Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu, hali hazırda kol nakli için 150, yüz nakli için 3 hastanın beklediğini açıkladı.
AÜ Hastanesi tarafından dünyada ilk kez yapılan aynı anda kol ve bacak nakli ve Türkiye’de ilk kez yapılan yüz naklinin yankıları devam ediyor. Türkiye’nin dünyada adını duyurmasını sağlayan nakillerin arkasında ise bir ekip çalışması yatıyor. Ekibin başında yer alan Nilgün Keçecioğlu, bu organizasyonun içinde yer olmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Bunun ülke başarısı olduğuna dikkat çeken Nilgün Keçecioğlu, “Ülkedeki koordinasyon sisteminin ve koordinatörlerin başarısı. Çünkü herhangi bir organ naklini yapabilmek için bağışlanmış bir organ gerekir. Burada düğmeye basan organları bağışlayan ailedir. Bağış yapıldıktan sonra organların nasıl alınacağı, kimlere nakledileceği, topluma nasıl fayda sağlayacağını acılı anda aileye anlatan kişi organ nakil koordinatörüdür.” diye konuştu.
Yüz nakli için yapılan hazırlıkların ardından donör beklediklerini söyleyen Keçecioğlu, bağışın hiç beklemedikleri Uşak’tan geldiğini ifade etti. Keçecioğlu yaşanan süreci şu şekilde anlattı: “Sağlık Bakanlığı Ulusal Koordinasyon Merkezi olmak üzere Türkiye'deki tüm koordinatör arkadaşlarla her gün konuşuyorduk. Beyin ölümü tanısı alındıktan sonra yakın zamana kadar aileden organlar isteniyordu. Ama bu bizim çabalarımız ve Sağlık Bakanlığı'nın desteğiyle kompozif doku nakillerinin ruhsatı yayımlandıktan ve biz bunu yapmaya karar verdikten sonra tüm koordinatörlerin artık iç organlar yanında yüz, kol gibi vücudun görünen dokularının da bağışı konusunda aileyle görüşülmesi gerekiyordu. Bunun için sürekli arkadaşlarımızla iletişime geçerek bu bağışın sağlanabilmesi için tüm koordinatörlerin desteğini istedik. Bu desteklerin çabası kısa sürede sonuçlandı. Uşak'ta Ahmet Kaya isimli vatandaşın beyin ölümü gerçekleşmiş. Uşak Devlet Hastanesi'nde göreve çok yeni başlayan bir koordinatör arkadaşımız Zafer Aydın'ın aileyle kurduğu inanılmaz iletişim sonucunda Türkiye'nin bu ilk bağışı sağlandı. Bu bağışta emeği geçen ülkedeki koordinasyon sistemi adına bir alkış istiyorum.”
Aylardır yüz nakli için çalıştıklarını ifade eden Keçecioğlu, “Bir Rus aileyle ilgili olumsuz deneyimimiz oldu. Bazen diyorduk ki acaba bir yabancı turist özellikle Antalya'da, yabancı birinden alabiliriz miyiz? Türk insanı bunu kabul eder mi diye zaman zaman düşünüyorduk. Buradaki en büyük başarı bir Türk ailesinin ilk defa bu kahramanlığı göstermesidir.” dedi.
“150 KİŞİ KOL NAKLİ İÇİN SIRA BEKLİYOR”
Daha önce Türkiye’de ilk kez yapılan çift kol naklinden sonra Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne yüzlerce başvuru yapıldığını belirten Nilgün Keçecioğlu, şu anda 150 kişinin bekleme sırasında olduğunu açıkladı.
Yüz nakli için her kan grubundan 4 hastanın hazırlandığını, bunlardan birinin Uğur Acar olduğunu belirten Keçecioğlu, bundan sonra yüz nakli için hastaneye bir akın olacağını ifade etti. Artık Türkiye'deki bütün koordinatörlerin bir bağış olması durumunda artık yüzü de isteyeceklerini kaydeden Keçecioğlu, “Nasıl isteyecekleri konusunda herkesin bir hazırlığı vardı. Türkiye'deki tüm koordinatörler, hele bundan sonra da buna devam edecekler. Bu bizim mesleğimiz. Tabii ki her ölen hastanın yakınıyla birlikte üzülüyoruz, acılarını yaşıyoruz, ama biz diğer pencereden bakıyoruz. Kaybedilmiş insanlardan kazanç çıkarmaya ve ona ihtiyacı olanların yüzünü güldürmek için köprü görevi görüyoruz. Bu nedenle duygularımızdan sıyrılıp alıcılara yardım etmek için bunu yapmak zorundayız. Toplumun desteğini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz