YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

19 Mayıs’ta Organik Tarım Çalışması

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği ve 19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal,...

19 Mayıs’ta Organik Tarım Çalışması

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği ve 19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal, 10 köyde 288 çiftçiyle 8 bin dekar alanda organik tarım yaptıklarını söyledi.

2005 yılında kurulan 19 Mayıs Fındık Üreticileri Birliği’nin 288 üye sayısına ulaştığını ve üyelerin tamamı organik fındık ürettiğini ve organik tarım yapan 105 üreticiyle de Çatak projesini yürüttüklerini belirten Gülal, birliğin 10 köyde 288 çiftçiyle 8 bin dekar alanda organik tarım yaptığını açıkladı.

150 ton civarında organik fındık ürününü pazarladıklarını, gelecek yıllarda da 3 yılını dolduran üreticilerin tamamının ürünlerini yüzde 50 fazla fiyatla pazarlama garantisi olacağını Alaettin Gülal, “8 bin dekar alanda organik tarım projesi yürütmekteyiz. Üyelerimizin tamamı organik tarım projesi kapsamındadır. Üreticilerimiz ikinci yıla geçtiğinde organik tarın desteği sağlanmaktadır. Üçüncü yıla geçen üreticilerimize de Çatak desteği sağlanmaktadır. 2009 yılında projelerimize geçmiş olan ve statüsü uygun olan 30 üreticimize organik fındık satış statüsüne geçmiştir. Bu da şuna tekabül etmektedir. Konvansiyon üretimle organik fındık üretim arasında yüzde 50’lik bir fark oluşmaktadır. Bu da ekonomi demektir, gelir demektir, gelir seviyesini arttırmak demektir. İlçeye bir ölçüde ekonomik girdi sağlamaktır. Burada yürüttüğümüz projenin uluslararası alanda yer almasından yanayız” dedi.

Bu yıl iklim şartları yüzünden fındıkta dökülme olması nedeniyle ciddi manada zarar olduğunu ifade eden Gülal, “Ancak bizim danışmanlarımızın yaptığı çalışmalarda üreticinin benimsediği alanlarda kullandığı organik yaprak gübreleri çok ciddi manada fayda etti. Bu kullanımı yapan üreticilerin fındıklarında dökülme olmadı. Çünkü bilinçli tarım yapılması gerekiyor. Bir de iklim şartlarından dolayı geçmişteki alışkanlıklarımızın dışına çıkmak zorundayız. Geçtiğimiz yıllarda nisan, mayıs aylarında gübre yapılırdı. Şimdi ise yaprak dökümünden sonra taban gübreleri verilmesi gerekiyor. Bahar aylarının sıcak geçmesi nedeniyle gübre veya hayvansal gübreler toprakla bitki arasındaki bağı oluşturamıyor. Önceden kullanılan gübrelerin daha etkili olduğunu da gördük” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler