HABER

2007 Türkiye İnsan Hakları raporu açıklandı

Ankara - Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığının "2007 Türkiye İnsan Hakları Raporu"na göre, geçen yılki başvurularda ihlal iddialarında ilk üç sırayı sağlık ve hasta hakkı ile kötü muamele ve mülkiyet hakkı aldı.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, "2007 Türkiye İnsan Hakları Raporu"nu başkanlık binasında açıkladı. Rapora göre, 2007 yılında yapılan başvurularda ihlal iddialarında hak
konularına göre ilk üç sırada 173 başvuru ile sağlık ve hasta hakkı, 133 başvuru ile kötü muamele yasağı ihlali ve 131 başvuru ile mülkiyet hakkı yer aldı. İşkence yasağı ise 29 başvuru ile 11. sırada bulunuyor.
İşkence yasağının ihlaliyle ilgili son 4 yıl içinde Başkanlık ve Kurullara toplam 153 başvuru yapılırken, kötü muameleyle ilgili başvuru sayısı 461 oldu.

Kötü muamele yasağının ihlali, en fazla şikayet konusu olan kategoriler arasında 5. sırayı alırken, işkence yasağı 14. sırada yer aldı. İşkence ve kötü muamele birlikte değerlendirildiğinde ise toplam 614 başvuru ile en çok şikayet konusu olan 3. kategoriyi oluşturdu. 2005, 2006 ve 2007 yılı verilerine göre ilk sırada sağlık ve hasta hakkı ile ilgili şikayetler yer aldı. Sağlık ve hasta hakkının 2005, 2006 ve 2007'de istikrarlı biçimde ve genel toplamda da ilk sırada yer almasının, ülkenin genel gelişmesinin bir yansıması olmasının yanında, halkın gündelik yaşamında karşılaşması en muhtemel sıkıntıların başında sağlık hizmetlerinin geldiğini gösterdiği ifade edildi.

2005, 2006 ve 2007 verilerinde ikinci sırada yer alan mülkiyet hakkıyla ilgili şikayetlerin ise tapu ve kadastro sorunları, kamulaştırma bedelleri ve ödenmesinde yaşanan ihtilaflar gibi konularda yoğunlaştığının gözlendiği belirtildi. Adil yargılanma hakkının üçüncü sırada yer almasının da önemle üzerinde durulması gereken bir sonuç olduğu belirtilerek, raporda "Adil yargılanmayla ilgili iki temel problem vardır; sürecin ağır işlemesi nedeniyle adaletin zamanında temin edilememesi ve yargıya erişimi zorlaştıran eksiklikler" denildi. İşkence ve kötü muamele yasağıyla ilgili alınan başvuru adedi ve bu rakamın yıllar içindeki eğilimine bakıldığında, bilinen gerçekten farklı bir tablo gözlendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde yaşanan işkence ve kötü muamele olaylarının sistematik değil münferit olduğu, kurulların istatistiklerinin oluşturulmaya başlandığı 2004 yılından bu yana geçen sürede Türkiye'de işkence ve kötü muamele olaylarının ciddi biçimde azaldığı, bu konuda ceza yasalarında gerçekleştirilen reformlar ve başta kolluk olmak üzere ilgili kamu görevlilerine yönelik sürdürülen eğitim faaliyetlerinin sonuç vermeye
başladığı, tüm bu gelişmelerde siyasi iradenin 'işkenceye sıfır tolerans' politikasındaki kararlılığının etkili olduğu, taraflı tarafsız pek çok kuruluş ve gözlemcinin teyit ettiği tespitlerdir. İşkence vakalarının sayısının azalmasına değil, hala yaşanabilen olayların nedenlerine ve çözümlerine yönelinmelidir."

En Çok Aranan Haberler