Fransız sanatçıların 114 yıllık çizimleri ile 2000'lerde hayat
Fransız İllüstrasyon sanatçısı Jean-Marc Côté ve adları belirsiz birkaç çizim sanatçısı tarafından, ilk olarak sigara\puro kutuları için 1899, 1900, 1901 ve 1910 yıllarında çizilen, sonrasında ise posta kartlarına basılan bu harika görseller bize 100 yüz yıllık bir cevabın sorunu soruyor; "2000'li yıllar nasıl olacak?"
Çeşitli sanatçılar tarafından yukarıda belirttiğimiz tarihler arasında kaleme alınan ve (en az) 87 adet olduğu söylenen bu enfes kartlar, ilk olarak Paris 1900 Dünya Fuarı için basıldı.
O zaman pek ilgi görmese de kaza eseri kimin eline geçti tahmin edin? Efsane Bilim kurgu yazar İsaac Asimov!
Ünlü yahudi yazar bu çalışmaları bir araya topladı ve Futuredays: A Nineteenth Century Vision of the Year 2000 adı ile 1986 yılında yayınladı.
100 yıldan daha fazla bir zaman olmasına rağmen sanatçıların ileri görüşlülüğü takdire şayan gerçekten. Özellikle hava taşıtları konusunda. Deniz altında ise "birazcık" sıkıntı var, göreceksiniz :)
Postacılık... Muhtemelen o zamanlar kullanımda olan posta güvercininden türetilen bir görsel.
Aslında 1870'lerde yaygın bir şekilde kullanılan fakat 1900'lerin başında yok olan paten sporu çizimi. Pek de yanlış sayılmaz. Kask olsa tam olacak hatta :)
Sci-fi'nin etkileri bu çizimlerde kendini göstermiş. Berberlerde "robotumsu" işçiler var mesela.
Elektrikli süpürge! Günümüz süpürgelerine biraz benzese de hayal edilen çalışma prensibi "birazcık" farklı sanırım.
"2000'lerde oturduğunuz yerden tarım yapacaksınınz" deseler o zaman komik gelirdi muhtemelen, lakin Fransız çizer bunu gayet güzel öngörmüş :) Pek aynısı olmasa da bu kadar kolay artık tarım yapmak.
Besiciliği ise böyle hayal etmişler! Kuluçka makinesi ile benzerliği hissetmemek zor.
Terzilik ise günümüzde hala bu kadar gelişemedi maalesef. Ölçüyü otomatik alan makineler falan hayal etmiş adam baksanıza! :)
En ilginç çizimlerden biri de bu. Şehirler arası gelip gidebilen evler. Şu an kullanılan karavanlar ile arasında büyüklük olarak büyük fark var.
En sıradışı olanı ise okul eğitimi. Bir makinenin içine atılan kitaplar, süper bir sistem ile çocukların zihinlerine transfer ediliyor. Fransız kardeş buna daha bi' 500 sene falan var :)
Kişiye özel güzellik salonu mu desek buna acaba? Otomatik makyaj sistemini geçtim, arkadaki banyo sistemi de çok ilginç resmedilmiş.
Çizimden çok kısa bir süre sonra olacak 1. ve akabindeki 2. Dünya Savaşından sonra süpersonik bir hızda gelişen savaş teknolojisi yanında bu çizin "antik" kalıyor resmen.
Yine bir savaş makinesi çizimi olan, çizerin "Torpido Uçağı" adını verdiği makine. Dikkat ettiyseniz çizimlerdeki uçan araçların kuyrukları kuş kanadı gibi, esnek çizilmiş.
Aklınıza hemen "Denizler Altında 20.000 Fersah" geldi değil mi? Balinabüs adı verilen harika çizim. Tabii; bir olabilirliği yok günümüzde :)
Sanatçının "su altı yaşamı" üzerine hayalleri oldukça fantastikmiş baksanıza! Su altında kriket partisi bile olur demiş 2000'lerde...
Bu ise yorumsuz aktarabileceğimiz bir çizim... Balık tutmak değil de "martı tutmak" :)
Uçan araçlar ile seyahatin doğal getirisi olarak havacılık polisleri. Uçan araçlara çok yakın olduğumuz düşünülürse aslında bu da çok imkansız bir hayal değil...
Helikopterin tasarımı fizik yasalarına çokça meydan okuyor :)
2000'ler tasvirlerin, yukarıda belirttiğim gibi kanatların tasviri kuşların kanadından esinlenilmiş açık bir şekilde.
Tahminlerindeki en uç örnekler su altında sanatçının. Misal; Pasifik Okyanusu altında, balıkların kullanıldığı bir yarış? Nope...
Gemi-balon- kırması bir savaş gemisi. Sağ üstteki geminin kanatlarına dikkat yine.
Bilhassa İstanbul içinde yaşayanların bir an önce gelmesini dilediği "Hava Taksisi".
Tabii olarak itfaiye teşkilatı da 2000'lerde böyle olur demiş sanatçı. Daha değil ama neden olmasın?
Denizatı binicileri ise (çizimdeki boyutlarına bakacak olursak) hayal gücünden ziyade biraz "atmasyon" olmuş :)