YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

19 Mayıs Kutlamaları Gençlere Soruldu-DÜ Tarafından 19 Mayıs Kutlamalarına Ilişkin Yapılanankette, Gençlerin Yüzde 40,5'inin Kutlamalarınfestival Havasında Geçmesini Istediği Ortaya Çıktı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi'nce Diyarbakırlı gençlerin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına ilişkin düşüncelerinin

Dicle Üniversitesi (DÜ) Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi'nce Diyarbakırlı gençlerin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına ilişkin düşüncelerinin araştırıldığı ankette, gençlerin yüzde 40,5'inin kutlamaların festival havasında geçmesini istediği belirlendi.

DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, rektörlükte düzenlenen basın toplantısında, Sosyal Bilimler Merkezi'nce Diyarbakır'da lise öğrencilerinin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına ilişkin beklentilerinin araştırıldığı anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

Eyigün, üniversite olarak 4 yılda, Türkiye'yi yakından ilgilendiren 10 farklı konuda Diyarbakır halkının düşüncelerini ortaya koyan anket ve kamuoyu araştırmaları yaptıklarını anımsatarak, son olarak 19 Mayıs törenlerinin yeni bir anlayışla düzenlenmesi konusunda yaşanan tartışmalara ilişkin olarak Diyarbakırlı gençlerin görüşlerine başvurduklarını söyledi.

-Ankete katılanların yüzde 53'ü kutlamalara hiç katılmamış-

Eyigün, genel tarama modelinde gerçekleştirdikleri araştırmada 11 ortaöğretim okulundan 394'ü kız yaklaşık 663 öğrenci ile yüz yüze görüşüp 16 soru yönelttiklerini ifade ederek, şöyle dedi:

"Ankete katılanların yüzde 13,3'ü her yıl kutlamalara katılırken, yüzde 53'ü ise kutlamalara hiç katılmamış. Gençlerin yüzde 24'ü kutlamaları çekici bulurken, yüzde 42,7'si çekici bulmuyor. Mevcut kutlama biçiminin toplumsal bütünleşmeyi, ortak inanç ve değerleri geliştirip geliştirmediğine ilişkin soruya yüzde 24,3'ü evet, yüzde 47'si ise hayır dedi. Gençlerin yüzde 19,8'i törenlerin derslerini engellediğini düşünürken yüzde 62'si ise engellemediği görüşüne sahip. Gençlerin yüzde 37'si mevcut tören şeklinin kaldırılması halinde bayramın önemini kaybedeceğine inanırken yüzde 48'i ise bu soruya hayır yanıtını verdi.

Gençlerin yüzde 56,3'ü kutlamaların kendileri tarafından belirlenmesini istiyor. Kutlamaların stadyumların dışına taşınmasıyla ilgili soruya yüzde 41,6'sı evet, yüzde 48'i ise hayır şeklinde yanıtladı. 'Kutlamalar nasıl olmalıdır-' yönündeki bir soruya öğrencilerin yüzde 40,5'i 'festival havasında olmalı', yüzde 22,6'sı '19 Mayıs'ın ruhuna uygun gençler tarafından yarışmalar düzenlenmeli', 10,8'i 'bahar şenlikleriyle birleştirilmeli' diye yanıt verdi. Kutlama şeklinin toplumsal bütünleşmeyi, ortak inanç ve değerleri geliştirip geliştirmediğine yönelik soruya kızların yüzde 26'sı, erkeklerin de yüzde 47'si evet dedi."

-Kutlamaların mevcut şeklinin toplumsal değerleri yansıtamadığı düşünülüyor-

Prof. Dr. Eyigün, araştırmada bayrama aktif olarak katılanların sayısının çok az olduğunu, bunun etkinliklerinin gençlerin daha çok katılımını sağlayacak bir biçimde kutlanmasıyla çözümlenebileceğini söyledi.

Ankete göre, öğrencilerin kutlamaların devam etmesini istediğini ve yararına inandığını ifade eden Eyigün, gençlerin resmi bir havada geçen kutlamalardan çok farklı içeriklerde zenginleştirilerek kutlamalardan yana olduğunu gördüklerini belirtti.

Eyigün, zorunlu ve resmi bir havada geçen milli bayramların aslında gençlere ve çocuklara söz konusu milli coşkuyu pek de vermediğinin anket sonuçlarında ortaya çıktığını anlatarak, şunları söyledi:

"Gençler resmi kutlama ağırlıklı görüntü istemiyor. Özellikle protokoller, protokol konuşmaları, şehir içinde ve stat içinde okulların ikili ve üçlü sıralar halinde yürüyüş yapması gibi, otoriteyi çağrıştıran görüntüler arzu edilmiyor. Öğrencilerin çok büyük bir kısmı, törenlerin uzun olmasından yakınmakta ve mümkünse bir an önce bitmesini talep etmektedirler. Gençler törenlerde zorunlu bir görev olarak değil, gönüllü bir katılım istiyor. Törenlerin mevcut şekliyle toplumsal birliğe tam olarak katkı sunmadığını düşünüyor. Öğrenciler 19 Mayıs'ta festival istiyor. 19 Mayıs'ın bir gençlik bayramı olduğunu dikkate aldığımızda, bu günün bir bayram ve festival havasında kutlanmasının son derece doğal olduğu sonucuna varmak mümkündür. Ülkenin her tarafında öğrencileri tek kıta halinde, aynı hizada tutmak ve standart bazı hareketleri gerçekleştirmek üzere dizayn edilmiş bir kutlama şekli cansız ve ruhsuz olmaya mahkumdur. Bu bakımdan gençlerin enerjik, dinamik ve canlılığını tam anlamıyla katabildikleri bir festival havasının 19 Mayıs etkinliklerine kazandırılması son derece önemlidir. Bu çerçevede konuya yaklaştığımızda törenlerin kaldırılmasının toplumsal bir zemininin zaten var olduğu söylenebilir. Gençler kendi enerji, çeşitlilik, renklilik ve dinamizmlerini katacak nitelikte bir 19 Mayıs kutlaması beklentisi içinde."

Prof. Dr. Eyigün, anket çalışmasının sonuçlarını Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İl Milli Eğitim Müdürlükleriyle paylaşarak bundan sonraki 19 Mayıs kutlamalarının daha yararlı düzenlenmesi konusunda ışık tutmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler