Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, "Nöbetler halinde gelen, tekrarlayıcı nefes darlığınız, hırıltılı solunum yakınmanız veya 8 haftadan fazla süren kuru öksürüğünüz varsa lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun, astıma yakalanmış olabilirsiniz" dedi.
Yıldız, Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü'nde 2 Mayıs Dünya Astımlılar Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, kronik bir solunum yolu hastalığı olan astımın öksürük, hırıltı ve göğüste baskı hissi gibi belirtilerle başladığını söyledi.
Astımın, dünyada 300 milyon kadar insanı etkileyen bir hastalık olduğunu bildiren Yıldız, Türkiye'de yaklaşık 12 erişkin ve 8 çocuktan birinin bu hastalığa yakalandığını söyledi.
Hastalığın görülme sıklığının yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek arttığını kaydeden Yıldız, dünya genelinde astımdan ölenlerin sayısının 250 bin kişiyi bulduğunu ifade etti.
Hastalığın kronik ve değişken özelliğinin astım hastalarını yakınmalara alıştırdığını, bu yüzden hastaların hekime başvurmakta geciktiğini ifade eden Yıldız, "Erken tanı konulduğunda, yeterli tedavi verildiğinde ve hastalık kontrol altına alındığında hastalığa yakalanan kişiler normal hayatlarına devam edebilmektedir" dedi.
Hastalık tanısı geciktiğinde ya da hasta ilaçlarını düzenli ve yeterli kullanmadığında atakların artabileceğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:
"Çok ucuz ve kolay bir şekilde kontrol altına almak varken işi düğüm haline getirmek doğru değildir. Nöbetler halinde gelen, tekrarlayıcı nefes darlığınız, hırıltılı solunum yakınmanız veya 8 haftadan fazla süren kuru öksürüğünüz varsa lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun, astıma yakalanmış olabilirsiniz. Dünyada ve ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç bulunmaktadır. Çabalarla ülkemizde ve dünyada astımı tamamen kontrol altında alan hasta sayısı artmaktadır ancak halen istenen düzeyde değildir"
-Kocaeli İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık-
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık ise astımın, her yaştan bireyi etkileyebilen, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen, kontrol altına alınamadığında ise günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayan bir hastalık olduğunu dile getirdi.
Aydınlık, şöyle konuştu:
"Bu belirtiler elbette sadece astım hastalığında görülmez, ancak bu belirtilerin tekrarlayıcı nitelikte olması, genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıkması, kendiliğinden veya ilaçlarla düzelmesi, mevsimsel farklılıklar göstermesi astıma özgüdür. Belirtmemiz gereken diğer önemli bir nokta ise hastalar, ataklar dışında kendilerini iyi hissetmelidir. Tedavi için, hastayı etkileyecek unsurların ortadan kaldırılması yapılacak ilk iştir. Astım tedavisinin amacı hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihaba bağlı daralmanın giderilmesi ve hastanın rahat nefes almasının sağlanmasıdır"
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz