YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2 Bin 500 Aileye Bebek Sahibi Olma İmkanı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ‘Tüp Bebek Projesi’ ile 2 bin 500 aileyi...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ‘Tüp Bebek Projesi’ ile 2 bin 500 aileyi bebek sahibi yapacaklarını söyleyerek, “Bebek sahibi yaptığımız yoksul ailelerin istihdam bağlantısını sağlama, babanın işe girmesini sağlama gibi durumları kendi kurumsal alt yapımızda destekleyerek çözeceğiz” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Acıbadem Sağlık Grubu başkanı Mehmet Ali Şahinler arasında ‘Tüp Bebek Projesi’ protokolü imzalandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Acıbadem Sağlık Grubu işbirliği ile düzenlenen ‘Ailelerin Umut’u Gerçek Oluyor’ kampanyası ile 2 bin 500 aileye bebek sahibi olma imkanı sunuluyor.

Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nde 2,5 milyon hanenin ekonomik ve sosyal analizini düğmeye basarak öğrendiklerini belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, “Bu ailenin içerisinde kaç çocuk var ya da çocuk yok, ailelerin gelir durumu, eğitim durumlarını öğrenebiliyoruz. 81 il ve ilçelerde 40 yaşını geçmemiş, sosyal güvencesi olmayan ve normal yollarla bebek sahibi olmayan ailelere ulaşıp onları bebek sahibi yapacağız” dedi.

Bu çalışma sonucunda toplam talebin ne kadar olduğunu da tespit edeceklerini söyleyen Şahin, “Bu yıl 3. Dönem Milletvekilliğim ve bu dönem içerisinde tüp bebek için en çok talebin Güneydoğu’daki illerinden geldiğini gördüm. Özellikle en çok da erkeklerin üzerinde toplumsal baskı var” diye konuştu.

Projenin takibini heyecanla yapacaklarını ifade eden Şahin, çalışmanın yapım aşamasında da işin takibinde olacaklarını dile getirdi.

Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı Aydınlar, Türkiye’de en çok kadın istihdam eden şirketlerden olduklarını belirterek, çalışanlarının yüzde 60’ının kadın olduğunu ve kadına, aileye verdikleri önemin farklı olduğunu vurguladı. Proje kapsamında ihtiyaç sahibi olan aileleri nasıl tespit edeceklerini bilemediklerini söyleyen Aydınlar, “Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işbirliği içerisine girdik ve çalışmalar başladı” şeklinde konuştu.

2005 yılından önce Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) tüp bebekle ilgili herhangi bir yardım yapmadığını belirten Aydınlar, “2005 yılına kadar Türkiye’de yıllık ortalama 15 bin tüp bebek yapılırken, hükümetin aldığı kararla bu sayı 35-40 bine çıktı. Fakat ihtiyaç 150 bin olarak hesaplanıyor. SGK tüp bebek konusunda yeşil kart sahiplerine herhangi bir yardımda bulunmuyor. Ne tedavisinde ne ilacında. Biz de bu insanlara yardımcı olmak istiyoruz” dedi.

Ailelerin seçiminde Acıbadem ailesinin bir katkısının olmadığını ifade eden Aydınlar, tamamen aileleri Bakanlığın seçtiğini söyleyerek, “Türkiye’de 9 merkezimiz var tüp bebek merkezi. Bu merkezlerde 2013 yılı başında başlayıp 1 yıl içerisinde 2 bin 500 aileyi tüp bebek sahibi yapacağız” açıklamasında bulundu.

Aydınlar, Tüp Bebek Projesi kapsamında işin maliyetinin 12 ile 15 milyon TL arsında olduğunu kaydetti.

BAŞVURULARDA ARANAN ŞARTLAR

Kampanyadan yararlanmak isteyen ailelerin Bakanlığın belirlediği 5 şarta uyması gerekiyor. Tüp Bebek kampanyasındaki başvuru kriterleri şöyle:

“Kendisinin ve eşinin sosyal güvencesi olmayanlar. Gelir testi sonucunda yeşil kartlıların ve hiçbir güvencesi olmayanların dahil edildiği GO düzeyinde olanlar. Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık provizyonu GO/c-1 kapsamında sigortalı olanlar. 23-39 yaş aralığında bulunan kadınlar. Son 3 yıl içerisinde normal ya da diğer tedavi yöntemleri ile çocuk sahibi olmadığına dair raporu bulunanlar.”

BAŞVURULAR 26 EKİM 2012’YE KADAR KABUL EDİLECEK

Kampanyaya katılmak isteyen ailelerin bağlı bulundukları ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na 26 Ekim 2012 tarihine kadar başvurmaları gerekiyor. Başvurular değerlendirilerek 2 bin 500 aile 9 Kasım 2012 tarihine kadar tespit edilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından tespit edilecek olan 2 bin 500 ailenin konaklama ve ulaşım masrafları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanırken, tüm tedavi giderleri de Acıbadem Sağlık Grubu’nca üstleniyor.

Protokolün imzalanmasının ardından Bakan Şahin gazetecilerin sorularını cevapladı. “Tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olan yoksul ailelere maddi yardım da yapılacak mı?” sorusunun üzerine Şahin, bu gelir grubuyla alakalı soysal yardım ve sosyal destek sistemlerinin hali hazırda olduğunu belirterek, “Yoksul ailelerin çocuklarına desteklerimiz devam ediyor zaten. Ama istihdam bağlantısını sağlama, babanın işe girmesini sağlama gibi durumları kendi kurumsal alt yapımızda destekleyerek çözeceğiz. Bizim sosyal devlet olarak görevimiz durumu olmayan insanların durumunu yükseltmek. Durumları yok diye çocuksuz bırakmak olmaz” dedi.

66 aylık çocukların okula gitmesi konusunda takibin nasıl yapıldığının ve işleyişin nasıl olduğunun sorulması üzerine Şahin, Bakanlık olarak il müdürlüklerin talimat verdiklerini ifade ederek, “Zorunlu eğitimi dolmasına rağmen eğitimin dışındaysa, aile çocuğu okula göndermiyorsa gerekli bütün işlemler yapılıyor. Zaten ASDEP dediğimiz Aile Sosyal Destek Programı başvuru odaklı değil ihtiyacı yerinde bulan bir sistemdir. Eğitim ayağı da bu ASDEP’in bir parçasıdır. Eğer aile hala uygulamıyorsa TCK’nın gereği yapılacaktır” açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler