HABER

170 milyar dolarlık dava!

Kemal Uzan tarafından Türkiye'ye karşı açılan 170 milyar dolarlık tazminat davası AİHM’de başladı.

170 milyar dolarlık dava!Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), dün Kemal Uzan’ın Türkiye aleyhine yaptığı şikayetle ilgili duruşmayı yaptı. Genel teamülün dışına çıkılarak davaya dosya üzerinden değil de bizzat tarafların katılımı ile duruşma düzeninde bakıldı. Duruşmayı, Fransa’dan geçen yıl siyasi iltica talebinde bulunan ve Paris’te yaşayan Cem Uzan da izledi. Cem Uzan duruşmada ifade vermek istedi ancak davanın taraflarından biri olmadığı gerekçesiyle söz almasına izin verilmedi. Baba Kemal Uzan’ın yerine avukatları şikayetlerini dile getirdi.

Rekor dava başladı
Kemal Uzan’ın avukatları, sözleşme iptali ile 2058 yılına kadar ÇEAŞ ve Kepez’i işletememekten dolayı mağduriyetin 165 milyar dolar olarak hesaplandığını belirterek müvekkilleri adına bu rakamı Türkiye Hükümeti’nden talep ettiklerini söyledi. Bu arada Uzan’ın avukatları şirketlere el konmasının tamamen siyasi gerekçelere dayandığını da iddia etti. Türkiye tarafı ise “söz konusu şirketlerin imtiyaz sözleşmelerinde belirtilen görevleri ve sorumlukları gerektiği gibi yerine getirmedikleri gerekçesiyle sözleşmelerin iptal edildiğini” söyledi.

İki kritik soru

Türk tarafı avukatları grubun taahhütlere uygun olarak sürekli enerji arzı sağlayamadığı ve yine taahhütlere uygun olarak gerekli yatırımları yapmadığı görüşünü dile getirdi. Duruşmada AİHM yargıçlarının Türk tarafına yönelttikleri 2 kritik soru dikkat çekti. Türk Hükümeti’ni savunan avukatların “Şirketlerin imtiyaz sözleşmesi, sözleşme hükümlerini ve sorumluluklarını yerine getirmedikleri için iptal edildi” savunmasının ardından AİHM yargıçları, benzer durumdaki şirketlere de aynı uygulamanın yapılıp yapılmadığını sordu. Bu arada AİHM yargıçlarının “Mesela benzer koşullarda çalışan Kayseri Elektrik için neden aynı hükümler uygulanmadı?” sorusuna Türk tarafı avukatları cevap veremedi.

Yine AİHM yargıçlarından gelen “Sözleşme hükümlerini yerine getirmediği için imtiyazı elinden alınan şirketlerin neden tüm malvarlığına da el konuldu. Şirkete ait otomobillerin, lojmanların da elinden alınması normal bir uygulama mı?’ sorusu Türkiye’yi savunan avukatlar tarafından cevaplandırılamadı.

Yukos gibi uzun sürer

AİHM öncelikle sözkonusu davanın esastan görüşülüp görüşülmemesine karar verecek. El konulan Yukos şirketi için Rusya Yönetimi’nden 98 milyar dolarlık tazminat isteyen Rus Oligark Khodorkovski’nin davasını örnek gösteren konuya yakın uzmanlar, “Bu dava Şubat ayında başladı ve hâlâ karar çıkmadı. Benzer şekilde Kemal Uzan’ın davasında da karar en az 6 aylık periyottan önce çıkmaz” dedi.

En Çok Aranan Haberler