HABER

20 yıllık kömür kaldı

20 yıllık kömür kaldı

MUĞLA (İHA) - Muğla il genelindeki kömür rezervinin değerlendirilmesi amacıyla kurulan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri'nin kömür ihtiyacını karşılayan kömür yer altı ve yerüstü ocaklarında 20 yıllık kömür kaldığı açıklandı.

Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Güney Ege Linyit İşletmesi (GELİ) tarafından yöredeki kömürler Yatağan Tınaz-Bağyaka, Milas Sekköy-İkizköy ve Milas Hüsamlar-Çakıralan açık işletmelerinden çıkarılıyor. Çıkarılan kömürlerin yüzde 99'u Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinde enerji üretimi için kullanılıyor. Türkiye'nin yüzde 4,5'luk enerji ihtiyacını karşılayan üç Termik Santral'in yıllık tükettiği kömür yaklaşık 14 milyon ton.

1978 yılında başlayan kömür çıkarma işlemleri 1983 yılında üretime başlayan Yatağan Termik Santrali, 1984 yılında Yeniköy Termik Santrali ve 1995 yılında üretime başlayan Kemerköy Termik Santralleri'nin elektrik üretiminde kullanılan düşük kalorili kömür ihtiyacını karşılıyor. Muğla'daki yerüstü kömür ocaklarından 1978 yılından beri 213 milyon ton kömür çıkarıldı. Çıkarılan kömürlerin 99 milyon 877 bin tonu Yatağan Termik Santrali'nde, 63 milyon 568 bin tonu Yeniköy Termik Santrali'nde ve 48 milyon 579 bin tonu da Kemerköy Termik Santrali'nde olmak üzere bugüne kadar toplam 212 bin 24 ton kömür kullanıldı.
Güney Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürü Yüksel Akın, Müesseseye bağlı kömür ocaklarında toplam 447 milyon ton kömür rezervinin kaldığını belirtirken, "447 milyon ton kömürün 232 milyon tonu açık işletme projesiyle elde edilecek. Kalan 215 milyon ton kömürün ise yer altında ve yeni projeler üretilerek çıkarılacak. Ocaklarımızdan Eskihisar'daki kömür ocağında her yıl ortalama maksimum 3 milyon 500 bin ton kömür üretiliyor. Eskihisar'da toplam 15 yıllık kömür rezervi kaldı. Tınaz-Bağyaka ocaklarında yıllık üretim 1 milyon 850 bin ton, Milas'a bağlı Sekköy-İkizköy ocaklarında yıllık üretim 4 milyon 100 bin ton ve yine Milas Hüsamlar-Çakıralan ocağından da yıllık 5 milyon 700 bin ton kömür terimi gerçekleşiyor. Yeni kömür yatakları için çalışmalar sürüyor" dedi.

SANTRALLER 14 MİLYON TON KÖMÜR KULLANIYOR

YEAŞ Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu ise, üç termik santralin yıllık kömür tüketim miktarının 14 milyon ton olduğunu belirtirken, "Santraller zaman zaman arazı ve bakım çalışmaları nedeniyle devre dışı kalıyor. Ortalama olarak Yatağan Termik Santralinde yıllık 5 milyon 300 bin ton kömüre karşılık 3 milyon 770 bin megavat, Kemerköy Termik Santralinde 5 milyon 300 bin ton kömüre karşılık 3 milyon 770 bin megavat ve Yeniköy Termik Santralinde de 3 milyon 600 bin ton kömüre karşılık 2 milyon 730 bin megavat enerji üretimi gerçekleştiriliyor. Termik Santraller olarak biz de santralleri besleyen kömür rezervlerini dikkate alıyoruz. Muğla'daki kömür rezervinin ömrünün yaklaşık 20 yıllık bir ömrünün kaldığın biliyoruz. Fakat Maden Tetkik Aramanın (MTA) Muğla yöresinde kömür rezervi konusunda yeni çalışmalarının olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler