HABER

19 Nisan İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde AB referandumu, kopma noktasına gelen Suriye barış görüşmeleri ve Türkiye ile Almanya arasındaki komedyen krizine geniş yer veriliyor.

19 Nisan İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde AB referandumu, kopma noktasına gelen Suriye barış görüşmeleri ve Türkiye ile Almanya arasındaki komedyen krizine geniş yer veriliyor.

Financial Timesgazetesinde yer alan Gideon Rachman imzalı yazıda, Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaretten' soruşturma açılmasına Alman hükümetinden izin çıkması için "Bu olayın devamı gelebilir" deniyor:

"Böhmerman davası, otoriter eğilimleri Batı'ya ihraç etme çabası olarak öne çıkıyor. Bu olaya tek seferlik bir gelişme olarak bakılabilir.

"Atıl bir Alman yasası, alıngan Türkiye Cumhurbaşkanı ve Belin'in göçmen anlaşmasını ayakta tutma çabaları bu olayı doğurdu.

"Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, Böhmermann'ın soruşturulmasına izin vererek, yeni bir kapıyı araladı. O yüzden bu olayın devamının gelmesi de olası.

"Avrupa'nın Türkiye, Rusya ya da Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen tehditleri önemsemeden geçtiği zengin, güçlü günler artık geride kalmış durumda.

"Bu da Avrupa'yı dış güçlerin baskılarına karşı çok daha kırılgan hale getiriyor.

"Eğer Türkiye'nin göçmen anlaşması sayesinde elinde büyük kozlar tuttuğunu düşünenler varsa bir de Çin'in elindeki kozlara baksınlar.

"Çin'İn ekonomik gücü arttıkça, Avrupa üzerindeki etki alanı da genişliyor.

"Gelecekte ifade özgürlüğünün korunması hem zaman hem de mali kaynakları tüketebilir. Diplomatik açıdan baş ağrısı olabilir. Adım atılmazsa Avrupalılar sakin yaşantılarını sürdürürler ancak aynı zamanda kendilerine saygılarını da yitirirler. Bunun sonucunda da Avrupa'nın dünyadaki itibarı kaybolup gider."

Uçaksavarlar Suriyeli muhaliflerin eline geçti**Times**gazetesinde Suriye'deki muhaliflerin yavaş yavaş taşınabilir güdümlü uçaksavarları ellerine geçirdiğini söylüyor:

"Suriye'de savaşan en büyük İslamcı örgüt Ahrar'uş Şam militanları ellerinde Çin yapımı ısıya duyarlı taşınabilir uçaksavarlarla görüntülendi.

"Suriye savaş sahnesine giren bu yeni silahları, örgüte bir körfez ülkesinin verdiği tahmin ediliyor.

"ABD'li ve Batılı yetkililer uzun süredir güdümlü uçaksavarların yanlış grupların eline geçmesi halinde sivil yolcu uçaklarının hedef alınmasından endişe ediyordu.

"Uçaksavarlar, Suriye' ordusunun en büyük üstünlüğü olan savaş uçaklarını tehdit ettiği için stratejik öneme sahip silahlar olarak kabul ediliyor.

"Silaha sahip olduğunu açıkça gösteren Ahrar'uş Şam örgütü, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin desteğini arkasına almış 20 bin kişilik bir grup.

"Örgüt zaman zaman Nusra Cephesiyle işbirliği yapıyor ve IŞİD'e karşı savaşıyor.

"Suudi Arabistan güdümlü uçaksavarların muhalif gruplara verilmesi gerektiğini uzun süredir savunuyordu ve 'Bu silahlar güç dengesini değiştirebilecek nitelikte' diyordu."

Adalet Bakanı'ndan Maliye Bakanı'na tepki**Independent**gazetesindeyse Haziran ayında İngiltere'de düzenlenecek AB referandumu öncxesinde iktidardaki Muhafazakar partinin bakanları arasında sert tartışmalar yaşandığına dikkat çekiliyor.

Haberde, Maliye Bakanı George Osborne'un açıkladığı AB'den çıkış senaryolarında ülke ekonomisinin ne kadar küçüleceğini anlatmasının Adalet Bakanı Michael Gove'un tepkisini çektiği belirtiliyor.

Gove, Başbakan David Cameron ve Maliye Bakanı Osborne'u halkı korkutmaya çalışmakla ve 'sınıf öğretmeni gibi tavırlar takınmakla' suçluyor.

Haberde, "Referandum yaklaşırken, iktidar partisi içerisindeki çatlaklar derinleşiyor" yorumu yapılıyor.

En Çok Aranan Haberler