"Bana bir masal anlat baba, içinde tüm sevdiklerim, içinde İstanbul olsun..."
Nasıl unutabiliriz ki? 1993 yılında hayatımıza girip 4 sezon devam eden efsane dizi. Baş rollerinde Şevket Altuğ, Sümer Tilmaç, Jülide Kural, (sonradan dahil olan) Şevval Sam gibi ünlülerin olduğu Türkiye dizi tarihinin en iyileri arasında sayılan sıcacık bir Çengelköy hikayesi...
Asıl aşkı ile değil de zengin bir kadınla evlenen Fikret'in kimi zaman güldüren, kimi zaman ağlatan hayatı ekseninde izleyenleri ekrana kilitleyen dizi 90-99 arası en sevilen ve en çok izlenen televizyon yapımlarından biri olmuştu.
Yayın Tarihi: 1993-1997
Kadrosunda Perran Kutman, Erdal Özyağcılar, Füsun Demirel ve hatta daha sonralarda bolca ekranlarda göreceğimiz Nejat İşler'i bulunduran, 4 sezon devam etmiş imkansız bir aşk hikayesi.
Birbirine deli gibi aşık fakat tamamen zıt karakterde 2 karakterin, inişli çıkışlı ilişkisi üzerine kurulu olan dizide, Muhsin ve Şehnaz birbirini çok sevip evlenmiş, 2 çocuk sahibi olmuş, boşanmış fakat (aşk işte) birbirlerinden kopamamış bir çiftti. Dönemimin en sevilen dramalarından biri olan dizide Ceren Soylu ve Ayşe Tolga çiftin kızlarını canlandırıyordu.
"Kadın, erkek, genç, yaşlı... Küçük, büyük, ihtiyar... Kızlar, delikanlılar ve sevimli çocuklar"
Listemizde 1999'u aşan birkaç yapımdan biri... Türkiye dizi tarihinin en uzun soluklu yapımlarından biri olan Mahallenin Muhtarları tam tamına 10 yıl ara vermeden yayın hayatına devam etmişti.
Türkiye'nin adeta küçük bir maketi olan mahallede geçen dizinin kadrosu resmen yıldızlar topluluğuydu. Kimler mi vardı? Aydan Burhan, Erkan Can, Cihat Tamer, Işık Aras, Goncagül Sunar, Esra Akkaya, Nedret Özbek, Leman Çıdamlı, Filiz Taçbaş ve daha bir çok ünlü isim...
1997 yılına kadar Temel ve Fadime'nin aşkı ana konumuz olurken, Fadime'nin ölmesi ile 1997-2002 arasında Temel ve Şirin'in aşkı ön plana çıkmıştı.
Yayın Tarihi: 1992 - 2002
"İkinci Bahar yaşıyor ömrüm. Gel benim yarim oluver şimdi. Seni gül gibi öpe koklaya, gözümden, dilimden sakınır saklar; bugünkü aklımla severim şimdi"
Samatya'da Urfalı bir kebapçı olan Ali Haydar'ın hayatla olan kora kor mücadelesi... Bir yanda Ali Haydar (Şener Şen), yanında çalıştırdığı Hanım (Türkan Şoray) ve afet-i devran Neriman'ın (Güven Hokna) aşk üçgeni, diğer yanda rakip kebapçı ile olan mücadele...
Kadrosunda Türkiye dizi tarihinin efsane oyuncularını barındıran yapım ayrıca yeni jenerasyona da bir çok genç oyuncuyu kazandırmıştı. Bunların başında şüphesiz iki isim var ki belirtmeden geçmeyelim; Nurgül Yeşilçay ve Ozan Güven.
Dönemin şartları yüzünden bir çok kez yayın hayatına ara veren ve toplamda 3 sezon yayınlanan dizi 2001 yılının başında sevenlerine veda etmişti. Bitmesi günlerce tv kanallarında tartışılmıştı dersek ne kadar sevildiğini kavrayabilirsiniz sanırım.
Yayın Tarihi: 1998 - 2001
2 sezon devam etmesine rağmen Türkiye televizyon tarihindeki en iyi polisiyelerden biriydi Sıcak Saatler...
Yönetmen koltuğunda Osman Sınav ve Mustafa Şevki Doğan gibi Türkiye dizi sektörünün Spielberg'leri diyebileceğimiz yönetmenlerin oturduğu dizinin kadrosu da Mehmet Aslantuğ, Arzum Onan, Rahmetli Nihat Nikerel, Uğur Polat ve Sevda Ferda gibi ünlü isimler ile dikkat çekiyordu.
İşini çok iyi yapan bir gazeteci olan Sedat Yalçın'ın heyecan ve gizem dolu maceralarının konu edildiği dizide; Nihat Nikerel, Cehennem Cevdet ile en iyi yan rol performanslarından birini çıkarmıştı.
Yayın Tarihi: 1997 - 2000
"Hayda rinna, rinna rinna rinanay!"
Yayınlandığı dönemde tam anlamıyla bir fenomen olan, bize günümüzün en iyi jönlerinden birini kazandıran efsane dizi; Yusuf Miroğlu'nun hikayesi...
Osman Sınav'ın en çok sevilen işlerinden biri olan dizide Kenan İmirzalıoğlu'nun canlandırdığı Yusuf Miroğlu karakteri ülkede resmen rol model olmuştu. Dürüst, vatan millet sevgisi ile dolu, yakışıklı (kızlar kıps), genç Miroğlu'nun tam anlamıyla karanlık güçlere karşı verdiği mücadeleyi konu alan dizinin kadrosunda bir çok ünlü oyuncu bulunuyordu. Zeynep Tokuş, Demir Karahan, Oylum Ökten ve "kara kuleeee'' diye bağırışı ile hafızalara kazınan Ali Sürmeli bu oyuncuların başında geliyordu.
Ayrıca dizinin soundtrack albümü de inanılmaz bir satış grafiği yakalamıştı. belirtmeden geçmeyelim.
Toplamda 113 bölüm çekilen dizi o kadar sevildi ki üzerine Deli Yürek: Bumerang Cehennemi adı ile filmi çekildi.
Tam tamına 13 yıl... Türkiye dizi tarihinin efsaneleri arasında yerini almış Bizimkiler, 13 sene boyunca aralıksız devam ederek televizyon tarihimizin en uzun süre yayınlanan dizisi olmuştu. Keşke bitmeseydi dediğimiz ender yapımlardandı...
Senaryosunu Kapıcılar Kralı filminden hatırlayacağınız Umur Bugay'ın yazdığı fenomen dizi, bir apartman ahalisinin aralarında ve çevrelerinde gelişen olayları, çoğu zaman mizahi dille bazen dramatik bir şekilde ekrana taşıyordu.
İlk başlarda Şükrü'nün (Erdal Özyağcılar ve sonrasında Savaş Dinçel canlandırmıştı) ailesi etrafında gelişen olaylar, sezonlar geçtikçe genişledi ve bambaşka bir hal aldı. Kapıcı Cafer (Ercan Yazgan), Katil Yavuz (Aykut Oray), Baykuş Cemil (Uğurtan Sayıner), Halil Pazarlama (Oktay Sözbir), yönetici Sabri Bey (Mehmet Akan) ve aklımıza gelmeyen bir çok karakter ile her pazar bizi ekrana kilitlemeyi başaran dizi muhtemelen türk televizyon tarihinin en sevilen işlerinden biri oldu.
(Ayrıca 93-98 yılları arasında dizinin yazlık versiyonu olan ''Yazlıkçılar'' çekildi)
Yayın Tarihi: 1989 - 2002
"Kaygısızlar, hep şanssızlar. Ne yapalım kader utansın, aramızdalar"
Şimdiki komedilere bakınca kıymetini daha bi' iyi anladığımız, absürt komedi deyince aklımıza ilk gelen televizyon dizimiz...
3 eşli, 36 çocuklu Memduh Kaygısız'ın (Ercan Yazgan) İstanbul'daki asker arkadaşı İsmail'in (Halit Akçatepe) yanına göçmesi ve büyük şehirdeki maceralarını konu alan dizi tam anlamıyla kült bir televizyon işi olmuştu. Kültigin (Şoray Uzun), Eleman (Yalçın Avşar), Sabriye (Ayşen Gruda) gibi yan rolden çıkıp bağımsız olarak işlenmesi gereken bir çok karakter barındıran dizi, hedeflediği işi layıkıyla yapan nadir televizyon işlerinden biriydi.
Ara vererek de olsa 30 yıllık bir süreçte ekranlarda kendini gösteren, Türkiye televizyon tarihinin ilk sit-com'u diyebileceğimiz yapım da yeni nesil dizilerin yanında özlemle andıklarımızdan...
Kadrosundaki oyuncuların tamamına yakını tiyatrodan gelme olan dizinin baş rollerinde Tekin Akmansoy (Nuri Kantar) ve Leman Çidamlı (Nuriye Kantar) vardı.
İlginç bir şekilde birçok dizinin aksine Ankara'da geçen dizide, Anadolu'dan Başkent'e göçüp büyük şehre ayak uydurmaya çalışan Kantar ailesinin hikayesi işlenmekteydi.
Yayın tarihi: 1974 - 2004
Türkiye'de tiyatro sanatının 2 kişilik dev kadrosu Metin Akpınar ve Zeki Alasya'nın baş rollerinde olduğu diziyi pek çok kişi hatırlamayacaktır bile...
Bir hastanede geçen absürt ve komik olayların anlatıldığı dizide, Akpınar iş bitirici hademe rolünde, Alasya ise hastanedeki bir doktor rolünde karşımıza çıkmış, sonrasında her sene 5-10 tane çekilen saçma sapan hastane dizilerinin yanında altın gibi parıldayan bu yapım toplamda 127 bölüm çekilmişti.
Yayın Tarihi: 1993 - 1996
En iyi aile dizilerinden biri...
Kadrosu yine harika diziler arasında olan ATV yapımı; tipik anadolu erkeği Rüştü (Aykut Oray), Alman Helga (Ruhsar Öcal) ve çocuklarının gel-gitli yaşamlarını konu alıyordu.
İnsanı sıkmayan süresi ve türk halkına çok yakın bir tasvir ile herkesin sevgisini kazanan dizi sadece 1 sezon yayınlandı.
Komedi türünde zamanının en iyi örneklerinden biri olan, maalesef kısa bir süre ekranlarda tutunabilen 2000 öncesi televizyon dizilerimizden biri; Aile Bağları.
Ali Poyrazoğlu'nun Ali Kaptan'ı canlandırdığı (Ki 'Otur Naci!' repliğini söylersek hatırlamanız daha olası), eşi Sevim'i ise Suzan Aksyon'un oynadığı güzel bir aile komedisi idi. Dizinin diğer oyuncuları ise Poyrazoğlu'nun tiyatrosundan isimlerdi.
"E be köylü kızı, e be köylü kızı!" :)
Yayınlandığı ilk andan itibaren seneye damgasını vuran Yılan Hikayesi, köyden büyük şehre kaçan Zeyno (Meltem Cumbul) ile Komiser Memoli'nin (Mehmet Ali Alabora) hikayesini işliyordu. Nişanlısı Erkan'ı (Emre Akay) bulmak için İstanbul'a gelen köylü kızı, zaten her polis kadar sıkıntılı bir yaşamı olan Başkomiser Memoli'nin hayatını alt üst ediyordu.
Ayrıca dizinin kötü adamı Kürşat'a da bir paragraf açmadan geçmek olmaz. Başarılı oyuncu Tunca Aydoğan'ın canlandırdığı Kürşat o kadar kötü bir ''kötü'' adamdı ki; gerçek hayatta da bir çok tepki aldı. Seyirciler bir dizi oyuncusu olduğunu unuttu :)
Yayın Tarihi: 1999 - 2002
"Eyvah babam!"
Yönetmenliğini ve senaristliğini Ünal Küpeli'nin üstlendiği, dönemin en güzel yapımlarından olan dizi, boşanmış bir baba ve ergenlik çağındaki kızı arasındaki ilişkiyi ele alıyordu.
Sedat rolü ile döktüren Haluk Bilginer'e kızı Ece rolünde Yıldız Asyalı eşlik ediyordu.
Yayın Tarihi: 1998-2000