Çalışanlar işten çıkartıldıklarında ya da yasaların belirlediği gerekçeleri işverenlerine ibraz ederek kıdem tazminatı alma hakkı kazanırlar. Kendi isteği ile ve hiçbir geçerli gerekçe bildirmeden işten ayrılan kişiler kıdem tazminatı hakkından mahrum olurlar.
Kıdem tazminatı hakkı durumu çalışanın sigorta primi ödemesinin hangi tarihte olduğuna göre değişkenlik gösterir. Bir iş yerinde bir yılı dolduran her çalışan, diğer tüm şartları yerine getirdiği takdirde o iş yerinden kıdem tazminatı alma hakkına sahip olur.
Emeklilik hakkı kazanmak için gereken prim günü ödemesi tamamlanan her çalışan istediği takdirde kıdem tazminatı hakkını kullanabilir. Ancak bu noktada ilk işe giriş tarihleri önemlidir.
1999 yılı ve öncesinde sigortalı çalışmaya başlayan kişiler kıdem tazminatı hakkı kazanabilmek için 3600 iş günü ve 15 yıllık çalışma süresi tamamlamak zorundadırlar.
2000 yılı ve sonrası için ise prim günü sayısı dört bin beş yüz olarak belirlenmiştir. Yedi bin iş günü tamamlayan ve diğer tüm şartlara uygun her çalışan kıdem tazminatı almak hakkı kazanmış olur.
2000 yılından sonra işe girip prim ödemesi başlatılan kişiler yaş sınırına ulaşma dışında bazı şartları tamamlayarak kıdem tazminatı hakkı kazanabilirler. Bunun için 4500 prim günü ile 25 yıllık sigortalılık şartlarının tamamlanmış olması gerekir.
Çalışanların kıdem tazminatı hakkına sahip olabilmeleri için iş yerlerinde bir yılı doldurma zorunlulukları vardır. Buna ek olarak ihbar tazminatı alma hakkı da kazanırlar. İhbar tazminatı hakkı kazanabilmek için o iş yerinde altı ay çalışmak yeterlidir.
Yasaların belirlediği şartları yerine getirmek, kanunların gerektirdiği gerekçelerden en az birine sahip olmak kıdem tazminatı hakkı kazanmak için yeterlidir. Çalışanlar işyerinden ayrılma kararlarını belirtilen ihbar süresi dahilinde işverene ibraz etmelidir.
İşveren, çalışanın bu talebini değerlendirir ve iş akdinin feshi işlemi başlatılır. İşveren ile çalışan arasında yapılan anlaşma dahilinde belirlenen süre ve şekilde kıdem tazminatı ödemesi işveren tarafından çalışana yapılır.