HABER

2007 yılı Trabzonspor'a yaramadı

Turkcell Süper Ligi'nde 40. yılı geride bırakan Trabzonspor'a 2007 yılı yaramadı. Bordo-mavililer Turkcell Süper Lig, Fortis Türkiye Kupası ve Avrupa kupalarında beklediği başarıyı elde edemedi.

Başkan Nuri Albayrak'ın birlik ve beraberlik mesajıyla 2007 yılına giren Trabzonspor'da, geride kalan yılda bu yönde bir tablo ortaya konulamadı. Bordo-mavili camiada birlik ve beraberlik en çok ihtiyaç hissedilen şeylerin başında gelirken, son yaşanan kongre süreci bu yöndeki tartışmaları daha da alevlendirdi.

Trabzonspor, 2007 yılında ara transferde Gençlerbirliği'nden Ayman ve Risp'i, Ankaragücü'nden ise Ceyhun Eriş'i transfer etti. Ligin ilk yarısında ağır yenilgiler alan Trabzonspor yeni transferleri ile toparlanma dönemine girdi. Bordo-mavililer 2007 yılında oynadığı 17 maçta 10 galibiyet, 3 beraberlik ve 4 de mağlubiyetle sahadan ayrılırken, 33 puanla ikinci yarının en çok puan toplayan takım oldu. Trabzonspor, 2007-2008 sezonun ilk yarısında oynadığı 17 maçta 6 galibiyet, 4 beraberlik ve 7 mağlubiyetle sahadan ayrılırken, kaydettiği 22 gole karşılık kalesinde de aynı sayıda gol gördü ve 22 puan topladı. Trabzonspor, söz konusu yılda 6 Fortis Türkiye Kupası maçı oynadı ve son olarak Kayseri Erciyesspor'a penaltılarda yenilerek kupaya veda etti.

Karadeniz temsilcisi Avrupa kupalarında da istediği sonuçları alamadı. Arnavutluk temsilcisi Vllaznia'yı 6-0 ve 4-0'lık skorlarla saf dışı bırakan Trabzonspor, bir üst turda Romanya'nın FC Otelul Galati takımına 2-1 ve 1-1'lık skorlarla elenerek UEFA Kupası'na katılama hakkını elde edemedi.

Ligin ilk haftasında sahasında Sivasspor'u ağırlayan Trabzonspor, maçı 1-0 önde götürürken karşılaşmanın son dakikalarında hakem Bülent Demirlek'in karar vermekte geç kalmasıyla sahaya atlayan bir taraftar olayların başlamasına neden oldu. Maçı tatil eden Bülent Demirlek kararı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu'na bıraktı. PFDK Trabzonspor'a 5 maç seyircisiz maç oynama cezası ve 30 bin YTL para cezası verirken, karara itiraz eden Bordo-mavili kulüp Tahkim Kurulu'ndan ret cevabı aldı. 28 Ağustos'ta toplanan TFF Yönetim Kurulu ise Trabzonspor-Sivasspor maçının tekrarlanmasına karar verdi. Sivasspor bu kararı Tahkim Kurulu'na götürürken, Tahkim Kurulu TFF'nin vermiş olduğu tekrar oynama kararını bozdu. 5 Ekim'de toplanan TFF Yönetim Kurulu ise Trabzonspor-Sivasspor maçını 3-0 Sivasspor lehine tescil etti.

TFF'nin vermiş olduğu kararı beğenmeyen Trabzonspor yönetimi ile TFF'nin arası açıldı. Trabzonspor-Sivasspor maçında kararı 54 gün sonra alabilen TFF yönetimine büyük bir tepki gösteren Trabzonspor'da Başkan Nuri Albayrak ile Haluk Ulusoy arasında sözlü sataşmalar yaşandı. Albayrak, Haluk Ulusoy ve yönetimine savaş açtı. Haluk Ulusoy'u istifaya davet eden Trabzonspor Başkanı Nuri Albayrak, TFF'nin adaletli davranmadığını savundu.

Trabzonspor camiası 2007 yılında uzun bir süre Asbaşkan Haşim Sayitoğlu ile Başkan Yardımcısı İbrahim Hacıosmanoğlu arasındaki gerilimi izledi. Lazoroni'nin takımın başına getirilmesiyle başlayan iç çatlaklar, Ziya Doğan'ın gelmesiyle de sürdü. Haşim Sayitoğlu, İbrahim Hacıosmanoğlu ve Ziya Doğan arasında yaşanan çekişmeler takımı olumsuz etkiledi. 2006-2007 sezonunda ligin 30. haftasında oynanan ve Antalyaspor'un Trabzonspor'a 2-1 mağlup olduğu karşılaşma sonrası Hacıosmanoğlu'nun Fenerbahçe ve Koç ailesi hakkında sarf ettiği sözler gündeme damgasını vururken, Başkan Nuri Albayrak ve Yönetim Kurulu, Hacıosmanoğlu'nun bu sözlerini tasvip etmedi. Bunun üzerine Başkan Albayrak ile arası açılan İbrahim Hacıosmanoğlu istifa etti. Bu istifayı Başkan Yardımcıları Cemal Sağlam, Yusuf Şimşek, Köksal Güney, Faruk Kanca ve Serhat Akçay'ın istifaları izledi. 10 Mayıs 2007 tarihinde Nuri Albayrak başkanlığında toplanan yönetim kurulu yeni görev dağılımı yaparak İbrahim Baturoğlu, Aydın Pişiren ve Muzaffer Ermiş'i başkan yardımcılıklarına getirdi.

Ligin ilk haftasında oynanan Sivasspor maçı öncesi kendisine gelen mektup dolaysıyla yönetimi hedef gösteren açıklamalarda bulunan Ziya Doğan'ın olayı büyütmesi yönetim kurulunda huzursuzluğa yol açtı. Özelikle Asbaşkan Haşim Sayitoğlu ile arası açık olan Doğan'ın bu tutumu ipleri iyice gerdi. Nitekim 16 Eylül'de oynanan ve 0-0 berabere biten Ankaragücü maçı sonrası Trabzonspor yönetimi ile Ziya Doğan arasındaki çatışma iyice açığa çıktı. Genel Sekreter Zekai Fırat Dülger, Ziya Doğan'ın oyun sistemini beğenmediğini açıkça söylerken, yönetimin kendisini istemediğini basın yolu ile açıkladı. Başkan Nuri Albayrak'ın desteğini alan Doğan, buna Beşiktaş maçına kadar dayandı. 3-2 kaybedilen maç sonrası Doğan istifa ettiğini açıkladı ve ikinci Ziya Doğan dönemi de kapanmış oldu. Bordo-mavililerde 27 Ekim'de Ersun Yanal takımın başına getirildi.

17 Şubat'ta İstanbul Grand Cevahir Hotel'de yapılan Trabzon Futbol Gecesi amacına ulaşmadı. Trabzonspor, Akçaabat Sebatspor, Arsinspor, Değirmenderespor, Araklıspor, Sürmenespor ve Ofspor'un birlikte düzenlediği geceye dönemin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, AK Parti ve CHP Trabzon milletvekilleri, Gençlik ve Spor Genel Müdürü (GSGM) Mehmet Atalay, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Affan Keçeci, Trabzonspor Kulübü Başkanı Nuri Albayrak, Trabzonspor Kulübü eski başkanları Salih Erdem ile Mustafa Günaydın, Trabzon'daki profesyonel futbol kulüplerinin başkanları, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ve 2 bine yakın davetli katılırken, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile TFF Başkanı Haluk Ulusoy geceye katılmadı. Gecede ise 2 milyon YTL para toplanırken bu paranın büyük bölümü de yapılan masraflara gitti.

5 Mart'ta kalp rahatsızlığı geçirerek hastaneye kaldırılan Trabzonspor Asbaşkanı Haşim Sayitoğlu camiayı korkuturken, 17 Temmuz 'da ise Sayitoğlu'nun iş yeri kurşunlandı. İş yerinin camlarına 9 adet mermi isabet ederken olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

2 Ağustos'ta 40. kuruluş yılını kutlayan Trabzonspor'da 3 gün boyunca yapılan kutlamalara eski başkanları ve yöneticiler rağbet etmedi. Trabzonspor camiasında etkili isimlerden olan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ise Trabzon'da bulunmasına rağmen kutlamalara katılmayarak Nuri Albayrak ve yönetimine tepkili olduğunu göstermiş oldu. Trabzonspor sezon açılışında ise Ziya Doğan taraftarların tepkisiyle karşılaştı.

Başkan Albayrak ve yönetim kurulunun '100 yılın projesi' olarak adlandırdığı yeni stadyum projesini kamuoyu ilk kez 24 Mart 2007'de dönemin Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in Trabzon gezisi sırasında tanıdı. Projeyi ilk kez işletmeciliğini yaptığı Trabzon Limanı'nda Bakan Şahin'e tanıtan Albayrak, destek istedi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ın projeye karşı olmasına rağmen son dönemlerde projeyi desteklediği izlenimi hakim olurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da desteklediği yeni proje için gerekli ön izinler alındı.

Trabzonspor 2007 yılının başlarında Ziya Doğan döneminde Gençlerbirliği'nden Ayman ve Risp'i, Ankaragücü'nden ise Ceyhun Eriş'i transfer etti. Karadeniz temsilcisi 8 Şubat'ta ise kaleci Tolga Zengin ve Hasan Üçüncü'nün sözleşmelerini uzattı.

Sakaryaspor'da kiralık oynayan Erdinç de Trabzonspor kadrosuna dahil edildi. Sezon başında Trabzonspor, Serkan Balcı, Jabi ve Adnan Güngör'ü transfer etti. Ukrayna'nın Shaktar Donetks kulübünde forma giyen Tolga Seyhan ile de 1 yıllık kiralık sözleşme imzalandı.

Trabzonspor'a büyük umutlarla transfer edilen ancak uyum zorluğu çeken Marcelinho geldiği sezonun ara transfer döneminde 11 Ocak 2007'de Almanya'nın Wolfsburg kulübü ile anlaştı. Bu oyuncunun 2 Milyon 750 bin euro karşılığında satışına izin verildi. Trabzonspor'un Brezilya'nın İnternacional kulübüne kiralık olarak verdiği Fabiano Eller'i ile kısa süreli bir sıkıntı yaşasa da oyuncuyu İspanya'nın Atletico Madrid Kulübü'ne 1 milyon euroya transfer etti. 23 Temmuz'da Trabzonspor ile son idmanına çıkan ve takım arkadaşlarına veda eden Milan Stepanov ise Porto Kulübü ile anlaştı.

Trabzonspor 2007 yılına ayrıca Polonyalı oyuncu Szmykowiak krizi ile girdi. Kulübe futbolu bıraktığını açıklayan Polonyalı oyuncu bütün uğraşlara rağmen ikna edilemedi. Trabzonspor oyuncunun bütün yasal haklarını elinde bulundurmayı sürdürüyor.

Trabzonspor'un büyük umutlarla transfer ettiği ancak bekleneni bir türlü veremeyen Kiki Musampa ise FİFA'ya başvurarak geçici lisans aldı. Hollanda'nın AZ Alkmar Kulübü ile idmanlara çıkan oyuncu buradan da ayrıldı.

Trabzonspor Ersen Martin konusunda da FİFA'lık oldu. Oyuncuyu İspanya'nın Recreativo Huelva Kulübü'ne veren ancak daha sonra İspanyol kulübünün zamanında parayı yatırmamasını gerekçe göstererek Ersen Martin'i geri almak isteyen Trabzonspor'a FİFA 'dur' dedi. Böylece La Liga ekibinde oynamak isteyen Ersen Martin'i FİFA İspanyol ekibine verdi. Bordo-mavili kulüp Huelva'dan alacağı olan 1 milyon doları ise tahsil edemedi. İsveçli oyuncu Risp de alacaklarını alamadığı gerekçesiyle izinsiz olarak ülkesine gitti. Oyuncu FİFA'ya dilekçe yazarak serbest kalmak istediğini belirtti.

Trabzonspor'da son olarak İbrahim Yattara krizi patlak verdi. Gineli oyuncunun alacaklarını gerekçe göstererek FİFA'ya başvurduğu iddia edildi. İzinsiz olarak Trabzon'a dönmeyen ve Milli Takım'a katılacağı düşünülen İbrahim Yattara için Bordo-mavili kulüp gelmediği her gün için noter tespiti yaptırıyor.

Trabzonspor'da 2007 yılına damgasına vuran bir başka olay ise 15-16 Aralık tarihleri arasında yapılması planlanan Trabzonspor Kongresi oldu. Bir kongre üyesi, 2007 yılı aidatını yatırmamış olması nedeniyle genel kurul toplantısına katılacaklar listesinde yer almadığını, bu uygulamanın yanlış olduğunu belirterek İçişleri Bakanlığı'na dilekçeyle başvuruda bulundu. Başvuru sonrasında İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı 20.11.2007 gün ve 3624 sayılı yazısıyla konu hakkındaki görüşünü bildirdi, bu görüş Trabzon Valiliği'nin 20.11.2007 gün ve 2039 sayılı yazısı içeriğinde aynı şekliyle yer verilmek suretiyle belirtilen nedenlerle Dernek Tüzüğü'nün değiştirilmesi istendi. Trabzon Valiliği'nin tüzük değişikliği yapılmasını istemesi üzerine Trabzonspor Kulübü, konuyu Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'ne götürdü ve genel kuruldan önce kararın kesinleşmeyeceği gerekçesiyle Bordo-mavili yönetim kurulu, genel kurulun ileri bir tarihe ertelenmesine karar verdi.

Erteleme kararı üzerine başkan adayları olaya tepki göstermekten başka bir şey yapamadı. Kongrenin yapılması durumunda başkanlığa en yakın isim olarak görülen Trabzonspor başkan adayı Sadri Şener İstanbul'a dönmek zorunda kalırken, diğer başkan adayları İbrahim Hacıosmanoğlu ve Hacı Yıldız da İstanbul'a döndü. Bu durum karşısında görevine devam eden Trabzonspor yönetimi, borçları ve transferleri üzerine aldı. Bordo-mavili yönetim bir tüzük kongresi yaparak kongre tarihini ve gününü yeniden belirleyecek.

En Çok Aranan Haberler