ANKARA (ANKA) – Sevgililer Günü'nde başta kırmızı gül olmak üzere çiçek satışlarında patlama yaşandı.
ANKA'ya konuşan Görkem Çiçekcilik Sahibi Kazım Uçar, Sevgililer Günü'nde en çok rağbet edilen çiçeğin kırmızı gül olduğunu hatırlatarak, bu nedenle kırmızı gül satışında da patlama yaşandığını söyledi. Uçar, güllerin sevgililere çift sayıda gönderilmemesinin, "çiçeklerin dili" açısından önemli olduğunu ifade ederek, "Mutlaka tek sayıda gül alınmalı. 1, 3, 5 gibi. Çift sayıda gül almak 'senin gibi iki tane daha sevgilim var' gibi anlam taşır" diye uyarıda bulundu.
-ÇİÇEKLERİN DİLİ-
Tüm dünyada kabul gören inanaışa göre, çiçeklerin geldiği anlamlar ise şöyle:
Bazı çiçeklerin anlamları şöyle:
Akasya (Pembe veya kırmızı): Seni beğeniyorum
Akasya (Beyaz): Bizimki temiz bir sevgi, belki biraz arkadaşça
Akasya (Sarı): Platonik aşk
Ananas: Sen kusursuz birisin
Ardıç: Seni koruyacağım
Ayçiçeği: Sana tapıyorum
Açelya (Hint): Gerçek şu ki, her şey bitti
Badem: Aşkımızın sürmesini ümit ediyorum
Çan: Aşkımıza sadakatle bağlıyım
Çingülü: Zarif ve çok güzelsin
Çuha: Çok güzelsin
Elma: İtiraf etmem gerekirse, seni görünce şeytana uyasım geliyor, ya senin
Erik: Sözüme sadık kalacağım
Fındık: Barışmak istiyorum
Fulya: Sevgilim geri dön
Gardenya: Gerçek aşkımsın
Gelin El Çiçeği: Mutlu olabiliriz
Glayör(Beyaz): Dostluk
Glayör(Kırmızı): İstek
Glayör(Pembe): Zerafet
Glayör(Sarı): Kıskançlık
Glayör(Mor): İnanç
Gül (Beyaz): Masumluk
Gül (Pembe): Arkadaşımsın
Gül (Kırmızı): Seni seviyorum
Gül goncası (Kırmızı): Genç ve güzelsin
Hanımeli: Sana olan bağlılığım sonsuza kadar sürecek
Hercai Menekşe: Beynimi işgal ediyorsun, ama ben bu durumdan şikayetçi değilim
İspanyol Yasemini: Bence sen çok seksi, şehvetlisin
Kaktüs: Aşkımız için zorluklara katlanmalıyız
Kamelya: Kusursuz bir aşıksın
Karanfil (koyu kırmızı): Kalbimi kırdın
Karanfil (pembe): Seni unutmayacağım
Karanfil (Kırçıllı): Üzgünüm, ama bitmek zorunda
Karanfil (Sarı): Beni hayal kırıklığına uğrattın
Krizantem (Beyaz): Bana gerçeği söyle
Lale (Kırmızı): Aşkımı itiraf etmek istiyorum
Lale (Alacalı): Gözlerin çok güzel
Leylak (Mor): Sana ilk görüşte aşık oldum
Lilyum: Güven
Menekşe (Mavi): Sana sadık kalacağım
Menekşe (Mor): Düşüncelerimi zapt ettin
Melekotu: İlham kaynağımsın
Mimoza: Fazla alıngansın
Nane: Sana karşı içimde sıcak hisler besliyorum
Orkide: Aşkım, sen çok özelsin
Öksekotu: Sorunların üstesinden geleceğim
Papatya (Bahçe): Fikirlerini paylaşıyorum
Pelesenk: Aşkım daha fazla bekletme
Petunya: Umudunu yitirme
Portakal: Ben de seni seviyorum
Sardunya: İçin rahat olsun, her zaman yanındayım
Sarmaşık: Aşkıma sadığım
Sedir Yaprağı: Senin için yaşıyorum
Süsen Çiçeği: Sana bir haberim var
Şeftali: Seninim
Yasemin: Güzel ve çekicisin
Yenibahar: Acını paylaşıyorum
Zambak: Seni neşeli buluyorum
Zeytin: Barışalım
-SEVGİLİLER GÜNÜ'NÜN TARİHÇESİ-
Sevgiler Günü'nün başlangıç tarihi eski Roma İmparatorluğu zamanına uzanıyor. Eski Roma'da 14 Şubat günü bütün Roma halkı için önemli bir gündü. Çünkü bu günde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno'ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırdı. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyordu. Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlıyordu.
Bu bayram halkın genç nüfusu için büyük önem taşıyordu. Bunun nedeni ise yaşantıları kesin kurallar ile sınırlandırılmış, bunun doğal sonucu olarak bir birliktelik yaşama şansı olmayan bu gençler sadece bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri oluyorlardı. Hangi genç bayanın hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı eski bir gelenek olan ve Lupercalia Bayramı'nın arife günü yapılan bir çekiliş ile belli oluyordu. Romalı genç kızlar isimlerini küçük kağıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyuyorlardı. Genç Romalı erkekler ise kavanozdan bu kağıtları çekerek üzerinde hangi kızın ismi yazıyorsa o kızla bayram eğlenceleri boyunca beraber oluyorlardı. Bu birliktelikler birbirine aşık olan çiftler için bayram süresinin dışına taşıp genellikle evlilikle sonlanıyordu.
-AZİZ VALENTİNE GÜNÜ-
İmparator 2. Claudius, Roma'yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdardı. Onun için en büyük problem ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Ona göre bu durumun tek sebebi Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. İşte bu yüzden Roma'daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı. Aziz Valentine de Claudius'un hükümdarlığı zamanında Roma'da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius'un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü. Milattan sonra 270 yılının 14 Şubat'ı Hıristiyan şehitliğine gömüldü.
Aynı zamanlarda Roma'daki putperestler, şubat ayı içinde kutlanan Lupercalia Bayramı'nı kendi putperest tanrıları için kutluyorlardı. Bayram öncesi yapılan geleneksel çekilişi ise seremoniye bağlı kalarak kendileri için uygulamaya başladılar. Hıristiyan Kilisesi'nin ilk kurulduğu yıllarda hizmet veren papazlar bu törenlerin, özellikle de evlenmemiş gençlerin putperestler ile birlikte anılmasından rahatsız oldukları için bir çözüm buldular. Bu gençlerin isimlerinin azizlerle birlikte anılmasını istedikleri için Lupercalia Bayramı'nın başladığı günü Aziz Valentine Günü olarak kutlamaya başladılar.
-SAINT VALENTINE VE SEVGİLİLER GÜNÜ-
Milattan sonra ilk yüzyıllardan beri her yıl şubat ayının ondördünde kutlanan Sevgililer Günü'nün başlangıcı ile ilgili o günden günümüze kadar gelmiş çeşitli efsane ve hikayeler var. Bazı kaynaklara göre bu özel günün kutlanma sebebi Hıristiyanlığı seçtiği ve bu inancından vazgeçmediği için öldürülen Romalı Aziz Valentine. 14 Şubat 270 yılında ölen Valentine'nin ölüm günü o günden sonra Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlanmış. Efsanenin başka bir yönü ise Aziz Valentine'nin İmparator Claudius hükümdarlığı ile aynı dönemde bir tapınakta papaz olarak hizmet vermesi ile ilgili. Claudius Valentine'i emirlerine uymadığı ve kendisine başkaldırdığı için tutuklatıp öldürdü. Bu olaydan 226 yıl sonra 496'da Papa Gelasius Aziz Valentine'i onurlandırmak için Şubat 14'ü Aziz Valentine Günü olarak belirlendi.
-SEVGİLİLER GÜNÜ’NÜN İLK KARTI-
Yıllar geçtikçe yavaş yavaş Şubat 14 sevgililerin, aşıkların birbirlerine aşk mesajları yolladığı bir gün haline geldi. Bununla pararel olarak Aziz Valentine de bütün sevenlerin koruyucu azizi haline gelip böyle anılmaya başlandı. Sevgililer Günü, 1800 yıllardan sonra Amerika'da Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana günümüzde daha çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay haline geldi. (ANKA)