YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

16 Yıldır Süren Cezaevi Davası, Karara Bağlanmak Üzere Nisana Ertelendi

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 1996 yılında 10 tutuklunun öldüğü, 24...

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 1996 yılında 10 tutuklunun öldüğü, 24 tutuklunun yaralandığı olaylarla ilgili 62 güvenlik görevlisi hakkında açılan davada esas hakkındaki mütalaasını bozdu. Mahkeme, sanıkların zorla getirilmesi müzekkeresini çıkararak, karara bağlanması için davayı nisan ayına erteledi.

Diyarbakır E Tip Kapalı Cezaevi’nde 16 yıl önce bir gardiyan ile mahkûmlar arasında ‘görüş izni’nden dolayı tartışma çıktı. Sözlü atışma sırasında gardiyan ile mahkûmun birbirine tokat atmasının ardından büyük bir trajedi yaşandı. 10 kişinin hayatını kaybettiği olay yargıya intikal etti. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 29’u asker, 36’sı polis, biri cezaevi doktoru, 2’si cezaevi müdürü, 4’ü de infaz koruma memuru toplam 72 sanık hakkında dava açıldı. 10 yıl süren yargılama 27 Şubat 2006’da sonuçlandı. Mahkeme, 62 sanığa 5’er yıl hapis cezası verdi. Cezaya çarptırılanlara, suçun 23 Nisan 1999 tarihinden önce işlenmesinden dolayı ‘Rahşan affı’ uygulandı. Bir gün bile cezaevine girmeden tahliye edildiler.

Dosya, mahkemenin kararının ardından Yargıtay’a gitti. Yüksek Mahkeme, “Otopsi raporlarında görüleceği gibi ölenlerin yüz, kafa ve göğüs gibi bölgelerinde hayatî organ ayırımı yapılmaksızın çok sayıda darbeyle darp edilmeleri sonucu 10 kişinin ölümüne sebebiyet verip, eylemin bu biçimiyle failin kim olduğu belli olmayacak ve toplumun ortak vicdanının hiçbir zaman onaylamayacağı tarzda, vahşi bir eğilim sergileyerek ve canavarca bir hisle meydana geldiği anlaşılmıştır.” şeklinde kanaat belirtti.

Yargıtay’ın bozma kararı üzerine, dava Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı. Duruşmalar 5 yıl daha sürdü. 4 Aralık 2012’de gerçekleşen son duruşmada mütalaasını okuyan savcı, infaz koruma memurları F.A.O., R.A., M.Ş.T., cezaevi müdürü M.Ç., cezaevi 2. müdürleri A.G. ve H.U., dönemin cezaevi hekimi S.G. hakkındaki davaların düşürülmesini istedi.

Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuksuz yargılanan 62 sanık katılmazken, müdahil avukatı Mesut Beştaş ile savunma avukatı Hasan Kanatlı hazır bulundu. Duruşmada söz alan müdahil avukatı Mesut Beştaş, olayın mahkumların saldırı sonucunda kafalarına ve vücutlarına almış oldukları darbeler sonucu meydana gelen ölüm olayı olduğunu söyledi. Yargılamanın 17 yıldır devam ettiğini hatırlatan Beştaş, “Böyle bir yargılamanın 17 yıl sürmesi uzun bir süredir. 449'ncu maddeye göre zaman aşımı söz konusu değildir. 450'nci maddenin karşılığı ise ağırlaştırılmış müebbet hapistir. Asgari zaman aşımı süresi 20 yıldır. Dosyada 'zaman aşımı' konusunu gündeme getirmek dosyayı sürüncemeye bırakmaya çalışmaktır. Ortada 10 cenaze var. Bu dosya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde karara bağlanan dosyadır. Dosyada zarar gören tüm taraflar tazminatlarını almıştır. Bu dosyada işlenen suç insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Zaman aşımına tabi tutulamaz. Belirtilen suçlardan sanıkların cezalandırılması, hüküm ile birlikte tutuklama kararı verilmesini talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Sanıkların avukatı Hasan Kanatlı ise söz konusu mütalaaya katılmadıklarını ifade etti. Avukatların savunmalarını yapmalarından sonra mahkemeye ara verildi. Mahkeme başkanı, esas hakkındaki mütalaayı bozarak, sanıklar H.D., M.O., B.A., S.K., M.K., E.D., V.Ç. ve H.G.’nin zorla getirilme müzekkeresinin çıkarılmasına karar vererek, davayı karar verilmek üzere nisan ayına erteledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler