HABER

15 adımda polenlerden koruyun!

Bahar güneşinin insanın içini ısıttığı bugünlerde, bazı çocuklar ve aileleri ise bahar alerjisi sorunuyla mücadele ediyor.

15 adımda polenlerden koruyun!

Halk arasında ‘saman nezlesi’ veya ‘bahar nezlesi’ olarak bilinen alerjik nezle özellikle bahar aylarında sıklığı artan hapşırık, burunda akıntı, tıkanıklık ve kaşıntı ile kendini belli ediyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Küçükkırım, son yıllarda hızla yaygınlaşan bahar alerjisine çoğunlukla fast food türü beslenme, katkı maddeli gıdalar, hava kirliliğinin artması ve kötü hijyen koşullarının da içinde yer aldığı pek çok nedenin yol açtığını belirtirken, tedavinin şart olduğunu vurguluyor. Bunun yanı sıra ailelerin ve çocukların kendi alabilecekleri önlemleri de bilmeleri önemli. Dr. Banu Küçükkırım, bahar alerjisinden korunmanın 15 etkili yolunu MYNET.COM okurları için anlattı...

·Vazelin sürün

Burnun dış kısmına ve göz çevresine çok ince bir tabaka şeklinde vazelin sürün. Polenler vazeline yapışarak, buruna ve göz çevresine girişi engelliyor.

·Sigaradan uzak tutun

Polen mevsiminde bir de çocuğun yanında içilen sigara alerjik rinitin daha da kötüleşmesine neden oluyor. Çocukları açık havada bile sigara içilen ortamlardan uzak tutun.

·Maske takın

Tozlu ve polenli ortamlarda bulundurmayın. Eğer bulunması gerekiyorsa maske takmasını sağlayın.

·Kritik saatlere dikkat edin

Polen yoğunluğu en çok sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde oluyor. Saat 08.00-14.00 arasında mümkünse dışarı çıkarmayın.

·Pencerelerinizi kapalı tutun

Polenlerin uçuştuğu saatlerde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. Rüzgarlı havalarda evde kalmaya çalışın. Öğleye kadar ev havalandırması yapmayın.

·Havayı nemlendirin

Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havası alerjik rinitin kötüleşmesine neden olabileceğinden, evde hava nemlendiricisi kullanın.

·Filtreleri değiştirin

Klimalarda kullanılan filtreleri her ay değiştirin, alerjenleri tutan özel filtreler alın.

·Toza ve tüye dikkat edin

Dr. Banu Küçükkırım “Alerji tozlu ve tüylü ortamları seviyor. Bu nedenle evinizde tüylü hayvan ve bitki beslemekten kaçının, peluş oyuncakları çocuğunuzdan uzaklaştırın ve sık sık toz alın; ama çocuğunuzun yanında değil!” diyor.

·Akşam yıkayın

Alerjik çocuklar yatmadan önce mutlaka yıkanmalı. Böylece gün içerisinde vücutlarına yapışan toz ve polenlerden arınmış olacaklarından önemli.

·Burnunu açık tutun

Burnunun açık kalması için tuzlu okyanus suyu gibi spreylerle temizleyin.

·Giysilerini açıkta kurutmayın

Polen mevsiminde giysilerini açık havada kurutmayın.

·Giysilerini eve gelir gelmez değiştirin

Dışarıda giyilen giysiler daha sık temizlenmeli. Ayrıca çocuğunuz eve gelir gelmez üzerindekileri çıkararak ev kıyafetlerini giyme alışkanlığı kazandırın.

·Pamuklu giysiler tercih edin

Pamuklu giysiler terini emeceği için soğuk almasının da önüne geçeceğinden, sağlığı açısından onu çok terletmeyecek, açık renkli ve pamuklu giysiler giydirin.

·Halı seçiminde dikkat

Sadece çocuğunuzun odasındaki değil, evin genelindeki halılara ve kilimlere dikkat edin. Toz barındırabilecek kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmayın.

·Yanında temizlik yapmayın

Dr. Banu Küçükkırım, alerjik bünyeye sahip çocukların bulunduğu ortamların mutlaka temiz tutulması gerektiğini belirtirken, çocuğun yanında temizlik yapmamaya da özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler