Paris - Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2005 yılının çalışan gazeteciler açısından son 10 yılın en kanlı yılı olduğunu açıkladı.
Örgüt, yayımladığı yıllık raporunda, 2005'te 63 gazeteci ve 5 yardımcısının öldürüldüğünü, en az 807 gazetecinin sorgulandığını, en az 1308 gazetecinin saldırıya uğradığını ya da tehdit edildiğini ve yine en az 1006 basın kuruluşunun sansüre uğradığını belirtti.
Fransız Liberation gazetesinin Irak'a gönderdiği gazeteci Florence Aubenas ve rehberi Hüseyin Hanun'un kaçırılması başta olmak üzere 2005'teki gazeteci kaçırma olayları üzerinde ısrarla durulan raporda, Hindistan ve bazı Latin Amerika ülkelerinde medyanın giderek daha özgürleştiğinin saptanması da "iyi haber" olarak verildi.
Bu yıla ilişkin verilere de yer verilen raporda, 2006 başından bu yana 13'ü gazeteci 19 basın kuruluşu mensubunun öldürüldüğüne, 120 medya çalışanının ise şu anda hapiste bulunduğuna dikkat çekildi.
Bu yılın Afrika'da yeni krizlerle başladığına işaret edilen raporda, ocak başından bu yana Amerikan birliğinde görev yapan 5 gazetecinin öldüğü vurgulanarak, buranın hala basın için çalışması en tehlikeli yer olduğunun altı çizildi.
Raporda, Ortadoğu'da Irak'taki durumun endişe verici olduğu, savaşın başlamasından bu yana 87 gazeteci ve yardımcısının burada öldüğü, 2 gazetecinin kaybolduğu, 38 medya mensubunun kaçırıldığı ve bunlardan 5'inin öldürüldüğüne işaret edildi.
Irak'ta hala 3 gazetecinin rehin tutulduğu belirtilen raporda, internetteki bilgi sansürünün ise "global bir sorun" haline geldiğine dikkat çekildi.
Raporda, Türkiye'den İsmet Berkan, Erol Katırcıoğlu, Haluk Şahin ve Hasan Cemal'in aklanmasından duyulan memnuniyet de dile getirildi.