YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

16 Yıl Sonra Ikinci Kez Böbrek Nakli Yapılan Hasta Yeniden Sağlığına Kavuştu

16 yıl önce annesinin verdiği börekle diyalizden kurtularak hayata yeniden tutunan 49 yaşındaki Osman Turunç'a...

16 Yıl Sonra Ikinci Kez Böbrek Nakli Yapılan Hasta Yeniden Sağlığına Kavuştu

16 yıl önce annesinin verdiği börekle diyalizden kurtularak hayata yeniden tutunan 49 yaşındaki Osman Turunç'a böbreği işlevini yitirince ikinci kez böbrek nakledildi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kadavradan alınan börek, başarılı bir operasyonla Osman Turunç’a nakledildi. Osman Turunç, bağışı yapan aileye 'teşekkür' ederek, beni diyalizden kurtardıkları için onlara minnettarım." dedi.

33 yaşındayken el, ayak ve yüzünde şişme şikayeti ile doktora giden Osman Turunç’a, böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Teşhisin konulmasıyla uzun süre diyaliz makinesine bağımlı halde yaşamını sürdüren Turunç, 16 yıl önce annesinin böbreğini kendine vermesiyle sağlığına kavuştu. Bir yıl önce böbreğin görevini tamamlamasıyla yeniden diyaliz makinesine bağımlı hale gelen Turunç, organ nakli için adını ulusal organ bekleme listesine yazdırdı. 10 ay sonra Gaziantep’teki bir kadavrada kendisine uygun bir böbrek bulunduğu haberini alan Turunç, yapılan doku ve kan testlerinin ardından ameliyata alındı.
KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 3 saat süren başarılı bir operasyonun ardından sağlığına yeniden kavuşmanın mutlulunu yaşayan 3 çocuk babası Turunç, “Nakilli yaşamak diyalize bağlı yaşamaktan çok daha rahat” dedi. Hastalığı sebebiyle Polis memurluğundan erken emekliye ayrılmak zorunda kalan Turunç, organları bağışlanan kişinin ailesine teşekkür etti. Böreğini aldığı kişinin yakınlarına dua eden Turunç, “Beni makineye bağlı halde yaşamaktan kurtardılar. Daha öncede böbrek nakli olmuştum.” diye konuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren KSÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim dalı bölüm başkanı Prof. Dr. Ekrem Doğan, zor bir nakli gerçekleştirdiklerini belirtti. Hastanın Hepatit C (HCV) virüsü taşıdığına dikkat çeken Doğan, kadavradan alınan böbreğin de HCV virüsü taşıdığını kaydetti. Bu tip ameliyatların yüksek risk taşıdığını anlatan Doğan “Hastamız 16 yıl önce annesinden böbrek nakli olmuştu. O böbreğin vücut tarafından atılmasıyla bir yıldır diyalize bağlı olarak yaşamını sürdürüyordu. Hastamız 5 yıl öncede HCV dediğimiz sarılık mikrobu kapmıştı. Hastamıza 2’inci bir böbrek nakli gerçekleştirmek için 9 ay süren Pegile İnterferon (Pegintron) tedavisi uygulayarak HCV mikrobunu ortadan kaldırdık. Gaziantep’te bir kadavradan böbrek alınarak hastanemize getirildi. 3 saatlik ameliyatın ardından böbrek hastamıza takıldı. Hastamızın durumu şuan için iyi” ifadelerini kullandı.

DOKU TİPLEME LABORATUVARIYLA NAKİLLER DAHA HIZLI YAPILIYOR.
Organ nakillerinde doku tipleme laboratuvarının önemli rol üslendiğine değinen Doğan, laboratuvar sayesinde nakillerin daha hızlı yapıldığını söyledi. KSÜ Tıp Fakültesi hastanesinde 2009 yılından bu yana organ nakli yapıldığını vurgulayan Doğan, hastalardan alınan örneklerin doku ve kan testi yapıldığını kaydetti. Organ naklinde zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini de ifade eden Doğan, şöyle konuştu; “Hastanemizde en büyük sıkıntımız doku tipleme laboratuvarının olmamasıydı. Hastalardan alınan örnekler Adana’daki laboratuvarlara gönderiliyordu. Bu durum işlemlerin uzamasına organ naklinin gecikmesine sebep oluyordu. 3 ay önce doku tipleme laboratuvarımızı hizmet açarak ameliyatlarımızı daha hızlı yapar hale geldik. Hastalarımızın bir önce sağlığına kavuşması bizi de mutlu ediyor”.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler