HABER

17 Ağutos'un maliyeti 24,5 milyar dolar

KOCAELİ (İHA) - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin alt belediyelerinden Saraybahçe Belediyesi tarafından yapılacak olan "deprem" konulu toplantıyla ilgili bilgi almak üzere İzmit'e geldi.

Saraybahçe Belediyesi tarafından "Güvenli Yaşam Kültürü Yüksek Herkesin Yaşamayı Hayal Ettiği İzmit" projesi çerçevesinde 13 Ocak tarihinde yapılacak olan "deprem" konulu toplantı hakkında bilgi almak için Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice ile makamında görüşen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, olası bir depremde kötü yapıların ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını söyledi.

Binalar için önlem alınması gerektiğini dile getiren Işıkara, "İzmitliler 17 Ağustos depremini yaşadı, İstanbullular hissetti. Şimdi İstanbullu yaşayacak, İzmitli ise hissedecek. Ama öyle binalarımız, öyle yerlerimiz var ki, bunlar için mutlaka önlemler alınması gerekiyor. Depremden korunmanın vazgeçilmez yolu depreme güvenli yapıdır. Yapısal bilinci yüksek olması gerekiyor. Çünkü deprem öldürmez, binalar öldürür" dedi.

17 Ağustos depreminde ülkenin 24.5 milyar dolar zarara uğradığını söyleyen Işıkara, "Uğraştığımız konu, zararı en aza çekmektir. Bunlarda da birincisi can kayıpları, ikincisi ekonomik kayıpları en aza çekmektir. 17 Ağustos depreminde ülke 24.5 milyar dolar zarara uğradı. 12.5 milyar dolarını Hazine Müsteşarlığı, Sigortalar Genel Müdürlüğü açıklamıştır. Bunun yanısıra da pazar kayıpları oluştu ve bunlarla maliyet 20.5 milyar dolara çıktı. Bu az bir kayıp değildir. Yani ekonomik kayıpları aza çekmek çok önemlidir. Yeni seçilen belediye başkanlarımıza bu konunun önemini iyi yansıtmalıyız" diye konuştu.

Orta ve ağır hasarlı binaların mutlaka elden geçirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Marmara depreminde 90-100 kilometre gibi kuş uçuşu olsa da bir mesafe var. Halbuki 17 Ağustos depreminde fay Gölcük'ten geçti kuş uçuşu buraya baktığınızda 7 kilometredir. İzmit, depremin oluş şekli olarak 7 kilometre uzaktaki bir faylanmadan rahatsız oldu. Ama dönüp baktığınız zaman İzmit merkezde birşey yok. Esas hasar, fayın olduğu çizgidedir. Yani Gölcük'te, Sakarya'dadır. Şimdi olası bir depremde kötü yapılar mutlaka yıkılacaktır. Mevcut orta ve ağır hasarlı evlerin mutlaka elden geçirilmesi gerekir. Güçlendirilmesi gerekenlerin güçlendirilmesi lazımdır" dedi.

Işıkara ayrıca, deprem bölgesinde bulunan orta ve ağır hasarlı binalarda oturanları da uyardı.

Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice ise, "Güvenli Yaşam Kültürü Yüksek Herkesin Yaşamayı Hayat Ettiği İzmit" projesi çerçevesinde deprem konusunda toplantılar yapılacağını, bu konuya çok önem verdiklerini dile getirdi.

Başkan Yenice, daha sonra Işıkara'ya İzmit'in simgelerinden olan üzerinde çınar ağacı resmi olan bir hediye verdi.

En Çok Aranan Haberler