HABER

17 Ağustos Depremi'nde hayatını kaybedenler anılıyor

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

17 Ağustos depreminin üzerinden tam 18 yıl geçti. Depremde hayatını kaybedenler, felaketin 18. yıldönümünde anılıyor. 18 yıl önce, 17 Ağustos 1999 sabah 03:02'de merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan Marmara Depremi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen deprem sonrası resmi raporlara göre 17 bin 480 kişi öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı ve 505 kişi de sakat kaldı. Büyük can ve mal kaybına neden olan depremde 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 iş yeri büyük hasar gördü.

Bugün 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 18'inci yıldönümü. Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler törenler ve dualar ile anılıyor.

GÖLCÜK'TEKİ DEPREM ANITI'NDA TÖREN

Marmara depreminin 18. yıl dönümünde, depremin merkez üssü olan Gölcük'te hayatını kaybedenler deprem şehitleri anıtı önünde düzenlenen etkinlikle anıldı. Vatandaşlar o gece yaşadıklarını anlattı.

Depremin büyük yıkıma yol açtığı Gölcük Kavaklı sahilinde, depremin 18. yıl dönümü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Depremin meydana geldiği an olan 03.02'de vatandaşlar, büyük kayıpların yaşandığı Kavaklı sahilindeki deprem şehitleri anıtı önünde toplandılar. Anma törenlerine Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve vatandaşlar katıldı. Sahili dolduran vatandaşlar, o gece yaşamını yitirenler için dualar ederek, Körfez sularına karanfil attılar.

Anma töreninde konuşan ve depremin Gölcük halkını hazırlıksız yakaladığını dile getiren Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, "Bununsonucunda da büyük bir bedel ödedik. Gölcük özeline baktığımızda 6 bine yakın insanımız deprem şehidi oldu. Bir o kadar yaralı, engelli insanlarımız oldu. Bugün 18. yılında şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Mutlaka bu anma etkinliklerine biz ısrarla devam edeceğiz. Bunun iki amacı var. Biri şehitlerimizi rahmetle anmak diğeri de malumunuz Türkiye deprem coğrafyası ve deprem bilinci ile şuurunun oluşması en büyük arzu ve isteğimiz" dedi.

Anma törenine katılan depremzedelerden Ali Osman Çınarer ise o gece nasıl enkaz altından kurtulduklarını anlayamadıklarını dile getirdi. Çınarer, "Her sene buraya gelmeye çalışıyoruz. Unutamıyoruz yani. Etrafımızdan çok ölenlerimiz oldu. Akrabalarımız öldü. Biz nasıl çıktığımızı anlamadık. Çıktık ama sonradan hayretler içinde kaldık. Eşyalarımız, evimiz berbat haldeydi. Allah korudu o şekilde çıktık" diye konuştu.

Çınarer'in eşi İsmigül de uyandığında yatak odasının penceresinin üzerinde olduğunu söyleyerek, "Tabi çok acı günler geçirdik. Amcam, oğlu, yengem öldü. Çocukları kaldı 3 tane. Bir tanesi enkz altından çıktı. Çok kötüydü. 3 aylık çocuğum vardı o zaman. Çadırlarda kaldık çok perişanlık çektik. o gece depremi çok hatırlamıyorum. Sadece uyandığımda yatak odasının camını üzerimizde gördüm. Hep aklımızda tabi ki de. Aradan 18 yıl geçmesine rağmen sanki dünmüş gibi aklımızda hala" şeklinde konuştu.

Deprem gecesi enkaz altından 10 kişinin çıkarılmasına yardımcı olduğunu anlatan Müjgan Kaya da, "Hayatta olanlar beni mutlu ediyor. En azından kendimi bir işe yaramış gibi görüyorum ve suçlamıyorum. Diyorum ki en azından bir can kurtardım. 11 sene başka bir yerde yaşadım ve onların ruhu beni çok rahatsız etti. Tekrar Kavaklı'ya geldim ve çok mutluyum. En azından hatırılarım acı da olsa geçerken 'Allah rahmet eylesin' diyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından anma törenine katılanlar deprem şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Katılımcılar daha sonra Deprem Şehitleri Anıtına çelenk bırakarak Körfez denizine hayatını kaybedenler için karanfil attılar.

17 AĞUSTOS 1999 MARMARA DEPREMİ'NDE NELER YAŞANDI?

18 yıl önce, 17 Ağustos 1999 sabah 03:02'de merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan Marmara Depremi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen deprem sonrası resmi raporlara göre 17 bin 480 kişi öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı ve 505 kişi de sakat kaldı. Büyük can ve mal kaybına neden olan depremde 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 iş yeri büyük hasar gördü. Türkiye tarihini derinden etkileyen "Marmara Depremi"nde hayatını kaybedenler için her yıl anma etkinlikleri düzenleniyor.

Resmi kayıtlara göre Kocaeli’nde 9 bin 477, Sakarya’da 3 bin 891, Yalova’da 2 bin 504, İstanbul’da 981, Bolu’da 270, Bursa’da 268, Eskişehir’de 86 ve Zonguldak il sınırı içinde de 3 kişi olmak üzere toplam 17 bin 480 kişinin can verdiği büyük felakette yüz binin üzerinde insan da evsiz kalmış, yaklaşık 24 bin kişi yaralanırken, birçok kişi de sakat kalmıştı.

Sadece Kocaeli bölgesinde 17 bin civarında bina depremin ilk dalgasında çökerken, 91 bin konut orta hasar, 102 bin 822 konut az hasar gördü. 14 bin 133 işyeri hasar gördü. depremin ardından bölgede yaklaşık 45 bin prefabrik konut yaptırıldı. 150 binin üzerinde vatandaş kalıcı konutlar yapılana kadar prefabrik ve çadırlarda barındı.

17 AĞUSTOS DEPREMİ'NDE YARGI VE CEZALAR

Yapım hatalarından dolayı çöken binaların müteahhitlerine, yaklaşık 2100 dava açılmıştır. Yaşanan onca acıların sonucunda bu davaların 1800'ü hukuki boşluklardan dolayı cezasız sonuçlanmıştır. Geriye kalan 300 davanın 110 kadarında ceza verilmiş, bir çoğu ertelenerek 7.5 yıllık zaman aşımı süreleri dolduğu için zaman aşımına uğramış ve düşmüştür.

Düzce Ersoy Apartmanı: 36 kişi öldü, dava zaman aşımına uğradı.

Düzce Ömür Hastanesi: 11 kişi öldü, dava zaman aşımına uğradı.

Yalova Ceylankent Sitesi: 98 kişi öldü, 2 sanığa verilen hapis cezaları ertelendi.

Kocaeli Ubay Apartmanı: 58 kişi öldü, müteahhit hakkında verilen ceza ertelendi.

Yüksel Sitesi: 316 kişi öldü, 5 sanığa verilen çeşitli cezalar ertelendi.

Can Göçer ve Zafer Çoşkun: Veli Göçer'in oğluyla ortağı yakalanamadığı için haklarındaki dava zaman aşımına girdi.

Sakarya: 695 davadan 5 kişiye ceza çıktı.

Kocaeli: 600 dava açıldı, 12 kişi 10'ar ay hapis cezası aldı.6'sının cezası infaz edildi, 6'sı için süre istendi.

Yalova: 173 dava açıldı, hemen hemen tamamı sonuçlandı. Ceza aldığı bilinen tek isim Veli Göçer 18 yıl 9 ay hapse mahkûm edildi.

Düzce: Yaklaşık 220 dava açıldığı sanılıyor. Yargılamaların sonucunda hiç kimse cezaevine girmedi. (Habertürk)

En Çok Aranan Haberler