HABER

18 mahkumun cezaevinden firarında büyük ihmal

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi’nden 4’ü hükümlü, 14’ü tutuklu 18 PKK’lının firarının altından büyük ihmal çıktı.

Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi’nden 4’ü hükümlü, 14’ü tutuklu 18 PKK’lının firarının altından büyük ihmal çıktı. Firar için yaklaşık 1 yıldır çalışan PKK’lıların, tünel kazım işine çatal ve kaşıkla başladığı öğrenildi. PKK’lılar, kazdıkları tünelden çıkan toprakları koğuşlardaki tuvaletlerde eritmeye çalıştı. Ancak topraklar, cezaevi önündeki rögarları tıkadı. Cezaevi idaresi, yıl içinde 3-4 kez belediyeden vidanjör çağırarak, tıkanan rögarları açtırdı, ancak hazırlığı farkedemedi. 75 metre uzunluğa ulaşan tünelin ucu, geceyarısı jandarmanın tel örgülerini bir metre kadar geçti. 18 kişi, karanlıktan ve jandarmanın dalgınlığından faydalanarak, kayıplara karıştı.

18 PKK’lının ismi var
Firar ise sabah sayımında ortaya çıktı. Firar edenler arasında, terör örgütü adına Diyarbakır ve Bingöl’de ses getiren silahlı ve bombalı eylemleri gerçekleştirenler de bulunurken, Diyarbakır’da 2008’de bir dershanenin önüne bırakılan bombanın patlaması sonucu Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat’ın oğlunun da hayatını kaybettiği olayın faillerinden Ozan Alpkaya da kaçtı. Eronat, gelişme karşısında yorum yapmaktan kaçındı. Firar olayına ilişkin hem adli hem idari soruşturma başlatıldı. İdari soruşturmada PKK’lıların cezaevi içinden destek alıp almadığı konusunun da araştırıldığı öğrenildi.
Firar eden 18 kişinin büyük bir bölümünün ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olan veya aynı ceza istemiyle yargılanan isimler olması dikkati çekti. Bu isimlerin büyük bölümünün Abdullah Öcalan için yapılan açlık grevlerine de katıldığı belirlendi.
Bingöl M Tipi Cezaevi’nden firar adan 18 PKK’lının isimleri şöyle: “Baran Günana (Kars), Selami Kızıl (Mardin), Diren Yaşa (Diyarbakır), Veli Taşkıran (Diyarbakır), Şeref Gülen (Diyarbakır), Ahmet Oyunlu (Diyarbakır), Ramazan Benice (Diyarbakır), Rıdvan İpek (Diyarbakır), Ali Nergis (Diyarbakır), Devrim Kavak (Batman), Diyar Kaydu (Diyarbakır), Ekrem Taş (Bingöl), Hüseyin Barsak (Siirt), İbrahim Engin (Diyarbakır), Emrah Ubiç (Kars), Cemil Doster (Diyarbakır), Osman Kılıç (Bingöl), Ozan Alpkaya (Mardin).”
Firarilerden Ali Nergis ve Ramazan Benice’nin, Diyarbakır’da Ali Gaffar Okan Polis Meslek Yüksekokulu servisine yönelik silahlı saldırının faillerinden olduğu anlaşıldı. Saldırı sonucu 4’ü polis 5 kişi şehit olurken, 18 polis de yaralanmıştı. Nergis ve Benice, “anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmek ve adam öldürmek” suçlarından 31 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor. Devrim Kavak’ın, geçen yıl Avusturya’da intihar eden Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Demokratik Halk Partisi’nin (DEHAP) kurucu üyelerinden Cemal Kavak’ın oğlu olduğu belirtildi. Kavak, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyordu. Ahmet Oyunlu’nun ise PKK’ya cephanelik taşıdığı gerekçesiyle 19 yıla mahkum edildiği öğrenildi. Diren Yaşa, Aralık 2012’de 9 PKK’lının öldürüldüğü Bingöl’ün Ilıcalar bölgesinde yaşanan çatışmadan yaralı kurtuldu. Yaşa, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmek suçundan ömür boyu hapisle yargılanıyordu.

PKK’nın bombacısı
PKK’nın bombacısı olarak bilinen “Doktor Orhan” kod adlı Hüseyin Barsak, PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarında eğitim aldı.
Diyarbakır’da 3 askerin şehit olduğu, 9 asker ile bir vatandaşın yaralandığı bombalı ve silahlı eylemlere katıldı.
Diyarbakır’da 2010’da bomba yapımında kullanılmak üzere hazırlanan çok sayıda patlayıcıyla birlikte yakalandı. Cemil Doster, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Bahtiyar Aydın Kışlası’na roketli ve uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açan PKK’lıları kendi aracıyla taşıyıp yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle yakalandı. Doster’in aracında 1 tabanca, 200 dolar, 3 bin 240 lira para, yüzde 33 azot içeren 50 kilo amonyum nitrat ve 13 çuval patates ele geçirildi. Doster, anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm oldu.

Cezaevinin kapasitesi 325 kişi
Bingöl M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Bingöl il merkezi Kaleönü Mahallesi Muş karayolunun 10. km’sinde bulunuyor. 30 bin 250 metrekare alan üzerine kurulan cezaevinin inşaası 1990’da tamamlandı. Alan içinde ceza infaz kurumu ana binası, ana hismit binası bitişiğinde Jandarma Bölük Komutanlığı, ziyaretçi kayıt kabul binası bulunuyor. Cezaevi ana binası A ve B blok olmak üzere toplam 2 bloktan oluşuyor. Her blokta 3 koridor var ve toplam 45 oda bulunuyor. Kurum içinde konferans salonu, revir, derslik, bilgisayar sınıfı, kütüphane, terzihane ve kuaför salonu bulunuyor. Cezaevinin kapasitesi kısa süre önce 260’dan 325’e çıkarıldı. Cezaevinin bir bölümü de yüksek güvenlikli ceza infaz kurumu statüsünde bulunuyor. Cezaevinde bir müdür, üç müdür yardımcısı, 12’si başmemur olmak üzere toplam 103 infaz koruma memuru görev yapıyor.

Köpeklerle takip
Yapılan aramada cezaevinden firar eden PKK’lılardan birinin ayakkabısı bulundu. Bingöl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekipleri, bölgede özel eğitimli köpeklerle arama yaptı. Köpeklere ayakkabı koklatılarak başlatılan aramada firarilerin izleri sürülmeye başlandı. Köpekler kırsal alana doğru giderken, ekipler de peşinden takibi sürdürdü.

Koğuşlar birleşti
Cezaevinde iki koğuşta bulunan toplam 18 PKK’lının firar ettiği belirlendi. Cezaevinin dış duvarına, iç kesimde bulunan ikinci koğuştaki PKK’lıların tüneli kazıp, duvar dibindeki diğer koğuşa gelip, bundan sonra iki koğuştakilerin tüneli birlikte kazdıkları belirlendi. Firarilerin tünel kazılan bölgeyi buzdolapları ile kapattıkları ve çıkardıkları toprakları ise lavabo ve tuvalete attıkları öğrenildi.

Sadullah Ergin: Koğuşların birisinden tünel kazmışlar
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, dün Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ni gezmek için geldiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergin, firarın sabah sayımında ortaya çıktığını, 14’ü tutuklu, 4’ü hükümlü 18 kişinin firar ettiğine dair verinin ellerine ulaştığını açıkladı. Firarın koğuşlardan birinin içinden tünel kazılarak gerçekleştiğini bildiren Ergin, konuyla ilgili incelemelerin devam ettiğini, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü ve beraberindeki heyetin bölgeye gittiğini söyledi. Tünelin nasıl fark edilmediğine ilişkin soruya “Tüm bunlar değerlendirilecektir. Birtakım sorular var bunların aydınlanması için incelemeler derhal başlatılmıştır” yanıtını veren Ergin, firarilerin terör örgütü mensubiyetiyle yargılanan kişiler olduğunu vurguladı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, firar olayını twitter hesabından değerlendirdi. Demirtaş, “Acaba ayakkabılarıyla mı girdiler tünele?” diye yazdı.

Geçen yıl durumu uyaran memur sürgün edildi
Bingöl M Tipi Cezaevi’nde infaz koruma memuru olan M.Y.’nin 2012’de hem cezaevi yönetimi, hem Adalet Bakanlığı hem de Başbakanlık’ı uyararak, “cezaevi müdürünün korktuğu için PKK-KCK’lı mahkumlara ayrıcalık tanıdığı” yönünde başvuru yaptığı belirlendi. Bunun üzerine Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı soruşturma sonucu “terör örgütü mensuplarına ayrıcalık tanınmadığı” sonucuna ulaşılarak dosyanın kapatıldığı, şikayette bulunan M.Y.’nin ise Kastamonu’ya tayin edildiği öğrenildi. M.Y. adlı ceza infaz koruma memuru, Bingöl M Tipi Cezaevi’nde çalışırken yönetimin PKK-KCK örgüt üyelerine ayrıcalık tanıdığını iddia etti. Durumu önce Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne, Adalet Bakanlığı’na ve Başbakanlık’a birer dilekçe yazarak bildirdi. M.Y. dilekçelerinde cezaevinde terör örgütüne üye olmak suçundan yatan hükümlü ve tutuklulara kurum idarecileri tarafından ayrıcalık tanındığını belirtti. Başbakanlık da Adalet Bakanlığı’na durumu iletti. Adalet Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde M.Y.’nin başvurusu doğrultusunda Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı “görevi kötüye kullanmak” suçundan 07 Kasım 2012’de soruşturma başlattı.

Güler: ‘Destek alma’ ihtimalini inceliyoruz
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Bingöl M Tipi Cezaevi’nden firar olayına ilişkin, “Böylesine bir eylemin başka destekler veya işbirlikleriyle gerçekleştirilebileceği düşünülmektedir. Bunlar üzerinde geniş bir soruşturma şu anda Adalet Bakanlığı tarafından yürütülmektedir” dedi.

Güler, Yemen Mahalli İdareler Bakanı Ali Mohammed Al-Yazidi ile görüşmesi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Firara ilişkin soru üzerine Güler, 25 Eylül’de bölücü terör örgütü mensubu 18 tutuklu ve hükümlünün firar ettiğini kaydetti.

Güler, şehir merkezine 4 kilometre mesafedeki cezaevinin, iç korumasının Adalet Bakanlığı infaz koruma memurlarına, dış korumasının da jandarmaya ait olduğunu dile getirerek, firarilerin yakalanması için çok yoğun bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Olayın, cezaevi idaresinin vardiya değişimi sırasında gerçekleştiğinin tespit edildiğini kaydeden Güler, şunları kaydetti:

‘50 metrelik tünel’
“İlk incelemede bölücü terör örgütleri mensupları tarafından cezaevinin kuzeyine doğru 50 metre uzunluğunda bir tünel kazıldığı belirlendi. Tünelin içerisinde de aydınlatma düzeneği bulunduğu anlaşılmıştır. Bölge dışına kaçan kişilerle ilgili çok geniş bir çalışma yapılmaktadır.

Cezaevi Tevkif Genel Müdürü, Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirilmiştir. Tabii böylesine bir eylemin başka destekler veya işbirlikleriyle gerçekleştirilebileceği düşünülmektedir. Bunlar üzerinde geniş bir soruşturma şu anda Adalet Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Biz de dış korumanın görevlisi jandarmayla ilgili müfettişlerle gerekli araştırmaları yapacağız. Yakalanmaları için her türlü gayret gösterilmektedir.”

Türkiye cezaevlerinde yaşanan Tünel vakaları
- METRİS: Türkiye’nin en iyi korunan cezaevleri arasında yer alan İstanbul’un Esenler ilçesinde bulunan Metris Askeri Cezaevi’nde 1988’de eşitli sol örgüt üyelerinden oluşan 29 kişi tünel kazarak kaçtı. En büyük toplu kaçış eylemi gerçekleşirken tutukluların 60 metrelik tünel kazdığı ortaya çıktı.
- NEVŞEHİR: Dev-Sol ve TİKKO üyesi 18 tutuklu 1993’te 35 metre uzunluğundaki tünelden yararlanarak Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevi’nden firar etti.
- ÇANKIRI: 28 Haziran 1996’da PKK’lı tutukluların kaldığı bölümde 40 metrelik tünel ortaya çıkarıldı.
- BURSA: 13 Nisan 1996’da 5 DHKP-C’li, tırnak makasıyla kazdıkları tünelden firar edemeden yakalandı.
- İSKENDERUN: İskenderun Cezaevi’nde 7 Mart 1997’de PKK ve MLKP’li tutukluların da aralarında bulunduğu 28 kişi, 54 metrelik tünel kazıp kaçtı. 8 ay tünel kazılan cezaevinden kaçan tutuklulardan 16’sı yakalandı.
- BAYRAMPAŞA: 1995’te 20 metrelik tünel askerlerce fark edilince kaçış planı sonuçsuz kaldı. 24 Mayıs 1998’de Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) üyesi Bayram Mete Tuncer’in Bayrampaşa Cezaevi’ndeki siyasi suçluları topluca kaçırmak için kazdırdığı tünel, ihbar telefonuyla ortaya çıkarıldı.
- DİYARBAKIR: 1987’de cezaevi çevresinin 6-7 metre derinlikte kazılıp beton dökülmesine rağmen kazılmaya başlanan tünel Ekim 1988’e kadar devam etti. 74 metrenin sonunda 17 mahkumun tünelin çıkışının çökmesi sonucu kaçış girişimleri sonuçsuz kaldı. 26 Temmuz 2012’de de hükümlülerin kazdığı 7 metrelik tünel ortaya çıkarıldı.
- MALATYA: Tünelle cezaevinden kaçma olayı en son Malatya E Tipi Cezaevi’nde ortaya çıktı. 24 MKP’li mahkumun bulundukları koğuşta tünel kazdıkları ortaya çıktı. Mart 2013’te tünel kazmaya başlayan MKP’lilerin kazdıkları 6 metrelik tünel yetkililerce fark edildi.

Tüm haberler

En Çok Aranan Haberler