KADIN

12. Yaşta Çocuk Psikolojisi

Çocuğunuzun hayatında 12. yaş dönemine gelmişseniz birçok farklılığa hazır olmalısınız.

12. Yaşta Çocuk Psikolojisi

Bu dönemde çocuğunuzun kişiliği, hareketleri, tavırları değişmeye başlayabilir. Günümüzde düşen ergenlik yaşı nedeniyle çocuklar 12 yaş civarında hem fiziksel hem de zihinsel olarak bir değişim gösterir. Ortaya çıkabilecek değişimleri bir sorun olarak algılamamanız, bunun bir süreç olduğunu ve çocuğunuzun artık büyüdüğünü kabul etmeniz aile içi huzur ortamının bozulmaması için yararlı olacaktır. Çocuğunuza karşı tutumunuz henüz kişiliği tam anlamıyla oturmadığı için çok önemlidir. Sizin tavırlarınızın çocuğunuzun kişiliğine olan etkilerini unutmayınız.

Tabi ki her çocuk bu dönemde farklı tepkiler gösterebilir. Değişim her çocukta farklı şekillerde ortaya çıkar fakat genel anlamda 12 yaşındaki çocukta ortaya çıkan bazı temel davranışlar vardır. Bunlardan en çok görüleni güvensizliktir. Kendine güveni düşen çocuğun huzursuz tavırları dikkat çeker. Bu dönemde çevresinin gözünde nasıl bir izlenim bıraktığı onun için önemlidir. Sürekli olarak diğer insanların onu nasıl gördüğünü düşünmeye başlar. Ergenliğe girişin en göze batan özelliklerinden biri budur. Çocuğunuz artık kendini bir çocuk olarak değil yetişkin olarak kabul ettirmek ister fakat henüz tecrübesizdir. Bu dönemde arkadaşları tarafından kabul görmek için ufak ufak ailesine isyan etmeye başlayabilir. Kendine güvenmediği için arkadaşlarının düşüncelerini doğru kabul ederek ailesi ile çatışmaya girebilir. Sosyal ortamlarda 12 yaş çocukları birbirlerini taklit etme eğilimindedirler. Ailelerinden ziyade kendi yaşıtları ile vakit geçirmek ister ve genellikle sorgulamadan ya da tam anlamıyla düşünmeden arkadaşları ne yapıyorsa onu yapmak isteyebilirler. Yaşıtlarının giydiği kıyafetleri giymek isterler çünkü bu onlara kabul görecekleri izlenimini uyandırır. Bu noktada sabırlı olmalı ve her istediğine istediği anda sahip olamayacağını ona anlatmalısınız. Fakat bu konuşmayı yaparken ona bir yetişkin gibi davranmayı ihmal etmeyiniz. Sizin onu sevdiğinizi bilmeli ama kuralların onun değil sizin tarafınızdan konulduğunu da anlamalıdır.

Bununla beraber çocuğunuzun asabileşmeye başladığını gözlemleyebilirsiniz. Artık bir çocuk olmadığını ve çocuk gibi davranıldığında tepki gösterdiğini fark edebilirsiniz. Ufak tefek isyan girişimlerinde bulunmaya başladığında sakin olun. O gece yemek masasında oturup yemek yemek istemediğinde ya da ders çalışmak yerine bilgisayarda saatler geçirmeyi tercih ettiğinde sinirlenmeyin. Onunla konuşun ve ona ulaşmayı deneyin. Size karşı her konuda açık olabileceğini bilmek onu rahatlatacaktır. Kurallara uyduğu sürece onu ödüllendirmeyi tercih edebilirsiniz. Bu bir noktadan sonra ödül için görevlerini yapmaya dönüşmediği sürece sorun değildir.

Dikkat çekmek için bazı girişimlerde bulunabilir. Ruh hali olarak sık sık karamsar ve sinirli bir yapıya bürünebilir. Endişeye kapılma, düşünmeden hareket etme gibi bazı davranışlar sergileyebilir. Bütün bunların normal olduğunu unutmayın. Bu dönemde sık sık ruh hali ve tercihleri değişebilir. Bu duruma uyum sağlamaya çalışın ama kurallarınızı gevşetmeyin. En önemlisi her konu hakkında onunla bir yetişkin gibi konuşmayı deneyin, bazı şeyleri onun anlayabileceği şekilde onu anlatın. Bu dönemde çocuğunuzun kişiliğinin oluşmaya başladığını da unutmayınız. Verdiğiniz tepkiler ileride dönüşeceği insanı etkilemektedir. Ona iyi bir örnek olmaya çalışın. Bu noktada her ne kadar sizi umursamıyor gibi görünmeye çalışsa da hala en çok vakit geçirdiği insanlar ebeveynleridir. Bu nedenle sizin davranışlarınızı taklit etmesi son derece normaldir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler