DİYARBAKIR (İHA) - 12 Eylül darbesinin 27. yıldönümü nedeniyle İstanbul'dan otobüslerle Diyarbakır'a gelen 78'liler Vakfı Girişimi üyeleri, Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla darbeyi kınadı.
78'liler Vakfı Girişimi'nin öncülüğünde aralarında aydın, sanatçı, yazar ve gazetecilerin de bulunduğu 55 kişi, sabah saatlerinde Diyarbakır'a geldi. Grup, Diyarbakır Barosu, 78'liler Girişimi, Demokrasi Platformu, TUHAD-FED üyeleri ve DTP'liler tarafından havaalanında karşılandı. Daha sonra Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önüne giden grup, cezaevi kapısında bekleyen vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı. Burada yapılan basın açıklamasına DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışınak, eski DEP Milletvekili Selim Sadak, DTP İl Başkanı Hilmi Aydoğdu, 78'liler Vakfı Girişimi Sözcüsü Celaleddin Can, Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, İstanbul'dan gelen vakıf üyeleri, 12 Eylül 2006 yılında Koşuyolu Parkı önünde bombanın patlaması sonucu hayatını kaybedenlerin aileleri ve çok sayıda DTP'li katıldı.
Basın açıklamasını okuyan 78'liler Vakfı Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, 12 Eylül darbesinden 27 yıl sonra ilk defa Diyarbakır'a gelebildiklerini belirterek, "Buraya darbeden tam 27 yıl sonra geldik. Aslında biz tam olarak Diyarbakır'a gelmedik, Diyarbakır Cezaevi'ne geldik. Darbecilerin ve işkencecilerin en karanlık odalarında insan onurunun insanlar tarafından yok edildiği cezaevlerini görmek için geldik. Biz 78'liler Girişimi olarak Diyarbakır Cezaevi ile ilgili gerçekleri araştırma ve adalet
komisyonunu kurup, çalışmaya başlamak üzere geldik. 12 Eylül sürecinde sadece siyasi düşünceleri devletle aynı olmadığı için pek çok insan gözaltında, yıllarca cezaevlerinde kaldı. Bu Türkiye'nin darbe ve sonraki sürecinin gerçeğidir" dedi.
Açıklamanın ardından grup, 12 Eylül 2006 tarihinde bomba patlatılması sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği Koşuyolu Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen yürüyüş esnasında sık sık alkış tutan göstericiler, bombanın patladığı yere güller ve karanfiller attı. 12 Eylül'de hayatını kaybedenler anısına resim sergisi de açılırken, Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu parka stand açtı.