HABER

2006, sağlık ve termal turizm yılı olacak

ANKARA (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, 2006 yılının sağlık ve termal turizm yılı olacağını belirterek, Güney Marmara, Güney Ege, Frigya ve Orta Anadolu Termal Turizm Bölgeleri'nde Termal Turizm Master Planları'nın hazırlanacağını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Koç, bütçe görüşmeleri için hazırladığı kitapçıkta, 2006 yılı hedeflerini de açıkladı. 2006 yılında sağlık ve termal turizminin coşacağını belirten Koç, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi faaliyetiyle Turizm Merkezi İlanı'na yönelik potansiyel alanların belirlenmesi ve bulanların ilanını ardında fiziki planların hazırlanması, ağlık ve termal turizmin geliştirilmesi amacıyla Güney Marmara, Güney Ege, Frigya ve Orta Anodu Termal Turizm Bölgeleri'nde Termal Turizm Mastar Planı'nın hazırlanacağını kaydetti. Termal Turizm Bölgeleri'nde yürütülecek çevre düzeni planlama çalışmalı sonucunda, 250 bin yatağın turizme kazandırılması için planlama çalışmalarının yapıldığını belirten Koç, jeotermal suyun etkin bir şekilde dağıtımı amacıyla belirlenen 5 pilot bölgede mahalli idareler birliği ve dağıtım şirketi kurulması yönünde çalışmalar yapıldığını kaydetti. Orta vadede, Bakanlığın bugüne kadar ilan edilen 34 adet Termal Turizm Merkezi'ne ilişkin imar planları ve revizyon imar planlama çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Koç, kısa vade pilot bölgelerde belirlenen illerdeki tecrübelerden yararlanarak bu çalışmaların tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması ve bu doğrultuda 1 milyon olarak görülen yatak kapasitesine ulaşılma çalışmalarının tamamlandığını vurguladı. Termal turizme yönelik 200 bin tesisin işletmeye açılması için gerekli çalışmaların da tamamlanacağını belirten Koç, uzun vadede Türkiye'nin termal turizmde Avrupa'da birinci destinasyon ülke olmasını hedeflediklerini açıkladı. Termal amaçlı 15 milyon turistin Türkiye'ye gelmesini amaçladıklarını ve bunun için 500 bin tesisin işletmeye açılmasını planladıklarının altını çizin Koç, diğer 2006 projelerini ise şöyle anlattı:
"Kaş-Kalkan-Edremit/Zeytinli atıksu arıtma tesisleri rehabilite edilerek, sağlıklı çalışması gerçekleştirilecek. Antalya Bölgesi bazında çevre sağlığı açısından altyapı sorunlarının çözümüne yönelik olarak mevcut arıtma ve kanalizasyon tesislerinin iyileştirilmesi yapılacak. Mersin, Çeşme gibi kentsel bazda Bakanlığımızca ilan edilen Turizm kentlerinin altyapı sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalara başlanılacak. Fethiye-Ölüdeniz/Hisarönü ve Ovacık atıksu arıtma tesisi proje ve inşaatının yapılına başlanacak. Çanakkale Ezine-Geyikli atıksu arıtma tesisi, derin deniz deşarjı ve şebeke-kollektör hatları proje ve inşaatları ile sahil yol düzenleme inşaat çalışmalarına başlanacak. Erzurum-Palandöken, Isparta-Davraz dağı, Aksaray-Hasan Dağı, Kayseri-Erciyes Dağı, Kars-Sarıkamış, Kastamonu-Ilgaz Dağı 2. bölge, Trabzon-Çıkargöl kış turizmi merkezi altyapı uygulama çalışmalarına devam edilecek. Antalya, Belek, Side-Titreyengöl, Tekirova-Kemer, Kızılçam-Beldili turizm Havzaları ile Muğla ilindeki turistik yolların bakım ve onarımına devam edilecek. Valilik İl Özel İdareler ile belediyelerin hazırlamış oldukları altyapı uygulama projeleri mali açıdan desteklenecek. Çevrenin, turizmin vazgeçilmez bir unsuru olduğu ilkesinden hareketle 2006 yılında da Mavi Bayrak ve Haşaratla mücadele programı sürdürülecek. 2006 yılı bütçe ödeneği imkanları çerçevesinde 6 Kültür Merkezi İnşaatına ikmal ihalesinin yapılması ve faaliyete olan ancak bakım yapılmasına ihtiyaç duyulan 10 Kültür Merkezi'nin bakım ve onarım işlerinin tamlanması, 10 Kültür Merkezi İnşaatının gerçekleştirilmesi, 10 Kültür Merkezi'nin de açılması planlanıyor."

En Çok Aranan Haberler