YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"2. Uluslararası Felsefe Kongresi"

Bursa'da düzenlenen "2. Uluslararası Felsefe Kongresi", başladı.

Bursa'da düzenlenen "2. Uluslararası Felsefe Kongresi", başladı.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, üniversitenin fen edebiyat fakültesi felsefe bölümünce Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, sosyal bilimler alanında kongre düzenlemenin çok zor olduğunu, "şehir ve felsefe" temasını işleyecek kongreden çıkacak sonuçların şehir ve toplumsal hayata katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Vali Yardımcısı Hasan Basri Kartal ise felsefenin geçmiş dönemden günümüze yoğun bir biçimde doğuda yaşandığını ve en büyük felsefecilerin doğudan çıktığını ifade etti. Günümüzde şehirlerde yaşanan şiddetin azalmasında kullanılacak kavramların çok önemli olduğunu belirten Kartal, "Ben Mersin'in Yenişehir ilçesinde kaymakamlık yaptım. Mersin'de bir bloklaşma var. Ancak bunu Kürt popülasyonuna bağlarsanız hata edersiniz. Bunu şehre bağlamak gerekir. Gaziantep'te daha çok Kürt vardır ama burada şiddet yoktur. Çünkü Gaziantep'te şehirleşme daha ileridir. Bu nedenle burada terör olmadığı için şiddet daha azdır" diye konuştu.

Kongre başkanı Prof. Dr. A. Kadir Çüçen, ABD'den Irak ve İran'a kadar farklı coğrafyalardan konuşmacıların katılacağı, iki gün sürecek kongrede, şehir ve felsefenin bir araya geliş öyküsünün gözler önüne serileceğini belirtti.

-"Kentsel dönüşüme felsefeciler de dahil edilmeli"-

Kongrenin açılışından önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şafak Ural, şehrin bir bina topluluğundan ibaret olmadığını dile getirdi. Ural, başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarında felsefecilerin de sürece dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İnsanlar anılarını ve sosyal yaşantısını şehrin ortaya çıkardığı değerler ile tanımlar. Şehir anılarımızı ilişkilendirdiğimiz bir değerdir. Bütün anılar, hatıralar şehrin bir parçası, tanımlayıcıdır. Şehrin insan hayatındaki önemi, kişinin bilincini oluşturması bakımındandır. Medeniyet kelimesi, Medine'den yani şehirli olmaktan gelir. Yani medeni olmak bir yerde şehirli olmak demektir. Kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir olgudur. Özellikle büyük kentlerde bu olguyu bir kenara atamayız. 'Kentsel dönüşüm olmalı mıdır-' sorusu yerine 'Nasıl olmalıdır-' diye sormak gerekir. Anılarımız, geçmişimiz şehrin içerisinde olduğu için bunların ne kadar korunabileceği sorundur. Bence dönüşüm aşamasında bir felsefe grubunun yer alması faydalı olur."

13 Ekim'e kadar sürecek kongrede 20'si yabancı olmak üzere toplam 80 akademisyen bildiri sunacak.

Muhabir: Metin Aktaş / Cem Şan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler