1980 askeri darbesinin önderi, Kenan Evren’ın ölümünün ardından Erdal Eren bir kez daha anıldı.
2 Eylül 1980 askeri darbesinin önderi, Türkiye’nin 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’ın ölümünün ardından Twitter kullanıcıları, darbe sürecinde idam edilen gençlerini anarak “Kenan Evren 98 yaşında öldü ama Erdal Eren 17 yaşında hala yaşıyor” mesajlarını paylaştı.
Tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) 98 yaşında hayatını kaybeden Kenan Evren, sosyal medyaya damga vurdu. Özellikle Twitter üzerinden hashtaglerle tepkilerini belli ettiler ve ‘Kötü bilirdik‘ ve ‘Helal etmiyoruz‘ etiketlerini kullanan Twitter kullanıcıları, 17 yaşında idam edilen Erdal Eren’i de unutmadı.
ASMAYALIM DA BESLEYELİM Mİ?
Twitter kullanıcıları, Kenan Evren'in özellikle17 yaşında idam kararı verdiği Erdal Eren'e yönelik “Asmayalım da besleyelim mi?” sözünü sık sık hatırlattı.
Darbe yönetimi döneminde 650 bin kişi gözaltına alınmış, 1 milyon 683 bin kişi fişlenmiş, 14 kişi cezaevlerindeki açlık grevlerinde ölmüş, 171 kişi sorgularda ve cezaevi işkencelerinde can vermiş, 49 kişi idam edilmişti.
ERDAL EREN KİMDİR?
17 yaşında asılmak için yaşı büyütülen Erdal Eren, 5 Eylül 1964 yılında Şebinkarahisar, Giresun'da doğdu. Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisi ve Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi olan Eren, yine Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve ODTÜ öğrencisi Sinan Suner'in 30 Ocak 1980'de MHP'li Bakan Cengiz Gökçek'in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürülmesini protesto etmek için 2 Şubat 1980 günü düzenlenen gösteride gözaltına alınan 24 kişinin arasında yer aldı.
Gösteri sırasında çıkan çatışmada Er Zekeriya Önge'yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Erdal Eren, yargılanarak 19 Mart 1980 tarihinde idama mahkûm edildi. Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan karar, 13 Aralık 1980'de Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde asılarak idam edildi.
12 Eylül Darbesinin mimarı Kenan Evren, "Asmayalım da besleyelim mi?" sözünü Erdal Eren için söylemişti. Erdal Eren, idam edilmeden 16 saat önce kendisini ziyaret eden gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan'a, "avukatıyla görüştürülmediğini, 18 yaşının altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini, yaşının 18'den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini, vurduğu söylenen jandarma erine çok uzaktan ateş açtığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını" söyledi.