ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda AK Partili 198 milletvekili tarafından imzalanan ve Anayasa'nın radyo ve televizyonların kuruluşları ve kamuyla ilişkili haber ajanslarını düzenleyen 133. maddesinin ilk fıkrasından sonra gelmek üzere yeni bir fıkra eklenmesini öngören Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylaması başladı. Tekliflin 367 oyla kabul edilmesi gerekiyor. TBMM içtüzüğüne göre teklif maddeleri 330'un altında oy alırsa madde kabul edilmemiş sayılıyor. 330-367 arasında oy alırsa, Cumhurbaşkanı Teklifi referanduma götürebilecek. 367 ve üstü oy alırsa teklif kabul edilmiş oluyor.
TBMM Genel Kurulu, bugün saat 11.00'da TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin başkanlığında toplandı. İlk yoklamada toplantı yeter sayısına ulaşılamadı. Verilen aranın ardından yapılan yoklamada toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Bu arada alınan bilgilere göre CHP TCK'daki yasa dışı kursların cezalarının azaltılmasıyla ilgili AK partiye yönelik protestosunu sürdürdü. CHP Anayasa değişiklik teklifine katılmayacağı yönünde AK Partiye itirazlarını iletti. Ancak sonradan CHP'nin oylamalara katılacağı öğrenildi. Şu anda Genel Kurul'da teklifin 1. maddesinin oylaması yapılıyor. Oylama sonucunun ne olacağı ise şimdilik bilinmiyor.
Düne kadar CHP'nin de destek verdiği teklife göre, radyo ve televizyonların faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 9 üyeden oluşacak. Üyeler, siyasi parti gruplarının milletvekili sayısına göre belirlenecek. Üye sayısının 2 katı olarak gösterilecek adaylar arasından, her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas olmak suretiyle, TBMM Genel Kurulu'nca seçilecek. RTÜK'ün kuruluş, görev ve yetkileri, üyelerin nitelikleri, seçim usulleri ve görev süreleri kanunla düzenlenecek.