HABER

1915 olaylarını kabul etmesi Türkiye'ye dayatılamaz

Brüksel -AA-Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını kabul etmesinin Türkiye'ye AB üyeliği için önkoşul olarak dayatılamayacağını söyledi.

AP'de Hristiyan Demokratların himayesinde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen "Avrupa Ermenileri Kongresi"nde konuşan Oomen-Ruijten, AP'nin Türkiye'nin üyeliğine bakışını anlattı.

"Türkiye'den Ermenistan'a uyguladığı ekonomik ablukaya son vermesini ve sınır kapısını açmasını bekliyoruz" diyen Oomen-Ruijten, 1915 olayları konusunda Türkiye ve Ermenistan arasında uzlaşma sağlamasının bu sayede kolaylaşacağını ileri sürdü.

Türkiye'ye bir an önce TCK'nın 301'inci maddesinin kaldırılması çağrısı yapan Oomen-Ruijten, yeni anayasanın da kendileri açısından önem taşıdığını vurgulasa da "acil reformlar için yeni anayasa çalışmalarının bahane olarak kullanılmamasını" istedi.

AP Türkiye Raportörü Oomen-Ruijten, "Türklüğü aşağıladıkları" gerekçesiyle Agos Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arat Dink ve İmtiyaz Sahibi Serkiz Seropyan'ın 1'er yıl hapis cezasına çarptırılmalarını kınadı.

"(1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını) kabul etmesi Türkiye'nin AB üyeliği için ön şart değildir. Katılım protokolünde böyle bir madde yok" diyen Oomen-Ruijten, salondakilerin sert tepkisiyle karşılaştı.

Saygı sınırlarını aşan müdahaleler üzerine AP'nin Türkiye Raportörü ve deneyimli bir siyasetçi olduğunu hatırlatan Oomen-Ruijten, salondakileri "bağırarak" bir şey elde edemeyecekleri konusunda uyarmak zorunda kaldı.

Oomen-Ruijten, AB'nin Türkiye ile diyalog kanallarını ve müzakereleri açık tutması gerektiğini vurgulayarak 1915 olayları konusunda daha önce çeşitli parlamentolarda alınan dayatmacı kararların ve "Türkiye'e sadece sopa göstermenin" hiçbir işe yaramadığını hatırlattı.

AP Komşuluk Politikası Raportörü ve Hristiyan Demokratların Dış Politika Sözcüsü İngiliz Muhafazakar Charles Tannock ise 24 ekimde Strasbourg'daki genel kurulda oylanacak Türkiye kararına 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını dahil etmek için bütün gücüyle çalışacağını belirterek, Ermenistan'ın "iki düşman (Türkiye ve
Azerbaycan) ve bir sorunlu (İran) ülke tarafından çevrelenmiş" kuzeyiyle (Gürcistan) de sıkıntılar yaşayan "çok talihsiz" bir ülke olduğunu iddia etti.

Türkiye'de işkencenin yaygın olduğunu savunan ve Türkiye'nin Irak'ın kuzeyini işgal etmeye hazırlandığını ileri süren Tannock, "Süryani sorunu, Pontus sorunu ne oldu? Türkiye bunlara tatmin edici cevaplar vermeli. Modern Türkiye'nin çok sorunu var. Türkiye tarihteki en karanlık sırlarıyla yüzleşmeli" iddiasında bulundu.

En Çok Aranan Haberler