Maltepe Belediye Başkanlığı organizasyonunda düzenlenen ve Kartal Belediyesi, SODEV (Sosyal Demokrasi Vakfı), TÜSES (Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı) ile SSD (Sosyal Demokrasi Derneği) işbirliğinde düzenlenen Yerel Yönetimler Okulu'nda ilk ders, 10 Nisan Salı günü Küçükyalı Kültür Merkezi Serince Salonu’nda gerçekleşti. II. Yerel Yönetimler Okulu’nun açılışına ve ilk dersine yaklaşık 300 kişi katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Doç. Dr. Gökhan Günaydın’ın yaptığı açılış konuşmasında organizasyonda emeği geçen tüm kuruluşlara teşekkürlerini belirterek; yerel yönetimlerin anayasadaki tanımı, merkezi ve mahalli idarelerin teşkilat yapısından ve il özel idarelerinden söz etti.
“Ranta değil halka dönük planlama”
Günaydın’ın açılış konuşmasının ardından söz alan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Yerel Yönetim Okulu’nun ilk dersinde Kentsel Dönüşümün tanımının iyi algılanması gerektiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “Kentsel dönüşümün tanımın iyi yapılmasının, algılanmasının ve uygulayıcılar tarafından sosyal demokrat ilkeler dâhilinde hayata geçmesi gerekir. Kartal’dan örnek vermek gerekirse, Kartal’da kentsel dönüşüme karşı, kentsel ranta karşı, kentsel dönüşüm ile mücadele eden üç tane dernek kuruldu. Bu dernekler kentsel dönüşüme karşı mücadele verdiler. Belediye önünde eylem yaptılar ve konuya ilişkin hukuki süreci de öğrenerek halkı bilinçlendirdiler. Biz yönetime geldikten sonra ilk önce dedik ki mülkiyet sorununu çözelim, sonra da halkın kendi isteği ve iradesiyle dönüşümün yolunu açalım. Kartal Belediyesi olarak sosyal demokrat belediye olarak Kartal’da kentsel dönüşümün ranta dönük değil, halka dönük bir planlama çalışmasıyla gereken tavrı gösterdik. Bu anlamda planlar, plan notları, haklar değişti. Ancak halkın menfaatine dönük olarak değişti” dedi.
“Kartal halkının hakkını her zaman koruyacağız”
Kentsel dönüşümün uygulanmasıyla yeni alanların yeni yolların açılacağını ancak vatandaşın haklarının da planda olduğu bir dönüşümü desteklediğini belirten Öz, “Milli Emlak’ın tahsis edeceği arazi üzerinde kullanım hakkı olan Kartal Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait alanlarda vatandaşın hakkını koruduğumuzu ve koruyacağımızı biz sosyal demokrat belediye olarak gösterdik. Kartal Belediyesi olarak Kartal halkının hakkını her zaman koruyacağız. Sosyal demokrat belediyecilik ile rantçı belediyecilik arasında fark budur. Sonuçta ne oldu? Yunus Kentsel Dönüşüm Mücadele Derneği her türlü haklarını aldıkları için tabelasını değiştirip Yunus Kentsel Dönüşüm Platformu oldu” dedi.
Sosyal demokrat belediyeciliğin ilkelerini ve politikalarının halkın lehine olan hayatiyetini vurgulayarak; “Kartal’ı buradaki herkes bilir. Biz Kartal Aydos’ta hayvan barınağı yapmaya kalktık. Milli Emlak’a yazı yazdık, başvurduk. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden gelen yazı ise, ‘istediğiniz alan kent merkezinde kaldığından imara uygun bir yer istendiği takdirde teklifiniz değerlendirilecektir’ şeklinde oldu. Ama bize bu engellemeler mazeret olmamalıdır. Bizler üretmek zorundayız. Her türlü engele karşı yılmadan mücadele etmek zorundayız” dedi.
Başkan Öz sözlerini tamamlarken kentsel dönüşüm uygulayıcılarının siyasetler üstü çalışmasının gerekliliğini vurguladı. Kentlerin planlamasının imar izinleri, bürokratik ve politik süreçlerin çok ötesinde değerlendirilmesinin önemine dikkati çekerek, “dönüşümde mutlaka o kentin iklim haritası bilinmelidir. Kentsel dönüşümü uygularken o kentin rüzgâr alanları, yağış miktarı çok iyi bilinmelidir” dedi.
17 Mayıs’da son bulacak olan II. Yerel Yönetim Okulu eğitim programında önümüzdeki günlerde Türkiye’de Yerel Yönetim Anlayışı, Ekolojik Planlama, Toplumsal Refah – Kent Ekonomisi, Siyaset, Yerel Yönetim ve Etik, Büyükşehir Belediyeciliği Örneği 1984-2004, Yerel Yönetimlerde Katılım, Denetim ve Kent Konseyleri, Kentsel Dönüşüm ve İmar Planlama Uygulamaları İstanbul, Türkiye’de Sosyal Demokrat Belediyecilik Deneyimleri, Göç, Kentsel Yoksulluk ve Belediyelerin Yoksullukla Mücadele Yöntemleri (Kalkınma Ajansları, Yerel Projeler ve AB), Belediyelerde Bütçe / Finansman / Denetim, Yerel Yönetim-Sivil Toplum İlişkileri, Dezavantajlı Grupların Anayasal Hakları ve Belediyelerin Görevleri, Yerel Yönetim Deneyimleri, Sosyal Demokraside Yerel Yönetim Anlayışı dersleri verilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz