HABER

15 dakikada hastalık teşhisi

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 'biyosensör' adı verilen algılayıcı cihaz sayesinde bulaşıcı ve kalıtsal hastalıkların tayinini 15 dakika gibi kısa bir sürede yapabiliyor. Laboratuarlarında hastalardan alınan kan örnekleri üzerinde çalışarak, buradan elde edilen DNA incelemeleri ile moleküler düzeyde hastalıkların tayinini yapabildiklerini belirten Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şengün Özsöz, "Kişilerin gen haritasından faydalanarak, DNA incelemeleri ile kalıtsal veya bulaşıcı bir hastalığı olup olmadığını tayin edebiliyoruz. Ortalama olarak bir analiz 15-20 dakikada sonuçlanabiliyor ve hastalık tayini yapılabiliyor" dedi.

"BU YÖNTEM HIZLI, BASİT VE UCUZ"
DNA incelemeleri ile genetik ve bulaşıcı hastalıkların hızlı, basit ve ucuz yoldan tanımlanabilmesinin mümkün olduğunu açıklayan Prof. Dr. Özsöz, "Ayrıca, yine biyosensör teknolojisini kullanarak laboratuarımızda toksik moleküllerin neden olduğu DNA hasarının tespiti, ilaç-DNA etkileşimi, antikanser ilaç moleküllerinin tespiti, tarımda kullanılan bitkisel zehirlerin su ve topraktan uzaklaştırılması gibi birçok önemli çalışma yapılıyor" şeklinde konuştu.

Gerçek hasta örneklerinden Hepatit B gibi kalıtsal ve bulaşıcı hastalıkların tayinini elektro kimyasal DNA biyosensörleri ile kısa bir sürede gerçekleştirme çalışmaları sayesinde ülkemizde DNA mikroçip tasarımına katkı sağladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Özsöz, "Bu alanda yurtdışında çalışan Amerikalı, İtalyan, Çek, Avustralyalı, Alman, İspanyol ve Belçikalı birçok bilim adamıyla bağlantı halindeyiz" dedi. 6 kişiden oluşan ekiplerinin birçok başarılı çalışmaya imza attığını açıklayan Prof. Dr. Özsöz, "Genç arkadaşlarımız sırasıyla belirli sürelerde bu ülkelere giderek, yabancı uzmanlarla karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma şansını yakalıyor" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler