İnşaatlarda kaliteyi artırmayı ve olası bir afet durumunda can kaybını sıfıra indirmeyi amaçlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren müteahhitlere Yetki Belgesi Numarası almaları zorunluluğu getirdi. Bakanlık, kayıtlarına ulaşılabilen yaklaşık 120 bin müteahhit için 'Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası' oluşturdu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülkemizde yapı müteahhitliği hizmeti verebilmek için gereken asgarî şartlar belirledi. Bu kapsamda daha önce hazırlanan 'Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik' 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak. Yönetmelik kapsamında Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) oluşturuldu. Yapı ruhsatına tabi inşaat yapan inşaat ve tesisat müteahhitlerinin kayıt altına alınacağı ve imar Kanunu kapsamında kusurlu işlem yapan müteahhitlerin ülke çapında faaliyetlerinin durdurulabileceği Müteahhitlik Bilgi Sistemi yılbaşında devreye giriyor. Bu düzenlemeler ile yapı ruhsatına tâbi inşaat yapan yapı müteahhitlerinin kayıtlarının tutularak, denetlenmesi amaçlanıyor. Yapı müteahhitliğinin, yeterliliği hâiz olanların yapabileceği bir sektör hâline getirilmesi hedefleniyor. Söz konusu yönetmelik, 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren müteahhitlerin Yetki Belgesi Numarası almaları zorunluluğu da getiriyor. Yapı müteahhidinin ilgili İdarece 3194 sayılı İmar Kanununa aykırı faaliyetinin tespit edilmesi durumunda, Yetki Belgesi Numarası Kanu’nun ilgili maddeleri uyarınca iptal edilecek. Yine 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan veya yönetmelikçe belirlenen cezai nedenlerden dolayı yetki belgesi numarası iptal edilenler, ülkemizin hiçbir yerinde ruhsatlı bir yapının müteahhitliğini üstlenemeyecek.
İNTERNETTEN BAŞVURU YAPILABİLECEK
Uygulamada aksaklığa ve yığılmalara engel olmak amacıyla Bakanlık tarafından kayıtlarına ulaşılabilen yaklaşık 120 bin müteahhide 'Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası' oluşturuldu. Gerçek kişiler TC kimlik numaraları, tüzel kişiler vergi numaraları ile http://yambis.cevresehircilik.gov.tr adresinden 'Vatandaş Girişi' linkinden yetki belgesi numaraları olup olmadığını sorgulayabiliyor. Yetki belgesi numarası olmayan gerçek kişilerin oda kayıt belgeleri, tüzel kişilerin ise oda kayıt belgeleri ile birlikte kuruluş ve yönetim organlarını gösterir ticaret sicil gazeteleri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Başvurular, http://yambis.cevresehircilik.gov.tr adresinde yer alan 'Vatandaş Girişi' linkinden elektronik ortamda yapılabiliyor. Elektronik başvurularda istenilen belgelerin daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine ulaştırılmaları gerekiyor.
VATANDAŞ MÜTEAHHİTİ SORGULAYABİLECEK
Vatandaşlar ise; aynı sistem üzerinden vatandaş girişi yaparak yetki belgesi iptal edilen müteahhitlerin listesini görebildiği gibi, iş yaptırmayı düşündüğü müteahhidin TC Kimlik Numarası, Vergi Numarası ve Yetki Belgesi Numarasından biriyle o müteahhidin durumunu sorgulayabilecek. Yapı Ruhsatı düzenlemeye yetkili idareler ise kendilerine yapı ruhsatı almak üzere başvuran yapı müteahhitlerini, TC kimlik numarası veya vergi numaraları ile sorgulayabilecek. Sorgulama Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) veri tabanı üzerinden yapılacak. Sorgulanan yetki belgesi numarasının aktif olması halinde yapı ruhsatın ilgili hanesine aktaracak ve ruhsat düzenlenmesini sağlayacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz