YURTHABER

Mersin
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

17 Ağustos Depreminin 13. Yılı

Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan Demir, 17 Ağustos depreminin 13. yılında da depremin...

Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan Demir, 17 Ağustos depreminin 13. yılında da depremin yerleşim birimlerini tehdit etmeye devam ettiği ifade ederek, “Geçen 13 yılda da afet yönetim sistemimiz hala çözümün değil, sorunun bir parçası olmaya devam etmektedir” dedi.

17 Ağustos depreminin 13. yılı nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Erkan Dömeri, “Başta deprem olmak üzere, heyelan, çığ düşmesi, su baskını gibi doğa olayları, bilinçsizce verilmiş yer seçimi kararları, mühendislik verilerinden yoksun imar planları, mühendislik hizmeti görmemiş düşük standartlardaki yapı üretimi ve denetimi süreci ile uygulanan rant politikaları sonucu insanı, sosyal ve ekonomik yıkımlara dönüşmekte, yaşanmış onca acı tecrübeye, emek verilmiş çözüm üreten bir dizi çalışmaya rağmen ülke hala bir afet ülkesi olmaktan kurtulamamaktadır” ifadelerini kullandı.

Demir, depremlerden ve diğer bütün afetlerden korunmayı en temel insan hakkı olan ‘Sağlıklı ve Güvenli Bir Çevrede Yaşama Hakkı’ ve ‘Yaşamını ve Bedensel Bütünlüğünü Koruma Hakkı’ olarak ele alarak, sorumluluklarını ‘doğaya ve kadere havale’ etmeden siyasi iradenin gerekli önlemleri alması beklenirken, son çıkarılan bir dizi yasal düzenleme ile sorunu çözme yerine yeni sorunlar yaratıldığını iddia etti. Demir, birkaç ay önce yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve uygulama yönetmeliğinin, gerekçelerinde ileri sürüldüğü gibi Anayasa'da öngörülen ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ hakkının geliştirilmesi ve korunması ilkesini karşılamaktan çok uzak olduğunu kaydetti.

“TÜRKİYE’DE 150 DEPREM ÜRETECEK DİRİ FAY VAR”

Türkiye’de 150 deprem üretecek diri fay olduğuna değinen Demir, “Bugün MTA tarafından yapılan çalışmalarla güncellenen Türkiye Diri Fay Haritasına göre büyüklüğü 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay veya fay segmenti olduğunun saptanması, neredeyse tüm ülke coğrafyasının ne derecede büyük bir deprem tehdidi altında olduğu jeolojik gerçekliğini ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Jeoloji Mühendisleri Odası olarak önerilerini de sıralayan Demir, üniversitelerin, kamu kurum ve kuruluşların, meslek örgütlerinin ve sivil tolum kuruluşlarının katılımı ile ‘Stratejik Afet Eylem Planı’ hazırlanması gerektiğini kaydetti. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun yerine, insan merkezli toplumsal politikaların hayata geçirilmesini esas alan, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkını gerçekten sağlayan yeni yasal düzenlemeler yapılması gerektiğinin de altını çizen Demir, diğer önerilerini de şöyle sıraladı: "İmar Kanunu, Afetler Kanunu ve Yapı Denetimi Kanunu değiştirilmelidir. İskan Kanunu değiştirilerek kırsal yerleşim birimlerinin altyapısı ve üst yapısı yenilenmelidir. Türkiye Jeolojik Araştırmalar Kurumu kurulmalıdır. Farklı ölçeklerde 'Sismotektonik Haritalar' hazırlanmalıdır. Ülkenin mevcut tektonik yapısı göz önüne alınarak yeni hazırlanan 'diri fay haritası' baz alınarak 'Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası' yenilenmelidir. Belirlenen diri fayların üreteceği deprem büyüklükleri de dikkate alınarak yerleşim yerlerinin bu faylar üzerinde yapılması engellenmelidir. Bu amaçla bir 'Fay Yasası' çıkarmalıdır. Heyelan ve Kaya Düşmesi Tehlike Haritaları en kısa sürede tamamlanmalıdır. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yeniden yapılandırılarak ‘Afet Müsteşarlığı’ oluşturulmalıdır. TOKİ, kuruluş felsefesine uygun olarak yeniden yapılandırılmalı, kent yoksulları için sosyal konutlar üreten bir yapıya kavuşturulmalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler