KADIN

2. Ayda Bebek Gelişimi

İlk aylardaki kontrolsüz refleks hareketler yerini daha istendik hareketlere bırakmaya başlar.

2. Ayda Bebek Gelişimi

Bebekler kaslarını çalıştırma egzersizi olarak el ve ayak vurmaya devam eder. Bu dönemdeki bebekler henüz kafalarını dik tutamasalar da yavaş yavaş boyun kaslarını kontrol etmeye başlarlar. İkinci ayın sonlarına doğru bebeğiniz yatıyor pozisyonunda iken artık kafasını kaldırıyor olabilecektir. Hareketli bir bebeğe sahipseniz, bebeğiniz emekleme hareketleri yapabilir ve hatta bazı bebekler yatakta yatarken konumunu bile değiştirebilir. Artık daha hareketli dönemlere doğru girildiğinden ebeveynlere de daha fazla sorumluluk düşmektedir. Çocuğunuz ani refleks hareketler yapabilir ya da belirlediği bir nesneyi kendine doğru çekebilir, bu durumda kendisine bir zarar verebilir. Bebeğinizi çok daha iyi bir şekilde gözlemlemeli ve hareketlerini kontrol altına almalısınız. Olur da bebeğiniz düşerse, sakinliğinizi korumalı ve direkt doktorunuzu aramalısınız.

BEBEĞİN HAREKET YETENEĞİ

Bu aşamada bebeğinizin hareketleri hala sarsak ve istem dışı refleksler şeklindedir. Ancak ay ilerledikçe bu yeni doğmuş bebek refleksleri yerini daha amaca yönelik hareketlere bırakmaya başlar. Bir yandan bunlar olurken, bebeğiniz büyük kas koordinasyonunun üstesinden gelmeyi öğrenene kadar, kısa bir süre daha az aktif olabilir. Minik kızınız ya da oğlunuz gerinerek, hareket ederek ve izleyerek yeni pozisyonlar denemektedir. Bebeğinizin boyun kasları da güçlenmektedir. Bebeğinizi oturma pozisyonuna getirir iken, başının hala hafif geriye düştüğünü fark edersiniz ama dik oturduğunda, başını, birkaç saniyeliğine de olsa, dik tutabilir. Bebeğinizi kucağınızda tutarken veya gezdirirken, başını desteklemeye devam etmelisiniz. Göbeğinin üstünde yatarken, yanına bakmak yerine, bebek başını kaldırıp birkaç saniye ileriye doğru bakabilir. Sırtüstü yatarken başını ortalayıp yukarı doğru bakabilir ki bu beceri, dönenceleri izlerken çok işine yarar. Bu yaştaki bebekler önden yana ve arkaya doğru dönmeye henüz hazır değillerdir.

BEBEĞİN ZİHİNSEL GELİŞİMİ

Şu ana kadar bebeğinizin zihni birçok bilgiyi içine almıştır. Artık birtakım şeyleri ifade etmeye de hazır olabilir. Çocuk psikologları algılanan dili ‘alıcı dil’, konuşmayı da ‘ifade edici dil’ olarak tanımlıyorlar. Bebeğin etrafındaki konuşma ve sesleri dinleyip özümsemesi demek olan alıcı dil, hemen hemen her zaman bebeğin kendi düşüncelerini seslendirmesine olanak veren ifade edici dilden önce gelir. Çocuklar dili önce anlar ve çok daha sonra kullanmaya başlar. Örneğin bebek, ‘annene gel’ sözlerinin anlamını kendisi söylemeye başlamadan aylar önce anlar. Anne ve babalar için bu ayın en sevindirici gelişmelerinden biri, bebeklerinin genellikle 6 ila 8 haftalıkken ilk ifade edici dil girişimlerinde bulunmalarıdır. Genellikle ‘aaaa’, ‘uuuu’ gibi yumuşak, tek heceli sesli harflerden oluşan sesler çıkarırlar. Ağlama ve hırıltı seslerinin aksine bu sesler, göğüsten değil gırtlaktan gelir. Cıvıldama sesleri bebeğin mutlu ve hayatından memnun olduğunu ifade etme biçimidir. Bebeğiniz kendi kendini eğlendirmek için ya da sizin dikkatinizi çekmek içinde agu ve cıvıldama sesleri çıkarabilir.

BEBEĞİN SOSYAL GELİŞİMİ

Bebeğiniz bu ikinci ayda da zamanının çoğunu uyuyarak geçirir ve aranızdaki iletişim hala oldukça sınırlıdır. Ama bebeğiniz bu arada sosyal iletişim kuralları konusunda da belirgin adımlar atmaya başlamıştır. 1 aylık olduğunda sizi tanımaya başlar ve sizi gördüğünde kollarını veya başını sallar. 6 haftalık olmuş bir bebek ebeveynlerinin gülümsemesine gülümsemeyle karşılık vermeye başlar. Bebeği besleme, bezini değiştirme ve iki arada bir derede uyumaya çalışmayla geçen haftalardan sonra bebeğinizin size gülücükle karşılık verdiğini görmek büyük bir ödüldür.

2. AYIN KİLOMETRE TAŞLARI

Yaşamının ikinci ayında bebeğiniz şunları yapmaktadır;

Göbeğinin üstünde yatarken omuzlarını kaldırmaya çalışmak
Otururken başını tutmak
Parmaklarının farkına varmak
Kavrama refleksini bırakmak
Bacaklarını düzeltmek ve tekmelerini güçlendirmek
Görme alanından geçen cisimlere odaklanmak
Agulamak ve sesler çıkarmak
Anne ve babanın yüzlerini tanımak ve onların dokunuşlarından güç almak
Anne ve babanın gülümsemelerine gülümsemeyle karşılık vermeyi öğrenmek
Memnun ve mutlu olduğunu ifade etmek için kendiliğinden gülümsemeyi öğrenmek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler