HABER

20 yıl sonra aynı kürsüde!

24. Dönem Parlamentosu, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açılış konuşmasıyla yeni yasama yılına başlıyor.

20 yıl sonra aynı kürsüde!

1991’te DEP milletvekiliyken gözaltına alınan ve 11 yılını cezaevinde geçiren Leyla Zana da yaka paça atıldığı TBMM kapısından, 20 yıl sonra ilk kez girecek. Meclis’in öncelikli gündemini ise yeni anayasa çalışmaları oluşturacak.

TBMM Genel Kurulu, 24. Dönem ikinci yasama yılının başlaması nedeniyle özel gündemle toplanıyor. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in sunuş konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Gül, Genel Kurul’a hitap edecek. Gül’ün konuşmasının ardından ise Meclis boykotunu sona erdiren BDP’li milletvekilleri yemin edecekler. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen 1 Ekim resepsiyonu son günlerde artan terör olaylarındaki şehitler nedeniyle yapılmayacak.

8 TUTUKLU VEKİL YOK

BDP’nin de Meclis’e dönme kararı alıp yemin etmesiyle birlikte Meclis’te grubu olan parti sayısı dörde yükseldi. Ancak yeni yasama yılı çalışmalarına 550 milletvekilinin tamamı katılamayacak. Halen BDP’den beş, CHP’den iki, MHP’den de bir olmak üzere toplam sekiz milletvekili ‘tutuklu’. BDP’nin desteğiyle bağımsız milletvekili seçilen Leyla Zana da 20 yıl sonra yeniden Meclis kürsüsüne çıkacak. TBMM Genel Kurulu’nda Kürtçe yeminle şimşekleri üzerine toplayan Zana ve DEP’li milletvekillerinin 2 Mart 1994’te dokunulmazlıkları kaldırılmış, Meclis kapısından yaka paça gözaltına alınmışlardı.

ODALAR TEMİZLENİYOR

BDP’nin ilgi çeken isimlerinden biri de Ertuğrul Kürkçü. 68 kuşağının gençlik liderlerinden olan, Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere’den sağ kurtulan tek isimdi.

BDP’liler bugün Ankara Balgat’ta bulunan parti genel merkezinde bir araya gelecek ve daha sonra topluca Meclis’e gelerek, kayıtlarını yaptıracak. Gül’ün konuşması bitince de yemin edecekler. Bu arada vekillerin aylardır kapalı olan odalarının kapısı açıldı ve temizlik başladı.

BDP ‘AKİL ADAMLARA’ SICAK

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorununun çözümü için sunduğu ‘akil adamlar’ önerisine sıcak bakan Demirtaş, “Yeni bir anayasa çalışması devam ederken eşzamanlı olarak demokratikleşme paketinin de gündeme alınması gerektiği inancındayız” dedi.

PANTOLON, BAYAN VE ANAYASA

TBMM Genel Kurulunu ilk haftada önemli düzenlemeler bekliyor. En önemli gündem maddesi, sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete verilen yetkiyi bir yıl daha uzatan tezkere olacak. Hükümete verilen yetki süresi 17 Ekim'de doluyor. Tezkerenin 5 Ekim Çarşamba günü görüşülmesi bekleniyor.

Meclisin yeni yasama yılında ele alınması planlanan ilk teklif, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ile Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül'ün, kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda pantolon giyebilmesi için verdiği İçtüzük değişikliği olacak.

Teklif, TBMM İçtüzüğü'nde ''kadınların tayyör'' giymesinin yanı sıra ''ceket ve pantolon giymesi''ne de imkan tanıyor. Teklifle, İçtüzüğün ''kıyafet'' başlıklı 56. maddesindeki ''bayanlar tayyör giyerler'' şeklindeki ifade, ''kadınlar tayyör ya da ceket ve pantolon giyerler'' şeklinde değiştiriliyor.

Teklifte, ayrıca İçtüzük'teki ''bayan'' ibaresinin de ''yaygın olarak kullanılan ve mevzuata uygun olan 'kadın' ibaresiyle değiştirilmesi'' de yer alıyor.

Diğer siyasi parti gruplarının da sıcak baktığı teklif, önce TBMM Anayasa Komisyonunda, hemen ardından da Genel Kurulda görüşülecek.

Yeni yasama yılı, Yeni Anayasa çalışmalarına da hız verecek. Bu amaçla TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mecliste grubu bulunan siyasi partilere birer yazı göndererek, Uzlaşma Komisyonu için ikişer üye bildirmelerini isteyecek. Grupların üyelerini bildirmesiyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu da kurularak çalışmalarına başlayacak.

MİLLETVEKİLLERİNE TABLET

Milletvekilleri için ''Yasama El Kitabı'' hazırlandı. Kitapta, milletvekillerine yasama süreci, tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Bugüne kadar bir sekreter ve danışman ile çalışan milletvekilleri, yeni yasama yılından itibaren üçüncü personelle çalışma imkânına kavuşacak.

Yeni yasama yılında milletvekillerine birer ''tablet'' verilecek.

MECLİS TV YAYINLARINA YENİ DÜZEN

Bugüne kadar TBMM Genel Kurulu ile paralel olarak yayın yapan Meclis TV, yeni dönemde salı, çarşamba ve perşembe günleri 14.00-19.00 saatleri arasında yayın yapacak. Genel Kurulun başlayacağı 15.00'e kadarki bir saatlik sürede Meclisteki çalışmaları banttan özet olarak sunacak olan Meclis TV, siyasi partilerin grup toplantılarını canlı vermeyecek.

Yeni düzende, TBMM Genel Kurulunun yayınlarının Meclisin içinde kapalı devre olarak İnternet üzerinden izlenmesi hedefleniyor.

TBMM ile TRT arasında imzalanan anlaşmaya dayanarak yayınlara sınır getirilmesine rağmen Meclis TV, Genel Kurul çalıştığı sürece kayıt yapacak. Yazılı tutanaklar gibi görüntüler de arşivde saklanacak. Meclis Başkanlığınca uygun görülürse, görüntü isteyen kuruluşlara bu kayıtlar verilebilecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler