HABER

1400 yıllık deri ayakkabı bulundu

Montreal (AA)- Arkeologlar, Kanada'nın kuzeybatısında 1400 yıllık deriden yapılmış bir Kızılderili ayakkabısı buldu. Yukon müzesi yetkilisi Valery Monahan, ayakkabının çok önemli bir parça olduğunu çünkü insanların o dönemde nasıl ayakkabılar giydiği ve nasıl yaşadığı konusunda bilgiler verdiğini söyledi.

Monahan, "Kanada'da Avrupalıların gelişinden önceki döneme ait pek az deriden giysi bulunuyor. Çünkü iklim ve coğrafya koşulları bu türden nesnelerin muhafaza edilmesine ender olarak olanak sağlıyor" dedi.

9 bin yıllık bir buz kütlesinde yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan deri çarık aslında 2003 yılında gün ışığına çıkarılmıştı, ancak bilim adamları, bulunan nesnenin bir ayakkabı olduğunu ancak anlayabildiler. Bilim adamlarının bir çanta sandığı ayakkabıyı 2 yıldan fazla donmuş halde muhafaza ettikleri de belirtiliyor.
Buzun küresel ısınma nedeniyle kısmen erimesiyle kazı çalışmalarının yapılabildiği ifade edilirken, deri çarığın bulunduğu bölgeye bir zamanlar rengeyiği avcılarının sık sık gittiği biliniyor. Bölgede 1997'den bu yana yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda ilkel silah ve alet gün ışığına çıkarılmıştı.

En Çok Aranan Haberler