KADIN

12. Yaşta Çocuk Beslenmesi

12. yaş çocuğu henüz gelişmesinin devam ettiği bir dönemdedir.

12. Yaşta Çocuk Beslenmesi

Bu yaşta çocuğun beslenmesine dikkat etmelisiniz çünkü gelişimini destekleyen yiyecekler yemesi önemlidir. Yediği besinler onun fiziksel aktivitelerini olduğu kadar ruh halini de etkiler. Aktiviteleri artmış olan çocuğunuzun yeterli enerjiyi aldığına emin olmalısınız. Her besin grubundan ihtiyacı kadar alması en önemlisidir. Sadece sevdiği besinlerden yemek istemesi normaldir. Sevmediği yemekleri farklı sunumlar yaparak onun için daha çekici hale getirebilirsiniz.

Ergenliğin başlaması ile özellikle kız çocuklarında ani kilo değişimleri görülebilir. Bu dönemde çocuğunuzu gereksiz kalorilerden uzak tutmalısınız. Özellikle fast food gibi hazır ve sağlıksız yiyecekler vücutta yağ oranını arttırabilir ve sağlığını tehlikeye atabilir. Hızlı kilo almalarla mücadele etmemek adına çocuğunuzun yediği yiyeceklerin mümkün olduğunca sağlıklı olması gerekir. Yağlı ve zararlı kızartma ürünlerinden ziyade sebze yemeklerine yönelmenizde fayda vardır. Taze besinler tüketmesi sağlığı açısından faydalıdır. Bu nedenle sofranızı mümkün olduğunca hazır besinlerden arındırmalısınız.

Enerjisini alabilmesi adına ona bol proteinli ve vitaminli besinler yedirmeye gayret göstermelisiniz. Et ve süt ürünlerini ihmal etmemeli, tek tip beslenmeden kaçınmalısınız. Fiziksel gelişimleri ve bağışıklık sistemlerinin desteklenmesi için vitaminler önemlidir. Meyve yemesi bu dönemde ona ihtiyacı olan vitamini sağlar fakat içeriğinde fazlaca şeker bulunan meyvelere dikkat edilmelidir. Çocukların bu dönemde abur cubur dediğimiz sağlıksız hazır besinlere meyil etmeye başladığını fark edebilirsiniz. Arkadaş ortamında bu besinleri tüketmek isterler. Patates ya da mısır cipsi gibi sağlıksız besinler yerine onlara evde yaptığınız taze ve sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Asitli içecekler de çocuğunuzun sağlığına zarar verir. Bu içecekler yerine çocuğunuzu ayran gibi daha sağlıklı içeceklere teşvik edebilirsiniz. Yoğurt gibi süt ürünleri tüketimi kemik sağlığı için gereklidir fakat bu besinleri okul saatleri içinde değil akşam yemeklerinde tüketmesi okuldaki verimi adına önemlidir. Sabahları ve okul saatlerinde uyku getiren ürünler yerine ona enerji verecek besinler tercih edilmelidir.

Okula giden çocuklarda özellikle erken saatlerde derse gitmeleri gerektiği için evde kahvaltı yapmak yerine okulda sağlıksız besinler tüketmeyi tercih etmeye başlayabilir. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, asla atlanmaması gerekir. Okulda tost ya da ekmek arası ürünlerle geçirilen kahvaltı çocuğunuzun zihinsel ve fiziksel faaliyetleri için yeterli enerjiyi sağlamayacaktır. Uyku hali ve odaklanamama problemi en çok beslenme alışkanlıkları nedeniyle ortaya çıkar. Verimli bir gün için sabah kahvaltıda sağlıklı ve enerji verici besinler tercih edilmelidir. Böylece çocuğunuz gün boyu derslerine odaklanabilecek ve arkadaşları ile kafa dağıtacağı zaman için de enerjisi olacaktır. Örneğin her sabah 1 veya 2 dilim farklı çeşitlerden peynir yemelidir. Ekmek tercihinizi tam tahıllı ekmekten yapmanız onun için faydalı olacaktır. Ayrıca haftada en az 2 ya da 3 gün yumurta tüketmesi gerekmektedir.

Sık sık acıkan ve abur cubur yemek isteyen bir çocuğunuz varsa kuruyemişlere yönlendirebilirsiniz. Kuruyemişler hem onu tok tutacak hem de enerji verecektir. Özellikle fındık ve ceviz gibi kuruyemişleri tercih edebilirsiniz. Çocuğunuz bu dönemde bir yetişkin olarak kendini ispat etmek istediği için tüketeceği besinlere de kendi karar vermek isteyecektir. Bu durumda birkaç çeşit yemek hazırlayabilir ve ona seçme şansı tanıyabilirsiniz. Bu durum ona kendi tercihlerini kendi yaptığını hissettirecektir. Ayrıca okulda kantinden alacağı ekmek arabası, bol karbonhidrat ve yağ içeren besinler tüketmesi yerine eğer varsa yemekhanede yemek yemesi onun için daha faydalı olacaktır. Protein, yağ ve karbonhidrat bakımından dengeli besinler sunan bir yemekhane çocuğunuz için iyi bir tercih olabilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler