HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2004 yılı makroekonomik tahminleri

ANKARA (İHA) - 2003 yılı bütçesini en çok zorlayan kalemlerden sosyal güvenlik kurumlarına yapılan transferler, 2004'te bütçe ve ekonomik hedeflerin en hassas noktası olacak.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) aylık yayını olan Bilanço adlı dergide, Yapı ve Kredi Bankası'nın Kurumsal ve Ekonomik Araştırmalar Yönetimi tarafından hazırlanan '2004 Yılına İlişkin Makroekonomik Tahminler Raporu' hakkında bilgi verildi. Bilanço dergisinin raporla ilgili değerlendirmesine göre, ekonomide olumlu gelişim seyri devam edecek. Hükümet tarafından açıklanan ekonomik hedeflerin büyük oranda tutturulacağı ifade edilen değerlendirmede, 2003 yılı bütçesini zorlayan sosyal güvenlik kurumlarına yapılan transferlerin 2004 yılı bütçesinde daha az bir ödenek ayrılmasından dolayı, sistemde bir iyileşme sağlanamadığı taktirde, göstergelerin bundan olumsuz etkilenebileceği görüşüne yer veriliyor. Sosyo ekonomik gelişmelerin olumlu seyri varsayılarak hazırlanan raporun değerlendirmesinde, 'ekonomik büyüme' ile ilgili tahminler şu şekilde yer alıyor:

"2004 yılında çok yüksek olmamakla birlikte inşaat sektöründe büyüme yaşanacağı ve buna tarım sektöründe döngüsel büyümenin de olumlu katkı yapacağı tahmin ediliyor. Ayrıca özel sektörün yatırım harcamalarında da artış olacağı düşünülüyor. Reel faizlerdeki gerileme ve azalan belirsizliklerin etkisiyle, ekonomiye duyulan güvendeki artışın özel tüketime destek vereceği tahmin ediliyor".

Değerlendirmede 'konsolide bütçe' ile ilgili olarak yapılan tahminler de şu şekilde: "Harcamalar tarafında, faiz dışı harcama kalemlerinin çoğu hemen hemen gayri safi milli hasıla (GSMH) büyüme tahmini oranında arttırılırken, 2003 yılında bütçe içindeki en sorunlu kalem olarak görülen sosyal güvenlik kuruluşlarına transferlerin azalacağı öngörülüyor. Değerlendirmeye göre, bu kalem 2004 yılı bütçesinin en iddialı ve yüzde 4.7'lik faiz dışı fazla hedefine ulaşılmasında en belirleyici bölümünü oluşturuyor".

'Enflasyon ve para politikası' ile ilgili tahminlerde ise Merkez Bankası'nın 2004'te de örtük enflasyon hedeflemesi çerçevesinde, politika amacı olarak kısa vadeli faiz oranlarını kullanmaya devam edeceği öngörülüyor. Değerlendirmede, 2004 yılında iç talebin 2003 yılına göre daha canlı olacağı ve liranın ortalama olarak bir miktar değer kazansa da bunun 2003 yılındaki kadar güçlü olmayacağı tahmin ediliyor. 2004 yılında 'dış ticaret ve ödemeler dengesi' ile ilgili olarak da, ihracatın yüzde 10 yükselerek 50 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Avrupa Birliği ekonomilerinde beklenen iyileşme ve ortalama euro-dolar kurunda beklenen yüzde 4'lük artış da ihracat rakamlarını olumlu etkileyecek unsurlar olarak görülüyor. Ayrıca yatırım harcamalarının artmasının etkisiyle imalat sanayii kesimindeki verimlilik artışının da süreceği tahmin ediliyor. Değerlendirmede 2004 yılında Irak'ta istikrarın kurulacağı varsayılarak, Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin artacağı ve bölgeye ilişkin risk algılamasının azalarak, Türkiye'nin diğer ticaret ilişkilerini de olumlu etkileyeceği görüşü yer alıyor. 2004 yılında yüzde 5'lik büyüme varsayımına dayanarak, ithalatın yüzde 12 artacağı ve 74 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bunun sonucu olarak dış ticaret açığının (bavul ticareti ve sigorta dahil) yüzde 20 büyüyerek 16.1 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Tüm bu beklentilerin sonunda 2004 yılında cari işlemlerin 9.5 milyar dolarlık bir açık vereceği tahmin edilirken, 2 yıl üst üste yüzde 3'ün üzerinde cari açık verilmesinin, bu açığın sürdürülebilirliği konusunda şüphe yaratacak bir gelişme olduğu, ancak Merkez Bankası rezervlerinin yüksekliği ve sermaye girişleri sayesinde bu açığın önemli bir sorun yaratmayacağı belirtiliyor. Son olarak bu açığın AB'ye üye ülkelerde 2002-2003 yıllarında yüzde 4 civarlarında olduğu ve Türkiye için öngörülen büyüklüğün kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu kaydediliyor.

Express


En Çok Aranan Haberler