ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, büyükşehirlerde 2004 yılında 3 bin 576 kapkaç olayında bin 77 olayın failinin yakalandığını, 301 olayın failinin ise meçhul olduğunu açıkladı.
Aksu, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın soru önergesine verdiği yazılı açıklamada kapkaç olaylarını açıkladı. "Büyükşehirlerimizde 2004 yılı içerisinde meydana gelen 3 bin 576 kapkaç olayında, bin 77 olayın failinin yakalandığı, 301 olayın failinin ise meçhul olduğu anlaşılmıştır" dedi.
Kapkaç olaylarında mağdur olan kişilerin suçu işleyenlere ait eşkal ve bilgilerini net olarak verememeleri ve işleniş tarzı bakımından olayın faillerine ait herhangi bir maddi iz ve delil tespit edilememesinin, bu suçları işleyenlerin yakalanmasını güçleştirdiğini söyleyen Aksu, "2004 yılı içerisinde meydana gelen kapkaç olaylarında, bin 765 kişi yakalanmış,yapılan adli tahkikat sonucu cumhuriyet savcılıklarına sevk edilmiştir. Her türlü suç olaylarında olduğu gibi kapkaç olaylarının önlenmesi ve suçlularının yakalanmasına yönelik gerekli tedbirler alınmaktadır. Diğer mala karşı işlenen suçlarda olduğu gibi kapkaç olaylarının meydana geliş sebepleri, işsizlik, kontrolsüz göç, ekonomik sıkıntılar ve eğitim yetersizliği olarak gösterilebilir. Bu bakımdan bir güvenlik zaafından söz edilmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı. Aksu, emniyet teşkilatınca kapkaç olaylarının önlenmesiyle ilgili olarak birçok tedbirin alındığını ve her geçen gün bazı ilave tedbirler alınmasına devam edildiğini kaydetti.
Aksu açıklamalarında şu ifadelere de yer verdi:
"Ülkemizde huzur ve güvenliği sağlam temellere dayalı olarak sürdürmek, hukuka ve insan hak ve özgürlüklerine dayalı, saydam, insancıl ve sevecen bir yönetimi egemen kılmak, devletle halk arasındaki bağı daha da güçlü hale getirmek, en önemli amaçlarımızdır. Bu amaçlar doğrultusunda, iç güvenlik teşkilatlarımızın çağın gereklerine uygun bir performans ve yapılanma içinde olmalarına büyük önem veriyoruz. Bakanlığımız 'Mernis', 'Polnet', 'Yerel bilgi', 'Trafik bilgi sistemi', 'Mobil elektronik sistem entegrasyonu' gibi projeleri bir bir hayata geçirmiştir. Bu anlamda MOBESE (Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu) projesinin de emniyet hizmetlerinin teknolojiye uygun bir hızda gelişmesini sağlamak, suç ve suçlularla daha etkin mücadele etmek, kişi hak ve özgürlüklerini ön planda tutarak vatandaşa en iyi hizmeti sunmak gibi çok önemli hedefleri vardır."