HABER

2006 seçim bütçesi değil

2006 seçim bütçesi değil

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2006 yılı bütçesinin asla bir seçim bütçesi olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, "Popülist bir anlayışla hazırlanmış bir bütçe değil. Mali disiplini her şeyden öncelikli olarak ele alan bir bütçe. Bütçe açığını en aza indiren bütçedir. Maastricht Kriterleri'ni yakalandığı bir bütçedir" dedi.

Şener, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında, 2006 yılı bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2006 yılı bütçesiyle çok yönlü bütçeye geçildiğini ve 2007-2008 hedeflerinin de Meclis'e sevkedildiğini belirten Şener, 2006 yılında yüzde 5'lik bir büyüme öngörüldüğünü açıkladı. Son 4 yılda Türkiye ekonomisinin üst üste büyüdüğünü dile getiren Şener, 4 yıllık kümülatif büyümenin yüzde 30 civarında olduğunu bildirdi. 1994 yılından beri ekonomide ilk kez 5 yıl üst üste büyüme görüldüğüne işaret eden Başbakan Yardımcısı Şener, bunun ülkedeki istikrarın bir göstergesi olduğunu kaydetti. Kişi başına düşen milli gelirin 2002 yılında 2 bin 600 dolarken 2006 yılında 5 bin 200 dolar olarak gerçekleşmesinin beklendiğini hatırlatan Şener, 2002'den 2006'ya enflasyonun da 6 kat azaldığını söyledi. 1969 yılından beri ilk kez yüzde 5 düzeyine gerileyen bir enflasyonun söz konusu olduğunu ifade eden Şener, bütçe açığının 2005 yılında 29 milyar YTL olarak öngörüldüğünü buna karşın aynı yıl sonunda 14.9 YTL olarak gerçekleştiğini hatırlattı. 2006 yılında bu hedefin 13.2 milyar YTL olarak hedeflendiğini, bunun GSMH'ye oranının ise yüzde 2.5'in altında olduğunu belirten Şener, "Bu rakam son 20 yıldaki en düşük düzeydir" şeklinde konuştu.

2005 yılı sonunda kamu kesimi borçlanma gereğinin 4.2 milyar YTL olduğunu, 2006 yılında kamu kesimi borçlanma gereğinin tarihte ilk kez fazla vererek 3.9 milyar YTL olduğunu dile getiren Şener, "Türkiye'de ilk defa kamu dengeleri fazla vermektedir. İlk kez bir fazlayla karşı karşıyayız" diye konuştu. Şener, faiz ödemelerinin de 2006 bütçesinde nominal olarak ilk kez azaldığını, faiz giderlerinin GSMH'ye oranı 2002 yılında yüzde 18.9 iken 2006 yılında yüzde 8.6 olarak açıklandığını bildirdi. Şener ayrıca, son 3 yılda faiz tasarrufunun 84 milyar YTL olduğunu kaydetti.

Şener, bir gazetecinin "2006 bütçesinde oldukça fazla yatırımın öngörülmesi bir seçimin mi habercisi?" yönündeki sorusu üzerine, genellikle seçim atmosferine girildiğinde hükümetlerin bütçe dengelerini ve mali disiplini bozdukları, popülizme kaydıkları ve harcamaların arttığının söylendiğini ifade etti. Bu dönemde yatırımların da kontrolsüz şekilde arttığına işaret eden Başbakan Yardımcısı Şener, 2006 bütçesini bu açıdan değerlendirmenin yanlış olacağını dile getirdi. Şener, "2006 bütçesi böyle popülist bir anlayışla hazırlanmış bir bütçe değil. Mali disiplini her şeyden öncelikli olarak ele alan bir bütçe. Bütçe açığını en aza indiren bütçedir. Maastricht Kriterleri'ni yakalandığı bir bütçedir. Kamu dengesi tarihinde ilk kez fazla verdi. 2006 yılı bütçesinin asla seçim bütçesi olarak değerlendirilemeyeceği açıktır. Sayın Başbakan'ın da ifade ettiği gibi seçim 2007 yılında yapılacaktır. Biz kendi yönetim dönemimizi kurtarmaya çalışmıyoruz. Türkiye'nin geleceğine dönük, umutlarını gerçekleştirmeye bekliyoruz. Kendi geleceğimizi kurtaracağız diye geleceğin dengesini bozmayız" değerlendirmesini yaptı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün başkanlığında dün gerçekleştirilen ekonomi zirvesinde genel ekonomi değerlendirmesi yapıldığını belirten Şener, Sosyal Güvenlik Reformu konusunda IMF ile hükümet arasında sorun yaşandığı haberlerini de yalanladı. Şener, bu konuda IMF ile hiçbir sıkıntının olmadığını belirterek, IMF heyetinin Türkiye'den olumlu intibayla ayrıldığını vurguladı. 1 Kasım'da Ekonomik Sosyal Konsey'in toplanacağını, toplantının tek gündem maddesinin de Sosyal Güvenlik Reformu olacağını belirten Şener, sosyal kesimlerin toplantıda ortaya koyacağı görüşlerin Meclis gündeminde bulunan tasarının yasalaşma sürecini etkileyeceğini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler