AK Parti İl Başkanı Nihat Öztürk, 13 ilin büyükşehir yapılması ile ilgili Meclis'e teklif verildiğini, bu konuda çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, "Bu kanunun temel amaçları Türkiye'de demokrasiyi gerek ülke gerekse yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerinde verimliliği sağlamak ve belediyelerin daha iyi hizmet götürmesini sağlamaktır" dedi.
Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, büyükşehir olacak 13 ilin arasında Muğla'nın da bulunduğunu hatırlatarak, kanunun bazı yenilikleri de beraberinde getireceğini söyledi.
Öztürk, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın neler getirip neler götürdüğü konusunda muhalefet partilerinin vatandaşları yanlış bilgilendirdiğini ileri sürdü.
İnsanların Muğla'nın büyükşehir olacağından korkmamasını, korkutmaya çalışan kişilere de inanmamasını isteyen Öztürk, temel amacın Türkiye'de demokrasiyi gerek ülke gerek yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerinde daha iyi ve verimliliği sağlamak olduğunu ifade etti.
Muğla, Aydın, Denizli, Balıkesir, Tekirdağ, Manisa, Hatay, Trabzon, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Mardin, Van ve Malatya'nın büyükşehir olacağını anımsatan Öztürk, "Bu kanunun temel amaçları Türkiye'de demokrasiyi gerek ülke gerekse yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerinde verimliliği sağlamak ve belediyelerin daha iyi hizmet götürmesini sağlamaktır. Nüfusu 750 binin üzerinde olan illerde Büyükşehir Belediyesi kurulmaktadır. 16 mevcut büyükşehire 13 şehir daha eklenmektedir. Görüldüğü gibi herhangi bir bölgeye dönük bir düzenleme yoktur, nüfus dikkate alınmıştır" diye konuştu.
Büyükşehir belediyelerinin yetkilerinin artırıldığına işaret eden Öztürk, "Pek çok konuda belediyelere yetki verilmektedir. Büyükşehir içinde tahsil edilen vergiden aktarılan yüzde 5 bütçe payı, yüzde 6'ya çıkarılmaktadır. Ayrıca asıl önemlisi ilçe belediyelerine ve yine büyükşehirlere verilen yüzde 2.5 genel bütçe payının yüzde 4.5'a çıkarılmasıdır" diye konuştu.
Tasarının yerel yönetim reformunun aslında bir kademe daha ileri götürülmesi anlamına geldiğini vurgulayan Öztürk, şunları söyledi:
"Partimizin buradaki amacı millete, vatandaşa daha iyi hizmet götürmek, yerel yönetimde demokrasiyi geliştirmek, yerel yönetim özerkliğini artırmaktır. Artık şehir merkezinden köye kadar her yerde vatandaşın yerel hizmetlerin hesabını sormasını sağlamaktır. Bu reform demokrasi reformudur. Günümüzde demokrasinin temel şartlarından birisi yerindelik prensibidir. Bunu yerine getirmeyen devlet demokratik devlet sayılmamaktadır. Bu tasarıyla vatandaş hizmet almak için, hizmetin hesabını sormak için kendi seçtiği belediye başkanına hesap sorabilecektir. Her konuda hükümeti veya valiyi sorumlu tutmayacaktır."
Tasarının AK Parti'ye seçim avantajı getirdiği sözünün siyaset bilmeyenlerin sözü olabileceğini savunan Öztürk, şöyle konuştu:
"Çünkü bir seçimde sandıktan ne çıkacağını Allah'tan başka kimse bilemez. Hiçbir düzenleme vatandaşın oyuna ipotek koyamaz. Siyasi tarihimizde seçime dönük kanunların iktidar aleyhine döndüğü çok örnek vardır. Biz bunları biliriz. Zaten AK Parti'nin seçim kazanmak için böyle şeylere ihtiyacı olmadığını anketler gösteriyor. Proje üretemeyen, hizmet götüremeyen, eğlenmekten hizmete vakit bulamayanlar şimdiden seçim yenilgisine bahane buldular. Bir kez daha halktan korkuyorlar. Bu kadar seçim yenilgisinden halen ders almadılar."
Muhabir: Durmuş Genç
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz