık sandalyesine" sloganları atan eylemciler, 12 Eylül gecesi darbe bildirisinin okunduğu Radyoevinin önünde bir "Demokrasi Bildirgesi" okudular. 12 Eylül gecesi okunan darbe bildirisi ile karanlık dönemin başladığı vurgulanan Demokrasi Bildirgesi'nde, karanlığın 24 yıldır sürdüğü vurgulandı ve "Bugün burada, bu bildiriyi tarihin karanlığına gömmek için toplandık" ifadesine yer verildi.

Katılımcılar, 12 Eylül ve sonrasında ölenlerin resimleriyle yürüyerek miting alanında toplandılar. Polis, yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen miting için Ankara Adliyesi önünde barikat kurdu. Burada üst araması yapılarak miting alanına giren katılımcılar, sık sık 12 Eylül darbecilerinin yargılanması talebini dile getiren sloganlar attılar.

Miting, 12 eylül ve sonrasında ölenler adına 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından, mitingin idare edildiği platformdan ölenlerin isimleri okunarak yoklama yapıldı. Miting katılımcıları, ismi okununlar için "Burada!" diye bağırdılar. Ardından kürsüye gelen 78'liler Girişimi Sözcüsü Ruşen Sümbüloğlu, miting Tertip Komitesi tarafından hazırlanan bildiriyi okudu. 12 Eylül darbesi ile birlikte yaşanan cunta döneminin toplum üzerinde yarattığı tahribata ilişkin bir bilanço çıkaran Sümbüloğlu, özgür ve demokratik bir toplumda yaşayabilmek için bu dönemin faturasıyla yüzleşmek gerektiğini vurguladı. 12 Eylül'ün sonuçları için "Artık izlemekten ve tanık olmaktan yorulduk" diyen Sümbüloğlu, 24 yıl boyunca gizlenenlerin açığa çıkartılamaması durumunda geleceğinde karanlık olacağı uyarısında bulundu. Bu nedenle toplum vicdanının harekete geçirilmesi gerektiğini belirten Sümbüloğlu şunları söyledi: "Gün tavır günüdür. Ya susacağız, seyirci kalacağız, ödediğimiz onca bedelin daha beterini ödeyeceğiz, ya da bu gidişe dur diyeceğiz. Darbecilerin, bu ülkenin bu ülkenin aydınlık geleceği uğruna savaşanlara ve halka yaptığı her şey için hesap vermesini sağlayacağız."

"Bugün dava açıldı!"

Ardından kürsüye gelen KESK Genel Başkanı Sami Evren ise 12 Eylül'ün yargılanması için açılması gereken davanın bu miting ile başladığını söyledi. Darbecilerin yargılanmaması için Yunanistan, Şili ve Arjantin gibi örnekler bulunduğunu da hatırlatan Evren, darbenin arkasında vahşi kapitalizm ve emek düşmanı güçlerin bulunduğunu belirterek, "Ogün belki Halit Narin güldü, Ama bugün Refik Baydur'u güldürmeyeceğiz" dedi.

DİSK Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Muzaffer İlhan Erdost, Halkevleri Genel Başkanı Abdullah Aydın, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hüsnü Öndül'ün de birer konuşma yaptığı mitingde, Şair Ahmet Telli de 12 Eylül'de öldürülenler için yazdığı bir şiiri okudu. Miting, sanatçı Gülay ve Banu Sağlam'ın söylediği şarkılar ve marşlarla sona erdi.

DİSK:"12 eylülün zincirlerini kıralım"

12 Eylül 1980 darbesinin ardından tutuklanarak Davutpaşa Kışlası'nda gönderilen DİSK üyeleri, 24 yıl sonra, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin kampüsü olarak kullanılan kışlanın önünde toplandı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, burada yaptığı konuşada Türkiye'nin geçmişiyle, hesaplaşması gerektiğini belirterek, ‘İnsanlık suçu işleyen darbeciler yargılanmalıdır' dedi. DİSK üyeleri, kışlanın demokrasi ve insan hakları müzesi haline getirilmesini istedi. Nurtepe'de de Toplumsal Özgürlük Platformu üyesi bir grup, darbecilerin yargılanmasını istedi. Eylemcilerin ‘AKP zinayla uğraşma, cuntayı yargıla' başlıklı pankartı dikkat çekti.

12 Eylül müdahalesini gerçekleştirenlerin yargı önüne çıkarılmasının mümkün olduğunu söyleyen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, mücadelenin tek başına DİSK'in değil 12 Eylül'ün yok etmek istediği tüm örgütlerin ve değerlerin mücadelesi olduğunu söyledi.

Çelebi, "Türkiye geçmişiyle ve özellikle 12 Eylül'le tam anlamıyla ve her yönüyle hesaplaşmadan gerçek anlamda demokrasiyi ve özgürlükleri özümseyemez" dedi.

Daha sonra "12 Eylül Hukuku"nu irdelemek üzere düzenlenen bir panelde konuşan DİSK Başkanı Çelebi, 12 Eylül'le mücadeleyi hukuki olarak başlatmak istediklerini ve bu anlamda Anayasa'nın 15. maddesinin değişmesi gerektiğini söyledi. Çelebi, " Bu mücadeleye iç hukuk izin vermezse olayı uluslararası hukuka taşıyacağız" dedi.

En Çok Aranan Haberler