TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) III'üncü LPG–CNG Kongresi Sonuç Bildirgesine göre, MMO'ya LPG'li araçlar yetki devri yapılmasından sonra 1.5 milyon araç denetlendi. Bildirgede, 150 bin aracın da sızdırmazlık raporunun bulunmadığına dikkat çekildi.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) III'üncü LPG–CNG Kongresi Sonuç Bildirgesini açıkladı. Bildirgeye göre, taşıtların yakıt ihtiyacının büyük bir bölümü petrolden karşılanıyor. Bu noktada petrole bağımlılığın azaltılması ve ekolojik dengenin korunması amacıyla alternatif enerji kaynakları ile alternatif yakıtların devreye sokulması gerekiyor.
1.5 MİLYON LPG'Lİ ARAÇ DENETLENDİ
LPG'li araçlarda MMO'ya yetki devri yapıldıktan sonra 1.5 milyon LPG'li kullanıma dönüştürülen aracın gaz sızdırmazlık testi kontrollerinde yüzde 90, son kontrollere ilişkin montaj tespit raporunda ise yüzde 100 iyileştirme yaşandı. Şu anda 150 bin aracın sızdırmazlık raporunun bulunmuyor. Bunun için standart dışı dönüşümler ile sahteciliklerin mevcudiyetinden hareketle alınan sıkı önlemler alınması gerekiyor.
SEKTÖR TEK ÇATI ALTINDA ÖRGÜTLENMELİ
Bildirgede, çok parçalı bir yapı oluşturan sektörün tek merkezli bir çatı altında örgütlenmesi tavsiyesinde bulunulurken, Türkiye'de enerji kaynaklarını değerlendiren bir enerji planlamasına gerek duyulduğu vurgulandı. Bildirgede, "Ülkenin var olan temiz ve güvenilir enerji kaynaklarının kullanılmasının yanı sıra, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinerek enerji üretimi çeşitlendirilmeli, uygulamanın bu planlama çerçevesinde hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır" denildi.
LPG–CNG dönüşümü yapan yetkili firmalar tarafından dönüşüm yapılmadığı halde belge satışı ve belge sahteciliğinin önlenmesi için özellikle TSE, Makina Mühendisleri Odası ve Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Büroları arasında eşgüdüm sağlanması gerektiği belirtilen bildirgede, TSE 12664–1 Standardının Kasım 2006 revizyonun sektör ve tüm bileşenlerin talepleri doğrultusunda yeniden revize edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bildirgede LPG–CNG sektörüne malzeme üreten yerli üreticiler desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiği kaydedildi.
ANKA