ABD'li Orville - Wilbur Wright kardeşler, ilk motorlu uçağı başarılı şekilde uçarak ulaşımda yepyeni bir çığır açtılar. Yapılan ilk denge uçağının ardından havada kalma zamanını yükseltmeyi hedefleyen ikili yoğun çalışmaları ve denemeleri sonrası dünyaya uçmayı öğretmeyi başardılar.
Her ne kadar 1912'de ilk resmi uçuşu kendileri yapsalarda da uçuş lisansları 4 ve 5 nolu verildi. 1909'da tam anlamıyla uçmayı başarabilen Wright kardeşler daha sonra yeni modeller çıkararak uçak konusunda çeşitliliğe gitti. I. Dünya Savaşı'nda sadece gözlem için kullanılan uçaklar, bir çok insana göre işe yaramaz ve saçma olarak görülen bir buluştu. Bunu söyleyenler II. Dünya Savaşı'nda tek tek utandılar... Wright Kardeşler'in gerçekleştirdiği bu buluş sayesinde havayolları bugün en hızlı ve en lüks ulaşım araçlarından biri.
Elbette günümüzde de yasal olmadan kullanılan kimyasal silahların ilk kullanımı I. Dünya Savaşı'na dayanıyor. İlk kez Almanların boş top kovanlarına klorin gazını koyarak rüzgarla düşman cephelere savurmasıyla kullanılmış oldu. Fransızlar hemen ardından bu kimyasal gazlara fosgen gazıyla 1915'te karşılık verdi. Fransızlar Almanların tersine gazı kapsüllerin içine yerleştirdi ve otomatik silahlar yardımıyla karşı cepheye gönderdi.
Son olarak Almanlar hardal gazı adı verilen bir tür kusturan ve insan bedenini yakan gazla karşılık verdi. Kimyasallar yüzünden savaşta daha fazla kayıp ve sakatlıklar yaşandı. 1925'te imzalanan Cenevre Antlaşması'yla kimyasal silah kullanımı yasaklandı. Her ne kadar bu gazlar yasaklanmış olsa da birçok savaştan günümüze kadar yasal olmadığı halde kullanılıyor.
Türkiye Cumhuriyeti'nin havacılık alanında gururu olan Sabiha Gökçen Türkiye ve dünya tarihindeki ilk kadın savaş pilotu oldu.
O zamanlar bir kadın olarak toplumda özellikle 'pilotluk' gibi zor bir meslekte cesaretinden dolayı dikkat çekmesi Mustafa Kemal'in de ilgisini çekmişti. Atatürk'ün manevi kızı olan Sabiha Gökçen bir planör şovunda havacılığa ilgi duymuş ve Atatürk'ün de desteğiyle Türkiye'nin ilk kadın pilotu olmuştur. Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk ona;
“Beni çok mutlu ettin… Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim… Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın… Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebi’ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin ”
Diyerek askeri eğitiminin yolunu açmış oldu.
Nam-ı diğer uçan bomba olan V1 ve onun bir üst seviyesi V2 füzeleri Nazi Almanya'sının II. Dünya Savaşı'nda kullandığı dev silahlarından biriydi. Dünyayı ilk kez füzelerle tanıştıran Naziler düşmana zor anlar yaşatsa da istedikleri verimi aldıklerı pek söylenemez.
Ancak bu füzeler uzaya gidişin yolunu açacak, ve insanlık tarihinde önemli başarıların yaşanmasına esin kaynağı olacaktı.
Belki de dünyada işlenmiş en büyük, en acımasız insanlık suçlarından biri atom bombasının kullanılmasıydı. 1938'de atomu parçalayan fizikçi Enrico Fermi Nobel Ödülü'nü kazanarak nükleer silahlanmaya büyük bir öncü oldu...
İkinci Dünya Savaşı'nda Mihver Devletleri'nin yanında ABD'ye karşı savaşan Japonlar, savaşta herkes teslim olmasına rağmen inatla savaşmaya devam etti. Bunu bahane gösteren ABD, Hiroşima'ya 6 Ağustos 1945 saat 08:16'da Little Boy adındaki Uranyum-235 tip atom bombasıyla ilk saldırısını, Nagasaki'ye ise saat 11:02'de Fat Man adındaki Plütonyum-239 tipi atom bombasıyla ikinci saldırısını gerçekleştirdi. Yüzbinlerin öldüğü saldırıda şehirler kullanılmaz hale gelirken yıllar boyu savaştan etkilenmiş herkes sakat ve kusurlu doğdu.
Sovyet pilot ve kozmonot Yuri Gagarin Komünist Parti'yle yönetilen Sovyet Rusya'nın gururu oldu. 12 Nisan 1961'de Vostok adlı aracıyla Sovyet Rusya'nın Kazakistan üssünden fırlatıldı. Uzaya çıkıp dünyanın yörüngesinde 1 tur attıktan Saratov iline iniş yapan Gagarin dünyayı yeni bir çağa sokarken adını da tarihin ilkler sayfasına yazdırmayı başardı.
Gagarin ve Sovyet Rusya ABD'yi uzay yarışında geçmiş ve yeni bir yarış başlatmıştı.
SSCB'nin uzaydaki ilkleri Yuri Gagarin ile sınırlı değildi. Eşitliğe inanan komünist partinin bir başka başarısı da uzaya çıkması için şans verip büyük destek olduğu Valentina Tereşkova oldu.
16 Haziran 1963'De modülüne binip "Hey gökyüzü, şapkanı çıkar ve beni selamla. Geliyorum!" diyerek başladığı uzay macerasıyla uzaya çıkan ilk kadın olarak dünya tarihine geçti. Daha sonra alışkanlık yapan Tereşkova sık sık uzaya çıktı ve günümüzde de uzay çalışmalarına destek olmaya devam etti.
Tereşkova'nın uçuşu hakkında daha fazla bilgi için tıklayın
Sovyetlerle uzay yarışına giren ABD 1958'de NASA'yı kurmasına rağmen uzaya ayak basmayı Sovyetler'den 8 yıl sonra başardı. Bu başarı kanıtlanmış olsa da büyük bir kesim hala Amstrong'un Ay'a çıkmadığına emin.
20 Temmuz 1969'da Apollo 11 aracıyla çıktığı uzay macerasında Ay'a ayak basan ilk insan olan ABD'li Neil Amstrong, "Bir insan için küçük, insanlık için dev bir adım" diyerek tarihe geçti.
Boeing 747, havayolu taşımcalığında özellikle ticari anlamda ilk kez kullanıma geçen jet uçağı konumunda. 9 Şubat 1969'da ilk resmi uçuşunu gerçekleştiren Boeing 747'nin, aynı yıl bir ay sonra ilk uçuşunu gerçekleştiren Concorde ile patlama yapması bekleniyordu. Concorde'ye göre Boeing 747 daha oturaklı bir uçaktı fakat ticari anlamda Boeing kadar başarılı olamadı.
Salyut 1 uzay istasyonları olan Salyutların hem ilki hem de uzaya gönderilen ilk uzay istasyonu konumunda. ABD ile uzay yarışı içinde olan SSCB, 1969'da Neil Amstrong'un aya çıkmasına karşılık ilk uzay istasyonunu yollayarak başka bir hamleyle karşılık vermiş oldu.
Uzayda 23 gün kalarak oldukça verimli çalışmalar yapan Salyut 1, büyük uzay istasyonuna ve uydulara ilham kaynağı olacaktı. İstasyon 23 günün ardından 11 Ekim 1971'de atmosfere girerek yandı.