Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince 29 ve 30 Mart 2007 tarihlerinde piyasa değeri 18 milyon YTL olan 358 kilogram eroin ele geçirildiğini bildirdi.
Tüzmen, amaçlarının bir yandan dış ticareti geliştirmek ve bu kapsamda yasal ticareti artırırken, yasa dışı ticareti en etkin metotlarla engellemek olduğunu söyledi. Bakan Tüzmen, Gümrük Müsteşarlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, uyuşturucu operasyonları ve ele geçirilen uyuşturucu miktarları ile ilgili bilgi verdi. BM raporlarında da belirtildiği gibi Türkiye'nin, Afganistan kaynakları eroinin batı pazarlarına yasa dışı ticaretinde, Balkan Rotası olarak adlandırılan güzergah üzerinde bulunduğuna işaret eden Tüzmen, yürütülen çalışmalar sonucunda 2006 yılında 2 ton 75 kilogram ile Gümrük İdaresi'nin eroin yakalamasının tüm Avrupa kıtası gümrükleri yakalamalarına eşdeğer olduğunu söyledi. 2007 yılında 3 Şubat 2007 tarihinde Edirne İpsala Sınır Kapısı'nda 58 kilogram, 9 Şubat'ta da Kapıkule Sınır Kapısı'nda dünya gümrüklerinde yakalanan en yüksek miktar olan 565 kilogram eroinin pizza kutuları içerisinde ele geçirildiğini hatırlatan Tüzmen, 12 Şubat'ta da 202 kilogram eroinin tabutlar içinde yakalandığını anımsattı. Daha sonra 9 Şubat'taki eroin yakalanmasıyla bağlantılı olarak İstanbul'da yürütülen çalışmalarda 21 Şubat 2007 tarihinde 208 kilogram eroin yakalandığını belirten Tüzmen, 29 ve 30 Mart'taki operasyonlarda da büyük miktarlarda eroin ele geçirildiğini bildirdi. Tüzmen, bu kapsamda İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü Kaçakçılık, İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü personelince yürütülen istihbarat çalışmaları sonucu İstanbul Halkalı'da Fransa'ya gitmek üzere gümrüklenen otomotiv yedek parça yüklü bir tır aracı ve tır aracıyla temas içinde bulunan özel bir otoyla birlikte takibe alınarak 29 Mart 2007 tarihinde Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda durdurulduğunu kaydetti.
İstanbul'dan glen ekiple birlikte X-Ray ve narkotik dedektör köpek yardımıyla yapılan aramada yaklaşık 305 kilogram eroin ele geçirildiğini bildirdi. Bakan Tüzmen son olarak da İstanbul Erenköy Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince yürütülen istihbarat çalışmalarında 30 Mart 2007 tarihinde Pendik Ro-Ro Limanı'nda yer alan Gamma-Ray cihazının da yardımıyla yaklaşık 53 kilogram eroinin daha ele geçirildiğini belirtti. Olayın bağlantılarının araştırılması amacıyla İzmit ve Ankara Kaçakçılık, İstihbarat ve Narkotik birimleriyle temasa geçildiğini ifade eden Tüzmen, olayla bağlantılı bir şahsın da Ankara'da yakalanarak İstanbul Kaçakçılık, İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne teslim edildiğini kaydetti. Tüzmen, ilgili kişilerin ve dosyanın bugün İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildiğini de söyledi.
29 ve 30 Mart 2007 tarihlerinde yakalanan toplam 358 kilogram eroinin piyasa değerinin Türkiye'de yaklaşık 18 milyon YTL olduğuna da işaret eden Tüzmen, bunun Avrupa Birliği'ndeki değerinin ise üç katı, yani 48 milyon YTL olduğunu vurguladı. Tüzmen ayrıca, Ocak 2007 tarihinde bu güne kadar yakalanan toplam eroin miktarının 1 ton 468 kilogram olduğunu ve geçen yılın aynı döneminde gerçekleştirilen 276 kilogramlık ele geçirmeyle kıyaslandığında yüzde 438'lik bir artış kaydedildiğini söyledi. Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Tüzmen, ilk defa 2007 Mart ayında 8.9 milyar dolar ihracat rakamına ulaşıldığını belirterek, bunun bir ayda ulaşılan en yüksek ihracat rakamı olduğunu kaydetti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne giden Suriyeli heyetin hatırlatılması ve Arap ülkelerinin KKTC'yi tanımasıyla ilgili bir duyum alıp almadığının sorulması üzerine ise Tüzmen, Suriyeli heyetin KKTC'ye gitmeden önce kendisi ile de görüştüğünü ve heyetin ana konusunun turizm, ihracata dayalı sektörler ve hizmet sektörü olduğunu kaydetti. Bu ülkelerin KKTC'ye yatırım yapmak istediklerini belirten Tüzmen, kişi başına 10 bin dolar geliri olan KKTC'nin bir cazibe merkezi olduğunu dile getirdi. Tüzmen, Mersin'de yeni bir Gümrük Kapısı açılıp açılmayacağının sorulması üzerine ise, amaçlarının fazla gümrük kapısı açmak yerine, mevcut kapıların daha iyi çalışması için çalışmalar yapmak olduğunu söyledi. Bazı kapıların popülist amaçlarla açıldığını ve karşı ülkenin yolunun olmadığı yerlere gümrük kapısı açıldığını belirten Tümen, etkin olabilecek, Türkiye'nin dış ticaretine yarar sağlayabilecek ve rekabet gücünü artıracak kapılara ağırlık verdiklerini söyledi. TOBB'la da bu konuda çalıştıklarını bildiren Tüzmen, Yap-İşlet-Devret yöntemiyle kapıların yapılması ve yenilenmesini sağladıklarını kaydetti.
İHA