HABER

2 Mart İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün Irak İçişleri Bakanı'yla yapılan mülakat, Elif Şafak'ın Türkiye'yle ilgili yazısı ve sosyal medyaya ilişkin haberler öne çıkıyor.

İngiltere basınında bugün Irak İçişleri Bakanı'yle yapılan röportaj, Elif Şafak'ın Türkiye'deki gelişmelere ilişkin yazısı, İngiltere'de polise verilen yetkilier ve sosyal medyaya ilişkin haberler öne çıkıyor.

Independent gazetesinde deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn'ün Bağdat'ta Irak İçişleri Bakanı Muhammed el Gabban'la yaptığı röportaj var.

"Irak neden IŞİD karşı etkisiz kalıyor" başlıklı haberde el Gabban bunun nedeninin ülke içindeki kronik yolsuzluk ve 'kabarmış' bürokrasiden kaynaklandığını söylüyor.

Güvenlik güçlerinin sayısını azaltacaklarını ifade eden el Gabban ayrıca, hükümete bağlı birliklerin bu yıl içinde Musul'u IŞİD'den geri alma adımı atmasının çok olası olmadığını belirtti.

El Gabban, onun yerine ordunun IŞİD'in güneydeki kaleleri el Şırkat ve Havaijah'ı geri almayı tercih ettiklerini kaydetti.

'Mutsuz bir millet'Yazar Elif Şafak, Guardian gazetesine Türkiye'deki siyasi ve toplumsal duruma ilişkin bir makale yazdı.

Gazetenin G2 ekinde yer alan makalenin başlığı "Daha mutsuz bir millete dönüştük."

Şafak, 'Türkiye'de giderek daha keskin ayrılıklar olmaya başladığını belirtiyor ve "Türkiye toplu olarak depresyonda. Mutsuz bir millet olduk. Kısa bir süre önce Türkiye'nin AB'ye girebilmesi, çoğulcu bir anayasa oluşturması, liberal demokrasiye olan bağlılığını güçlendirmesi neredeyse mümkün görünüyordu" diyor.

Türkiye'de en büyük ayrılığın 'Erdoğan yanlıları ve Erdoğan karşıtları' arasında olduğunu yazan Elif Şafak ülke içi ve Suriye savaşıyla beraber bölgedeki gelişmeleri ele aldığı makalesini şu sözlerle noktalıyor:

"Türkiye'de iktidardaki politikacılar uzunca bir zaman 'demokrasiyi', 'çoğulculukla' karıştırdı. Sandık önemli olsa da, demokrasi yalnızca siyasi partilerin almayı başardığı oy sayıyla ilgili değildir. Demokrasi aynı zamanda hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığı, kadın hakları, azınlık hakları, kültürel ve siyasi çeşitlilik, medya özgürlüğü, ifade özgürlüğü, sindirilmeden konuşma ve yazma hakkıdır. Bu evrensel temel kural doğrultusunda, Türkiye Suriye veya Orta Doğu'ya karışmak yerine, derhal kendine bakmalıdır."

İngiliz polisine yeni yetkiTimes gazetesinde yer alan bir haberde yeni izleme yasası yarınca İngiltere polisinin elektronik cihazlara ve internet sitelerine erişim hakkının genişletileceği yazıyor.

Bu düzenlemeyle beraber polis ve istihbarat birimleri akıllı telefon veya bilgisayarlardaki şifreli bilgilere de erişebilecek.

'Terörizm, pedofili ve organize suçlarla mücadele' için getirildiği belirtilen düzenlemeye göre teknoloji şirketleri de ziyaret edilen sayfaların kaydını bir yıl boyunca tutmak zorunda kalacak.

Ebeveynlere sosyal medya uyarısıFransız hukukçular, ebeveynlere çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmama uyarısında bulunuyor. Zira hukukçulara göre çocuklar büyüdüklerinde ailelerine 'özel hayatın gizliliğini ihlal' davası açabilir.

Fransa'daki yasalara göre ebeveynler çocukların rızaları olmadan fotoğraflarını paylaşıp 'gizlilik hakkını ihlal etmekten' suçlu bulunmaları takdirde de, bir yıl hapis cezasına ve 45 bin euroya para cezasına çarptırılabilir.

The Daily Telegraph gazetesinde yer alan haberde, çocukların ayrıca ailelerini 'güvenliklerini tehlike atmakla' da suçlayabileceği belirtiliyor.

İnternet yasaları ve etiği uzmanı Eric Delcroix, "Çocuklar birkaç yıl içinde, ebeveynlerini çocukluk fotoğraflarını internette paylaştıkları için rahatlıkla mahkemeye verebilir" diyor ve ekliyor:

"Genellikle internetteki davranışlarından dolayı ergenleri eleştiririz ama ebeveynler de hiç farklı değil."

Fransız uzman, çocukların fotoğraflarını internette paylaşırken onların ileride, büyüdüklerinde o görüntülerin Facebook'ta veya başka bir sosyal medya mecrasında paylaşılmasıyla ilgili ne hissedeceklerini düşünmeleri gerektiğini söylüyor.

Le Figaro gazetesine konuşan Delcroix, "Çocuklar bazı dönemlerinde fotoğraflarının çekilmesini ve o fotoğrafların paylaşılmasını istemez" dedi.

İnternetle ilgili kanunlarda uzmanlaşan avukat Viviane Gelles de Fransa yasaları uyarınca ebeveynlerin 'çocukların görüntülerini korumakla' yükümlü olduklarını söyledi. Diğer yandan Fransız polisi de aileleri, çocukları takip eden pedofillere karşı uyarıyor.

Sosyal medyada çocuklarının çıplak fotoğraflarını paylaşan bazı kullanıcılar, içeriği kaldırmaya zorlanmıştı.

Facebook Başkan Yardımcısı Jay Parikh, ailelere yeni bir uyarı sistemi geliştirilmesi üzerinde çalışıldığını söyledi.

Parikh sistemi şöyle anlattı: "Mesela, çocuklarımın parkta oynarken çekilen bir fotoğrafını paylaşırken kazara herkese açık hale getirirsem, sistem beni uyaracak 'Dur bir dakika, bu seçinin çocuğunun fotoğrafı. Genellkile yalnızca aile üyelerine gönderirdin. Bunu yapmak istediğinden emin misin?' gibi bir uyarı çıkacak."

Gazetenin haberine göre Fransız emniyeti aileleri "Çocuklarınızın fotoğraflarını Facebook'ta paylaşmak güvenli değil… Çocuklarınızı koruyun" mesajıyla uyardı.

Euro 2016'da 'terör endişesi'The Daily Telegraph gazetesinin spor ekinde, UEFA Etkinlikler Direktörü Martin Kallen'in Fransa'da Haziran ayında başlayacak 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Euro 2016'yla ilgili yaptığı açıklamalara yer verilmiş.

Habere göre Kallen, 'terör tehdidi olması durumunda maçların seyircisiz oynanabileceğini' söyledi.

Kasım ayında Paris'te düzenlenen saldırılardan sonra Euro 2016 için de güvenlik önlemleri artırıldı. Fransa'da 1 Haziran'da başlayacak şampiyona kapsamında 10 farklı şehirde oynanacak maçlarda taraftarların hedef alınabileceği endişesi var.

Marsilya'ya 80 bin, Bordeaux'ya 60 bin, Nice'e 10 bin kişinin gitmesi bekleniyor. Martin Kallen, "Güvenlik nedeniyle ve terör saldırıları nedeniyle maçların ertelenmesi veya başka bir tarihte oynanması ihtimali var" dedi.

En Çok Aranan Haberler