HABER

16 Şubat İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün, Danimarka'daki saldırılara dair haberler, yorumlar öne çıkıyor.

16 Şubat İngiltere basın özeti

Guardian gazetesinde Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki saldırılarla ilgili bir analiz dikkat çekiyor.

Simon Tisdall imzalı analizde, henüz saldırganın kimliği açıklanmamış olsa da Paris'te Libya'nın El Kaidesinin üstlendiği saldırılara benzer bir eylem olabileceği vurgulanıyor.

Tisdall saldırının ardından 'Müslüman dünyasında İslamcılara karşı savaşın yoğunlaşabileceği, Batı Avrupa'da İslamofobi'nin artabileceği, İsrail-Filistin konusunda kutuplaşmanın daha belirgin olabileceği ve antisemitizmin de yükselebileceği uyarısında bulunuyor.

Danimarka saldırısıGazetedeki analizde ayrıca, sosyal medya ve internette radikal hareketlerin güçlendiği de belirtilirken bu konuda istihbaratın da yetersiz kaldığı ifade ediliyor.

Times gazetesinde de Danimarka'daki saldırıların ardından İngiltere'deki Yahudi okulları, Yahudi toplulukları ve sinagoglarda güvenlik önlemlerinin artırıldığı yazıyor.

Times'da Charles Bremner imzalı bir analizde de Danimarka'daki saldırının Kuzey ülkelerinin hoşgörü sınırlarını zorladığı yorumu yapılıyor.

Analizde yer alan ifadelerden bazıları şöyle: "Kopenhag saldırıları Danimarka'nın Müslüman toplumu ile ülke kimliğinin tehdit altında olduğunu düşünen halkı arasındaki gerilimi dindirmek için bir şey yapmayacak."

"Son 20 yıldır, Kuzey'in hoşgörü geleneğinin, Kuzey Avrupa medeniyetlerinin küçük ama giderek artan ve bölgenin değerlerine düşmanca yaklaştığı düşünülen göçmen azınlık tarafından tehdit edildiğine dair yaygın bir görüş var."

Yazıda göçmen sayısının arttığına dikkat çekilirken, ülkeye geri dönen cihatçılara yönelik 'cezalandırmama' politikalarının da başarısız olabileceği vurgulanıyor.

Ülkeler iklim değiştirebilir mi?Independent gazetesinde yer alan bir haberde, Amerikan Haber Alma Teşkilatı CIA'in 'bazı güçlerin iklimi değiştirme kapasitesi' olup olmadığını soruşturduğu yazıyor.

Gazetenin haberine göre CIA'de görevli danışmanlar, Rutgers Üniversitesi'nden Prof. Alan Robock'a, 'başka bir ülkenin fark ettirmeden iklime müdahale edip edemeyeceğini' sordu.

Robock, "CIA'de danışman olarak çalıştıklarını söyleyen iki kişiden telefon geldi. Başka bir ülkenin iklimimizi kontrol edip etmediğini, bunu bilmenin mümkün olup olmadığını sordular" dedi.

Robock şöyle devam etti: "Ben de biraz düşündükten sonra onlara, böyle bir durumu muhtemelen bilebileceğimizi söyledim. Güneş ışığını yansıtması için atmosfere yeterli materyali yerleştirirsek, bunu tespit edebilir ve oraya yerleştirilen malzemeleri görebiliriz."

"Aynı zamanda, bizim başka bir ülkenin iklimini değiştirme gücümüz olup olmadığını ve bunun diğer ülkeler tarafından tespit edilip edilemeyeceğini merak ettiklerini düşündüm."

En Çok Aranan Haberler