TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Zengin beşeri ve doğal kaynaklar kullanılmayı bekliyor. Altyapı, enerji ve ulaşım sektörlerinde muazzam potansiyeller, bilimde, kültürde, eğitimde, teknolojide ve turizmde çok önemli fırsatlar var. Bu imkanların ülkelerimizin yararına hayata geçirilmesi gereklidir. Geçmişteki çatışmalardan ve bölünmelerden gerekli dersleri çıkarmamız, işbirliğine ve dayanışmamızı geliştirmemiz zaruridir” dedi.
Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 16. Avrasya Ekonomi Zirvesi, önemli misafirleri ağırladı. Toplantının açılışında konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Avrasya'nın son 20 yıldır tekrar canlandığını ifade etti. Avrasya coğrafyasının siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda büyük fırsatlar ve işbirliği imkanları sunduğunu söyleyen Çiçek, “Bölge halkları, aralarındaki tarihten gelen dil, din ve kültür akrabalıklarını yeniden keşfetmiştir. Günümüzde Avrasya coğrafyası siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda büyük fırsatlar ve işbirliği imkanları sunmaktadır. Avrasya yaklaşık 25 milyon kilometrekare alanda 400 milyonu aşkın nüfusuyla 4 trilyon dolardan fazla gayri safi milli hasılaya sahiptir. Zengin beşeri ve doğal kaynaklar kullanılmayı bekliyor. Altyapı, enerji ve ulaşım sektörlerinde muazzam potansiyeller, bilimde, kültürde, eğitimde, teknolojide ve turizmde çok önemli fırsatlar var. Bu imkanların ülkelerimizin yararına hayata geçirilmesi gereklidir. Geçmişteki çatışmalardan ve bölünmelerden gerekli dersleri çıkarmamız, işbirliğine ve dayanışmamızı geliştirmemiz zaruridir” diye konuştu.
“KRİZLERDEN DE BARIŞ, İSTİKRAR VE KALKINMA YÖNÜNDE YENİ FIRSATLAR ORTAYA KOYMALIYIZ”
Küresel ekonomide zaman zaman yaşanan mali krizler ve bölgede meydana gelen çalkantıların yılgınlık oluşturmaması gerektiğini ifade eden Çiçek, "Krizlerden de barış, istikrar ve kalkınma yönünde yeni fırsatlar ortaya koymalıyız. Sadece daha gelişmiş ülkelerin ürünlerinin tüketicileri olmak yerine, dünya refahına üretim ve fikren yapılan katkıyı artırmanın yolları üzerinde çalışılması önemlidir” şeklinde konuştu.
Sorumluluk sahibi kişiler ve parlamenterler olarak kendilerine düşen en önemli görevin özel sektörün önünü açmak, yatırıma uygun bir iklimi oluşturmak, mevzuattan ve bürokrasiden kaynaklanan engelleri gidermek, yolsuzlukla mücadele etmek ve evrensel kurallar temelinde şeffaflığı sağlamak olduğunu söyleyen Çiçek, “Bunlar yapılabildiği takdirde kalkınmamızın ivme kazanacağına inanıyorum. Barışa, istikrara ve somut işbirliği projelerine azimle odaklandığımız sürece Avrasya'nın tekrar büyük bir cazibe ve medeniyet merkezi olacağına inancım tamdır. Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla birçok bölgeyi birbirine bağlayan ekonomik ve kültürel bir kavşaktır. Bu konumumuzun sağladığı avantaj bugün somut bir biçimde ortaya çıkmıştır. Ülkemiz 21. yüzyılında yeni stratejik bölgesi Avrasya'nın kalbinde, enerji nakil hatlarının ve ulaşım yollarının merkezinde yer almaktadır. Enerji ve ulaştırma koridorlarıyla Avrupa ve Asya'nın birleşmesi, bölgenin istikrara kavuşturulması ve ekonomik büyüme için dinamiklerin yaratılması, bölgeye ilişkin stratejimizin temelini oluşturmaktadır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz