HABER

2. Liderlik Zirvesi 2005

2. Liderlik Zirvesi 2005

İSTANBUL (İHA) - TAKTX'in organize ettiği 2. Liderlik Zirvesi 2005, iş dünyasının yakından tanıdığı ünlü işadamları, üst düzey yöneticiler ve akademisyenlerin katılımıyla İstanbul Maslak Princess Otel'de başladı.

Halit Kıvanç'ın sunduğu zirvenin açılış konuşmacılarından TÜSİAD Başkanı ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Ömer Sabancı, konuşmasına amcası Sakıp Sabancı'nın, Sabancı ailesinden başlayarak Sabancı topluluğuna ve genel olarak iş camiasına ve giderek tüm toplumun etkisini yaydığı bazı özelliklerini dile getirerek başladı. Sakıp Sabancı'nın tüm aileyi kucaklayan, mutlu veya acı günlerde herkesin yanında olan, kendi özel sorunlarını bir kenara bırakıp kendileriyle ilgilenen, önceliğini her zaman bu yönde kullanan geniş yürekli bir olduğunu ifade eden Ömer Sabancı, "Sakıp Sabancı'nın ailesine olan bu yaklaşımını iş hayatında da aynen koruduğunu, Sabancı topluluğunun çalışanları ve iş dünyasındaki dostları bizzat yaşayarak görme fırsatına sahip oldular. Bunun da ötesinde, Sakıp Bey, bu geniş yürekliliğini tüm topluma yansıtabilmiş, karşılığında da Türk toplumunun yoğun sevgisine mazhar olmuş bir kişiydi. Rahmetli Sakıp Sabancı, iş hayatında takım çalışmasına yürekten inanan bir kişiydi. Dinlemeyi seven ve bilen, gerektiğinde öğrenmek için dinleyen, farklı görüşlere açık, sorumluluk veren ama arzu edilen hedef doğrultusunda ilerlendiğinden de emin olmak isteyen takipçi bir yapıya sahipti. Farklı seçenekleri süzgecinden geçirir ama, fikir çeşitliliğinin kararsızlığa dönüşmesine izin vermezdi. Son derece yumuşak bir kişiliğe sahip olmasına rağmen, yeri geldiğinde kararlı bir biçimde sorunları çözer, konuları sonuçlandırırdı" dedi.

Artık liderlerin tüm kararları aldığını ve bunlarla ilgili uygulama talimatları vererek, takip ettiği dönemlerin geride kaldığını belirten TÜSİAD Başkanı Sabancı, "Liderlik, kararların ve çözümlerin takım içinde ortaklaşa biçimlenmesini ve benimsenmesini sağlayabilme noktasında düğümleniyor. Uygulamada olumlu sonuç almanın anahtarının 'katılım' olduğu hayat tarafından büyük ölçüde kanıtlanmış durumda. Bu sadece gündelik işleyiş açısından değil, uzun dönemli stratejiler, kurumsal veya sektörel vizyon açısından da geçerli bir değişim. Karar alma ve vizyon oluşturma konusunda katılımcı oturum tekniklerinin geliştirilmesi işte bu değişimin bir sonucu" diye konuştu.

Bir başka önemli noktanın ise "her şeyi bilen adam" devrinin kapanmış olması olarak dile getiren Sabancı, konuşmasına şöyle devam etti:
"Yaşadığımız yüzyılda bu, her geçen gün biraz daha imkansız hale geliyor zaten. Lider, artık takımın ortak birikiminin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamasıyla ve takımın hedefine ulaşmasında üstlendiği 'kolaylaştırıcı' rolüyle diğerlerinden ayrılıyor. Bu süreçte lider kendi fonksiyonunu ancak, 'takımından öğrendikleriyle' en iyi şekilde yerine getirebiliyor. Bu yeni lider tipine, 'öğrenen lider' yakıştırması yapmanın çok yanlış olmayacağını düşünüyorum. Kuşkusuz, liderin birkaç temel özelliğine sahip olmaksızın, bu yeni lider tipinin sürükleyici bir fonksiyon üstlenebilmesi beklenemez. Bu özellikleri, sonuca odaklanmak, kararlılık, ikna gücü ve sıcak ilişki kurma yeteneği olarak sıralayabiliriz. Karizmatik ve sevecen bir kişilik yapısını gerektiren bu özellikleri de eski liderlik anlayışımızın kalıtımsal bir devamı olarak kabul etmek gerekir".

Sonuç olarak liderliğin yeniden tarif edildiği bir dünyada, rahmetli Sakıp Sabancı'nın içselleştirdiği bazı özelliklerin, bu yeni tanımla önemli ölçüde örtüşebildiğini görmenin kendisini keyiflendirdiğini ifade eden TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, Sabancı'yı rahmetle anarak konuşmasını tamamladı.

En Çok Aranan Haberler