İrlanda'nın AB'nin ortak bir anayasa altında kurumsallaşması çalışmalarını içeren Lizbon Antlaşması'nı referandumla reddi birliği krize soktu. 4 milyon nüfuslu İrlanda'nın 500 milyonluk AB'yi rehin alması 19-20 Haziran tarihlerinde yapılacak AB liderler zirvesinde hararetli tartışmalara yol açacak. Büyük abileri Fransa, Almanya ve İngiltere liderlerinin "yola devam" telkini işe yaramıyor.
İngiliz basınına konuşan bir AB'li diplomat "Kıyamet günü gelebilir. Zirvede herşey belli olacak" dedi. İrlanda'nın 'hayır' demesinin nedenleri "İngiliz hegemonyasından çıkan ülkenin AB egemenliğine girmek istememesi, yeni kurulacak AB ordusuna karşıtlık, koyu Katoliklerin kürtaj yasağının AB anayasası ile kaldırılacak olmasına tepkisi, AB çatısında yeni gelecek ek vergiler ve başbakan dahil kimsenin bu anlaşmanın maddelerini yeterince bilmemesi." Sabah'ın haberine göre Anlaşmaya yarım saatte imza attığı için eleştiriler alan İngiltere Başbakanı Gordon Brown basının eleştirileriyle köşeye sıkıştı. Çek Başbakanı'nın "öldü' dediği anlaşma için AB'nin bir 'B' planı da henüz yok. Almanya Dışişleri Bakanı F. Walter Steinmeier "İrlanda'yı AB'den geçici süreyle çıkaralım" diyerek şok bir öneri getirdi. Peki bu kaos Türkiye ile müzakereleri nasıl etkileyecek?
'GENİŞLEME DURACAK' Avrupa Parlamentosu Anayasa Komisyonu Başkanı Jo Leinen "Lizbon Antlaşması'na 'Hayır' genişlemeye 'Dur' demektir. Türkiye ile müzakereler durabilir" diyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans Gert Poettering şimdiden "Krize girdik. Hırvatlar hariç genişlemeyi durduralım" dedi.